Illustrert Vitenskap (Norway)

Astronomer ser sjelden kosmisk kollisjon

1800 lysår fra jorden finnes det et fenomen forskerne ikke har sett før.

-

To enorme iskloder som braker sammen i en voldsom kosmisk kollisjon og etterlater seg en sky av støv og et varmt, roterende objekt som er omtrent hundre ganger større enn jorden. Det høres vilt ut, og det er det også.

Men ikke desto mindre er det dette et internasjo­nalt team av astronomer mener å ha funnet bevis for rundt stjernen ASASSN21q, som befinner seg 1800 lysår fra jorden.

Tidligere gikk stjernen under det mer anonyme navnet 2MASS J08152329-3859234 og levde stort sett en stille tilvaerels­e som en glødende plasmakule.

Men i desember 2021 ble lyset fra den ellers så kjedelige stjernen plutselig betydelig svakere. Et fenomen som har blitt sett før, det fikk astronomer verden over til å rette oppmerksom­heten mot ASASSN-21qj. Og da en amatørastr­onom på sosiale medier en dag kommentert­e stjernens synlige lyskurve og påpekte at den hadde lyst kraftig opp i infrarøde bølgelengd­er 900 dager tidligere, gikk observasjo­nen fra sjelden til enestående.

«For å vaere aerlig var den observasjo­nen en stor overraskel­se for meg», sier en av

forskerne bak studien, Matthew Kenworthy ved universite­tet i Leiden, i en pressemeld­ing.

Etter en detaljert undersøkel­se av både den infrarøde strålingen og det påfølgende dempede optiske lyset, kom astronomen­e til en konklusjon:

Den plutselige eksplosjon­en i infrarød stråling kan ha kommet fra et planetlign­ende varmt objekt som ble skapt ved kollisjone­n mellom to planeter på størrelse med Neptun. Forskernes tall viser at det enorme romobjekte­t trolig har hatt en temperatur på over 700 °C i omtrent tre år, og at det etter hvert vil kjøle seg ned og danne en ny planet rundt stjernen.

Ifølge astronomen­e skyldes det svake lyset sannsynlig­vis en massiv sky av støv og rusk fra kollisjone­n, som beveget seg foran stjernen omtrent 2,5 år etter selve kollisjone­n.

Vi har sett støv og rusk fra planetkoll­isjoner før. Men ifølge astronomen­e selv er dette første gang vi har sett ettergløde­n fra det planetlign­ende objektet som skapes i slike kosmiske kollisjone­r.

 ?? ?? Slik kan de glødende planetrest­ene fra kollisjone­n ha sett ut. Biter av is og stein har beveget seg foran lyset fra vertsstjer­nen etter kollisjone­n.
Slik kan de glødende planetrest­ene fra kollisjone­n ha sett ut. Biter av is og stein har beveget seg foran lyset fra vertsstjer­nen etter kollisjone­n.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway