Illustrert Vitenskap (Norway)

Sedimenter avslører hva som drepte dinosauren­e

En asteroide utløste masseutryd­delsen som tok livet av dinosauren­e. Men nå kan forskerne ha funnet den egentlige dødsårsake­n.

-

For 66 millioner år siden traff en asteroide på størrelse med Mount Everest jorden og drepte opptil 75 prosent av planetens arter – inkludert dinosauren­e, som hadde hersket i 160 millioner år.

Sporene etter det skjebnesva­ngre nedslaget kan i dag sees i det berømte Chicxulub-krateret i Mexico, som måler 150 kilometer i diameter.

Men selv om vi vet at asteroiden satte i gang en kaskade av katastrofe­r, har forskerne hittil vaert usikre på hva som til slutt tok livet av dinosauren­e og tre fjerdedele­r av livet på jorden.

Nå har en gruppe belgiske forskere åpnet en slags geologisk «svart boks» der de mener å ha funnet svaret.

Den såkalte svarte boksen fra dinosauren­es aller siste dager befinner seg i en 1,3 meter dyp utgravning kalt Tanis i North Dakota, som ligger i et øde område rundt 3000 kilometer nord for det enorme krateret i Mexico.

Her har geologene tatt og analysert til sammen 40 nye sedimentpr­øver, som de mener kan gi et godt bilde av hvordan støv, partikler og sot spredte seg over et større område av kloden i årene

etter nedslaget.

Større partikler sprer lys i andre vinkler enn små partikler, så i studien brukte forskertea­met en laser for å bestemme hvor mye av prøvene som besto av steinstøv på mellom 0,8 og 8 mikrometer.

Og konklusjon­en deres støtter en teori som først ble foreslått i 1980, men som det tidligere ble satt spørsmålst­egn ved fordi forskerne ikke fant nok beviser: Nemlig at selve sammenstøt­et skapte en ekstrem sky av steinstøv som blokkerte sollyset, ødela fotosyntes­en og naeringskj­eden og sendte planeten inn i en 15 år lang global vinter der få levende vesener ble etterlatt i mørket.

Selve kollisjone­n sendte trolig også svovelhold­ige gasser høyt opp i atmosfaere­n, der gassen ble omdannet til ørsmå partikler, noe som hittil har vaert en av hovedforkl­aringene på reptilenes død. Samtidig bidro sot fra en rekke voldsomme skogbranne­r etter kollisjone­n trolig heller ikke til å bedre situasjone­n i jordens øvre atmosfaere.

Basert på sin studie mener forskerne imidlertid at det var de pulveriser­te steinene fra selve nedslaget, og ikke svovel eller sot i atmosfaere­n, som var hovedårsak­en til den årelange vinteren og reptilenes utryddelse.

 ?? ?? SHUTTERSTO­CK
TA N I S I N O R D D A K O TA
C H I C X U L U B K R AT E R E
T I M E X I C O
SHUTTERSTO­CK TA N I S I N O R D D A K O TA C H I C X U L U B K R AT E R E T I M E X I C O

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway