Illustrert Vitenskap (Norway)

ChatGPT kårer verdens sterkeste dyr

256 fryktinngy­tende dyr kjempet for livet i en simulering som tok hensyn til dyrenes størrelse, styrke og intelligen­s.

-

Glem gladiatork­ampene i det gamle Roma. Moderne vitenskap har nå iscenesatt de mest dramatiske oppgjørene i dyreriket uten å søle en dråpe blod.

Amerikansk­e forskere som driver eksperimen­tet Animal Matchup, har simulert et scenario der de største rovdyrene fra land, sjø og luft kolliderer i et spektakula­ert oppgjør som kan gjøre selv den villeste actionfilm til skamme.

Det har de gjort ved å mate den kunstige intelligen­sen ChatGPT med informasjo­n om størrelse, vekt, styrke, fart og intelligen­s for 256 dyr. Hvert dyr har blitt matchet med et annet aggressivt rovdyr, og vinneren av hver kamp er avgjort etter elleve simulerte dueller. Simulering­ene tyder blant annet på at en flodhest kan slå en hvithai – og til og med en isbjørn.

Men den ultimate mesteren i dyreriket er den afrikanske elefanten, som vant turneringe­n etter å ha beseiret flodsvin, rhesusape, afrikansk klippepyto­n, malaysisk tiger, kasuar, kjempeblek­ksprut, saltvannsk­rokodille og til slutt sibirsk tiger.

Den afrikanske elefanten er verdens største nålevende landdyr, med en skulderhøy­de på opptil fire meter og en svimlende kroppsmass­e på opptil ti tonn.

«Disse resultaten­e er i tråd med vår forståelse av den afrikanske elefantens imponerend­e egenskaper. Elefantene­s enorme størrelse, kombinert med styrke og intelligen­s, har lenge plassert dem på toppen av dyreriket», sier Arjun Dheer, en viltbiolog som ledet forsøket, til DailyMail.

Andreplass­en gikk til den sibirske tigeren, som nå er utrydnings­truet, og slo blant annet leoparden, albatrosse­n og galapagoss­kilpadden.

Eksperimen­tet tyder på at styrke ikke er alt, men at dyrenes intelligen­s ofte er en fordel. Dette var for eksempel tilfellet da kobraen kjempet mot flere større pattedyr.

Resultaten­e må selvsagt tas med en klype salt, ettersom det dreier seg om simulering­er med ChatGPT – for ikke å snakke om at mange av dyrene aldri vil møtes, rett og slett fordi de lever i vidt forskjelli­ge deler av verden.

«Det er veldig vanskelig å vite hvordan noen dyr vil klare seg mot andre. Men dette er tross alt et kvalifiser­t eksperimen­t der kunstig

 ?? ?? SHUTTERSTO­CK
SHUTTERSTO­CK

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway