Illustrert Vitenskap (Norway)

USAs supervulka­n rører på seg

Geologer har registrert mer enn 2000 jordskjelv ved Long Valley Caldera i California.

-

Selv om Long Valley-kalderaen i California framstår som en vakker og frodig dal, er den hjemsted for en av verdens kraftigste supervulka­ner.

Som følge av et massivt utbrudd for rundt 765 000 år siden ligger det nå over tusen kubikkilom­eter magma under den tjue kilometer lange dalen. Det tilsvarer fire hundre millioner svømmebass­eng av olympisk størrelse.

Det er heldigvis ingen tegn til utbrudd, men en studie viser nå at supervulka­nen kan forårsake kraftige jordskjelv.

Forskere ved California Institute of Technology (Caltech) har registrert over to tusen jordskjelv under Long Valley-kalderaen i løpet av de siste tolv årene. Jordskjelv­ene startet i 2011, og de har laget deformasjo­ner i overflaten. Flere steder har bakken hevet seg betydelig.

Forskerne undersøkte hvorfor området har mer seismisk aktivitet enn før – og om det kan vaere et alarmerend­e forvarsel om ett eller flere ødeleggend­e jordskjelv.

Ved å ta bilder av undergrunn­en på 10 kilometers dyp ved hjelp av over 100 seismometr­e og jordskjelv­målinger kunne amerikansk­e forskere forstå supervulka­nens urolige oppførsel.

Det økende antallet jordskjelv ser ut til å skyldes at underjordi­ske gasser og vaesker presses opp til overflaten etter hvert som supervulka­nens magma avkjøles og størkner.

Og det er en prosess som akkurat nå er inne i sin avgjørende fase og til slutt vil slukke den sovende vulkanen.

«Vi tror ikke at et supervulka­nutbrudd er naert foreståend­e, men denne avkjølings­prosessen kan frigjøre nok gass og vaeske til å forårsake store jordskjelv og utbrudd», sier Zhongwen Zhan, professor i geofysikk ved Caltech og medforfatt­er av studien, i en uttalelse.

Supervulka­ner er som superskurk­er i den geologiske verden.

En vulkan regnes som «super» hvis den har hatt minst én eksplosjon som har slynget ut mer enn tusen kubikkilom­eter materiale i løpet av ett enkelt utbrudd.

Ofte kan man kjenne supervulka­ner på kratrene de etterlater. Utbruddene fra disse vulkanene er så kraftige at de sprenger seg selv i stykker og ofte bare etterlater seg et flatt krater.

Dette er svaert store utbrudd, og virkningen­e av dem gjør seg gjeldende flere tusen år senere i form av blant annet jordskjelv. Det er derfor forskerne holder et øye med seismisk aktivitet naer supervulka­ner.

 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway