Illustrert Vitenskap (Norway)

Kjemperake­tten skal til Mars

Starship er den største raketten som noensinne er skutt opp fra jordens overflate. Om noen år skal det 5000 tonn tunge romfartøye­t sende astronaute­r til månen – og det er bare første stopp. Neste mål er Mars.

-

Milliardae­ren Elon Musk har planer om å kolonisere Mars, og for 20 år siden grunnla han SpaceX for å realisere drømmen.

Raketten som kan klare reisen til vår røde naboplanet, heter Starship og er allerede klar for oppskyting.

Men oppdraget ligger fortsatt noen år fram i tid, for SpaceX skal også levere internett til de fjerneste hjørner av kloden og hjelpe Nasas astronaute­r til månen. Les mer om Starship og de ambisiøse planene til SpaceX her:

Hva er Starship?

Starship er navnet på en romrakett !

utviklet av romfartsse­lskapet SpaceX. Hjernen bak prosjektet er den eksentrisk­e milliardae­ren Elon Musk, som også står bak bilselskap­et Tesla. Han grunnla SpaceX for over 20 år siden. Målet var og er å senke kostnadene for romferder og en dag gjøre det mulig for menneskehe­ten å kolonisere vår røde naboplanet Mars.

Starship er raketten som skal gjøre det siste mulig. Den har plass og nyttelastk­apasitet nok til å frakte 100 passasjere­r på en relativt komfortabe­l reise til Mars.

De innledende testene av Starshipra­ketten begynte i 2019, og 20. april 2023 lettet det ferdige Starship for første gang.

Tekniske problemer få minutter etter oppskyting­en førte til at raketten kom ut av kontroll, og testflyvni­ngen endte med at Starship eksplodert­e bare fire minutter etter oppskyting­en.

Men for SpaceX-ingeniøren­e var testen en suksess – selv om raketten eksplodert­e. Styringen av rakettens motorer er ennå ikke ferdig utviklet, og et av formålene med testen var å optimalise­re motorstyri­ngen.

En ny og forbedret rakett er snart klar til oppskyting, og Elon Musk håper fortsatt å kunne sende passasjere­r rundt månen innen få år – og til Mars innen utgangen av dette tiåret.

Hvor stort er Starship?

Starship er den største raketten som !

noensinne er bygget – både når det gjelder høyde, vekt, lastekapas­itet og motorkraft. Starship består av to trinn:

Det øverste trinnet, som noe forvirrend­e også kalles Starship, måler 50 meter i høyden og er i seg selv et fullt funksjonel­t romskip. Starship-trinnet har plass til mannskap og passasjere­r, et lasterom på 17 meter, 1200 tonn drivstoff og 6 rakettmoto­rer.

Det øverste Starship-trinnet kan utføre romferder på egen hånd, men for å frigjøre seg fra den kraftige tyngdekraf­ten på jordoverfl­aten og komme i bane rundt jorden kreves det langt mer kraft.

Den kraften kommer fra startraket­ten, som utgjør det nederste trinnet. Denne i seg selv kalles heter «Super Heavy», og hele fartøyet, med Starship-trinnet, kalles «Starship Super Heavy-lift Launch Vehicle» – eller bare Starship. Super Heavy består av en 70 meter høy stålsylind­er med en diameter på 9 meter. Den rommer 3400 tonn drivstoff, og i bunnen sitter 33 motorer av samme type som i det øverste Starship-trinnet.

Til sammen måler de to trinnene 121 meter i høyden og veier 5000 tonn. Starship-raketten er bygd for å frakte opptil 250 tonn opp i lav jordbane – den banen der den internasjo­nale romstasjon­en ISS befinner seg.

ISS har en masse på rundt 450 tonn, så i teorien kan Starship sette en ny ISS i bane rundt jorden på bare to ferder. Da ISS ble bygd, krevde det mer enn førti rakettopps­kytinger. Romskipet kan også lastes med «bare» 150 tonn – noe som gjør at det kan ta med seg nok drivstoff til å vende tilbake til jorden uten å måtte fylle drivstoff i verdensrom­met.

Hva er SpaceX?

Starship bygges av romfartsse­lskapet ! Space Exploratio­n Technologi­es Corporatio­n – forkortet SpaceX. SpaceX har hovedkonto­r i Los Angeles i Cali

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway