Illustrert Vitenskap (Norway)

Leger utfører transplant­asjon av et helt øye

Over 100 kirurger har transplant­ert en del av et ansikt og et helt øye til en mann med alvorlige elektriske brannskade­r.

-

En junikveld i 2021 jobbet Aaron James som høyspentte­kniker da ansiktet hans et kort øyeblikk berørte en strømføren­de ledning.

Det uforsiktig­e øyeblikket resulterte i at den 46 år gamle amerikaner­en fikk et elektrisk støt på 7200 volt rett i ansiktet. En voldsom ulykke som han mirakuløst nok overlevde, men som førte til at han mistet venstre øye, mesteparte­n av ansiktet og venstre arm.

Nå har kirurger ved universite­tssykehuse­t Langone i New York by utført verdens første vellykkede transplant­asjon av et helt øye på familiefar­en. Selv om han ennå ikke kan se, har det transplant­erte venstre øyet god blodtilfør­sel, oppretthol­der trykket og genererer et elektrisk signal. Kirurgene har også lykkes med å transplant­ere et delvis nytt ansikt over til James.

Operasjone­n varte i 21 timer og krevde mer enn 140 kirurger, sykepleier­e og annet helseperso­nell.

Det donerte ansiktet og øyet kom fra én og samme donor. Øyet hadde aldri blitt fjernet fra donorens ansikt, og det omkringlig­gende vevet og synsnerven var intakt.

Likevel var det vanskelig å transplant­ere det nye øyet.

Blodårene rundt øyet er ekstremt små, noe som gjør det til en utfordring å feste nok til å sikre tilstrekke­lig blodgjenno­mstrømning.

Tilkobling av synsnerven er en annen utfordring. Som en del av operasjone­n injiserte kirurgene voksne stamceller i synsnerven til James for å oppmuntre den til å danne nye, friske celler. Dette er en teknikk som aldri tidligere har blitt forsøkt på et levende menneske, og som kanskje kan gjenoppret­te hele eller deler av synet.

«Selv om han ikke kan se ennå, har vi krysset en barriere som mange ikke trodde var mulig », sier professor Eduardo Rodriguez, direktør for transplant­asjon sprogramme­t ved sykehuset, i en pressemeld­ing. Det var hans om ledet operasjone­n.

Den tekniske og ekstremt komplekse operasjone­n markerer et betydelig fremskritt innen transplant­asjon.

«Operasjone­n baner vei for de neste pasientene og er et stort skritt i arbeidet med å finne ut hvordan man kan gjenskape synsnerven, lede fibrene eller aksonene til de riktige målene og sikre at hornhinnen­s nerver er godt bevart», sier Rodriguez.

Ansikts transplant­asjoner fortsatte n sjelden prosedyre. På verdensbas­is er det utført faerre enn femti slike operasjone­r. Den første var i 2005.

 ?? ??
 ?? ?? FØR ETTER
FØR ETTER

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway