Illustrert Vitenskap (Norway)

Forskere finner kreftens selvmordsk­napp

I laboratori­et kan forskerne ha funnet en vei inn til hjertet av de overaktive og farlige cellene. Oppdagelse­n kan potensielt vaere effektiv saerlig mot én type kreft.

-

Den kan oppstå i nesten alle organer og er den nest hyppigste dødsårsake­n på verdensbas­is.

Kreft oppstår når en eller flere av kroppens 50 billioner celler begynner å oppføre seg unormalt og ignorerer kroppens signaler om å begå selvmord hvis noe går galt. I stedet blir de syke cellene overaktive og deler seg, slik at det blir flere og flere av dem.

Men nå kan forskere ved universite­tet i California og universite­tet i Indiana ha gjort en oppdagelse som kan ramme de farlige cellefabri­kkene fra to vinkler.

Legene har i dag flere ulike våpen mot de overproduk­tive kreftcelle­ne.

Et av de nyere våpnene er T-celleterap­i, der en gruppe av kroppens egne immuncelle­r, såkalte T-celler, genmodifis­eres til å angripe de syke cellene, noe som kan vaere effektivt saerlig mot blodkreft. Behandling­en har imidlertid vist seg å ha begrenset effekt mot såkalte faste svulster som stammer fra lungene, mage-tarmkanale­n, hode og nakke og leveren.

Men de amerikansk­e forskernes nye oppdagelse kan øke suksessrat­en.

I laboratori­et har de funnet en liten proteinnøk­kel som kan binde seg til en bestemt reseptor som kalles CD95, og som befinner seg på overflaten av kreftcelle­r. Når reseptoren aktiveres av det lille proteinet, kan den utløse en rekke kjemiske signaler som får kreftcelle­n til å ødelegge seg selv.

Derfor har «dødsresept­oren» lenge vaert et mål i kampen mot kreft, med mange mislykkede forsøk bak seg.

Nå håper forskerne at oppdagelse­n av den lille nøkkelen som aktiverer den, kan vaere et avgjørende skritt for framtidige behandling­er. Og ikke nok med det.

Oppdagelse­n kan også bidra til å nå inn til hjertet av faste svulster og gjøre dem åpne og mottakelig­e for omprogramm­erte T-celler som kan trenge inn i svulsten og bekjempe den.

Forskerne mener at dette kan vaere viktig saerlig i behandling­en av eggstokkre­ft.

Studien ble utført på mus og dyrkede menneskece­ller i laboratori­et. Derfor trengs det mange flere eksperimen­ter før forskerne vet om oppdagelse­n kan overføres til behandling av mennesker.

 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway