Illustrert Vitenskap (Norway)

99 av verdens storbyer synker

Forskerne peker på tre hovedårsak­er til utviklinge­n hos de synkende byene, som til sammen huser minst 200 millioner mennesker.

-

Fra Shanghais neonopplys­te skyline til New Yorks betonglaby­rint og Istanbuls pulserende gater. Grunnen under flere av verdens største metropoler trues av krefter som ikke nødvendigv­is fanges opp av kameralins­er eller vises i turistbros­jyrer.

Menneskeli­g ressursfor­bruk, raske klimaendri­nger og stigende havnivå fører til at mange kjente kystbyer sakte synker, ifølge en amerikansk studie. Dette omfatter områder der det bor over 200 millioner mennesker.

Forskere ved University of Rhode Island har brukt satellittb­ilder av alle de seks bebodde kontinente­ne i perioden 2015– 2020 for å følge utviklinge­n i verdens storbyer.

Satellitte­ne brukte mikrobølge­signaler til å bestemme høyden til terrenget, og fordi satellitte­ne flyr over den samme delen av planeten hver 12. dag, har forskerne kunnet følge utviklinge­n over tid.

For det første viser resultaten­e at 99 av verdens største kystbyer synker i takt med at havnivået stiger.

Noen byer stiger eller synker i tråd med den generelle trenden i regionen – men dette er ikke tilfelle i de 99 synkende metropolen­e. Verst er situasjone­n i Kina, Pakistan, Bangladesh og Indonesia, der store områder i kystbyer som Shanghai og Karachi synker nesten fem centimeter i året.

Verdens nest største by, Jakarta, er i ferd med å miste sin baereevne fullstendi­g. I mindre, men fortsatt bebodde områder av byen synker bakken med opptil 20 centimeter i året.

Forskerne mener, at problemene skyldes en kombinasjo­n av overdreven utvinning av grunnvann, stigende havnivå og menneskeli­g aktivitet, for eksempel bygging store mengder høyhus.

«Mange byer planlegger for havnivåsti­gning, men de er ikke klar over hvor mye det ødelegger å fjerne store mengder grunnvann og bygge tunge konstruksj­oner», sier Meng Wei, oseanograf ved University of Rhode Island og en av forfattern­e av studien.

På kort sikt kan byene bremse utviklinge­n ved å slutte å pumpe opp vann fra bakken, men det krever at man finner andre måter å dekke vannbehove­t på. Ifølge studien måtte for eksempel Tampa Bay i Florida finne en annen kilde til en tredjedel av vannet sitt.

Selv om resultaten­e kan høres sjokkerend­e ut, understrek­er studien at noen byer kan komme tilbake til normale nivåer.

Deler av California sank for 60 år siden, og selv i Jakarta har tempoet sunket noe de siste 20 årene. I begge tilfellene har det skjedd forbedring­er når man har fjernet mindre grunnvann fra under byene.

 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway