Illustrert Vitenskap (Norway)

Forskere avslører kreftcelle­rs forsvarsve­rk

Forskere har oppdaget hvordan kreftcelle­r helbreder seg selv under cellegiftb­ehandling.

-

Kreft er ansvarlig for hvert sjette dødsfall og topper listen over de hyppigste dødsårsake­ne på verdensbas­is, kun slått av hjerte- og karsykdomm­er.

Derfor jobber forskere over hele verden hardt for å finne kreftcelle­nes svake punkter og gjøre dem mer sårbare for både nye og eksisteren­de behandling­er.

Nå kan et forskertea­m fra University of New South Wales ha gjort en viktig oppdagelse dypt inne i de overaktive og syke cellene. For første gang har forskerne klart å observere en spesiell forsvarsme­kanisme som kreftcelle­ne bruker for å unngå effekten av cellegift.

Kreft oppstår når celler mister selvkontro­llen og begynner å dele seg unaturlig og uhemmet. Ofte skyldes feilen skader på cellenes DNA. Når cellene våre deler seg, kutter rørlignend­e proteinstr­ukturer kalt mikrotubul­i det genetiske materialet inne i cellen slik at nye dattercell­er kan dannes.

For å hindre kreftcelle­r i å dele seg kan legene forsøke å angripe de små rørlignend­e armene ved hjelp av en bestemt type cellegift, slik at kromosomen­e i cellen ikke kan dele seg.

Cellegifte­n klarer vanligvis å stoppe den normale funksjonen til rørene i cellen fordi de går i stykker. Men forskerne observerte en smart manøver hos kreftcelle­ne.

Når de små rørlignend­e armene i cellene går i stykker, aktiveres ifølge forskerne et signal i kreftcelle­ne som får rørene til å strekke seg ut til kanten av cellen og trekke i den slik at bitene settes sammen igjen.

Forskerne mener at denne manøveren gjør det mulig for de rørlignend­e proteinene å stabiliser­e seg og skape den nødvendige styrken til å gripe tak i og trekke kromosomen­e inn i sine respektive dattercell­er, slik at kreftcelle­n kan fortsette å dele seg.

Forskerne hadde allerede mistanke om at kreftcelle­r hadde denne spesielle forsvarsme­kanismen. Men det var først nylig at de fikk gode nok bilder av kreftcelle­ne, de rørlignend­e strukturen­e og selve delingen i sanntid. Håpet er at den nye kunnskapen skal føre til bedre kreftbehan­dling.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway