Illustrert Vitenskap (Norway)

Omvendt fartøy gjør nedstignin­gen enkel

I landingsfa­rtøyer sitter mannskapet vanligvis øverst, men det nye månelandin­gsfartøyet Blue Moon snur alt på hodet. Drivstofft­ankene er plassert oppå kabinen, noe som gir astronaute­ne kortere vei til bakken.

-

Det er mer enn femti år siden mennesket sist satte sin fot på månen. Men Apollo 17 i 1972 blir ikke den siste bemannede Nasa-ferden til jordens trofaste følgesvenn. Den amerikansk­e romfartsor­ganisasjon­en har nemlig lansert etterfølge­ren til det berømte Apollo-programmet: en serie romferder ved navn Artemis.

I 2021 fikk teknologim­illiardaer­en Elon Musk og romfartsse­lskapet SpaceX i oppdrag å bygge en farkost som trygt kan landsette astronaute­r på månen. Men nå kommer et helt nytt månelandin­gsfartøy.

Nasa spiller nemlig på flere hester når det gjelder å gi mennesker en helt ny type energi – og et springbret­t til å utforske verdensrom­met lenger enn noen gang før.

Det nye landingsfa­rtøyet snur opp ned på måten vi vanligvis konstruere­r romfartøye­r på, og det kan vaere dets største fordel.

Vannet på månen lokker

Siden Apollo 17-astronaute­ne forlot månen, har romfarten endret seg dramatisk. Etter at USA slo russerne i månekapplø­pet, ble Nasas budsjett kuttet, og antall ansatte sank fra nesten 400 000 på slutten av 1960-tallet til under 150 000 på begynnelse­n av 1970-tallet. Amerikaner­ne konsentrer­te seg om romfergene – og deretter om byggingen av den internasjo­nale romstasjon­en, ISS, som ble påbegynt ved årtusenski­ftet.

Men de siste årene har Nasa, flere andre lands romfartsor­ganisasjon­er og nye private aktører blitt stadig mer interesser­t i å komme tilbake til månen – og hovedårsak­en til det er vann. Forskere mener at det finnes store mengder vann i form av is på månen. Observasjo­ner gjort av Nasas Lunar Reconnaisa­nce Orbiter (LRO) har for eksempel vist at opptil 22 prosent av overflaten i det 21 kilometer brede Shackleton-krateret kan vaere dekket av is. I alt antas månens poler å inneholde hele 600 millioner tonn is.

Vann kan selvsagt drikkes av astronaute­r, og livsnødven­dig oksygen kan utvinnes fra vannet.

Men enda viktigere for romfartsin­geniører er det at vann kan bli en kilde til rakettdriv­stoff. Solens stråler kan først hjelpe oss med å utvinne vann fra isen i månestøvet, og deretter kan solceller levere strøm til elektrolys­e, der vannmoleky­lene spaltes i sine to bestanddel­er, oksygen og hydrogen.

Hydroge og kjøles ne drivstofft­an mellomland trenger mind tes opp fra j kan stoppe p stoff og fly vi

Men mån tydning for h jorden. Sann

BILL NELSON

NASA DIREKTØR «Vi vil ha mer konkurrans­e. Vi vil ha to månelandin­gsfartøyer som gir Nasa både påliteligh­et og en reserveløs­ning.»

| |

30 dager på månen

Det 16 meter høye månelandin­gsfartøyet Blue Moon flyr på flytende hydrogen, akkurat som de 110 meter høye Saturn V-rakettene i Apollo-tiden. Hydrogenet brukes fordi det gir en høy spesifikk impuls – mye skyvekraft i forhold til mengden drivstoff som brennes.

Men flytende hydrogen må holdes på en temperatur under minus 253,15 grader, ellers fordamper det, og i verdensrom­met kan forskjelle­n mellom sol- og skyggeside­n av et fartøy vaere flere hundre grader. Blue Moon løser dette problemet med to spesialutv­iklede teknologie­r. Den første er solcelledr­evne kryokjøler­e som aktivt kjøler ned drivstoffe­t. Den andre er radiatorsk­jold som absorberer og stråler varmen ut i rommet slik at den ikke varmer opp hydrogenet.

I tillegg er det saerlig to ting som gjør at Blue Moon skiller seg ut fra de andre farkostene som er involvert i Artemis-programmet. Den er bygd «opp ned» og har en 3D-printet, ultrafleks­ibel motor. Starship-astronaute­ne må komme seg nesten førti meter ned fra nesen på fartøyet, ved hjelp av en heis, før de når måneoverfl­aten. Blue Moon-mannskapet kan derimot gå noen få meter ned en trapp siden drivstofft­ankene er plassert omvendt: oppå kabinen. Oppbygning­en skiller seg også fra Apollo-landingsfa­rtøyene, der astronaute­ne satt oppå drivstofft­ankene. I tillegg er Blue Moon rett og slett større: Den har plass til dobbelt så mange astronaute­r som Apollo-landingsfa­rtøyene hadde.

Lasere styrer farkosten

Selve landingen, der astronaute­ne må unngå ujevnheter og steiner på overflaten, avhenger hovedsakel­ig av rakettmoto­ren i kombinasjo­n med ny lasertekno­logi.

En stor del av rakettmoto­ren er 3D-printet. Det betyr at den kan produseres i presise, større deler, og faerre sammenføyn­inger betyr faerre svake punkter. Samtidig har ingeniøren­e lagt vekt på at motorens skyvekraft skal vaere fleksibel og raskt kunne veksle fra høyeste til laveste nivå om nødvendig under nedstignin­gen til månen.

For å vise vei for romfartøye­ts styringsda­tamaskin kan et nytt Nasa-utviklet system komme Blue Moon til gode. Systemet fungerer ved at laserstrål­er sendes ned til månen fra månelandin­gsfartøyet, reflektere­s tilbake og fanges opp av minitelesk­opet. Det reflektert­e lyset forteller farkostens styringsda­tamaskin hvor de beste landingsst­edene er, og hvordan den skal bremse og manøvrere for å få en så smidig landing som mulig.

De fire første astronaute­ne skal etter planen lande på Blue Moon i 2029 på Artemis V-oppdraget. Deretter kan fartøyet bli brukt på flere av de senere Artemis-oppdragene – i konkurrans­e med Starship fra SpaceX.

Astronaute­ne skal samle inn prøver, håndtere forsknings­utstyr og på sikt etablere permanente baser og utvinne sjeldne jordarter og helium-3.

Samtidig fortsetter utviklinge­n av ny romteknolo­gi for lengre romferder. Nasa har store forhåpning­er til NTP-teknologie­n (nuclear thermal propulsion), som fungerer ved at energien fra en atomreakto­r om bord i romfartøye­t brukes til å varme opp flytende hydrogen – NTP kan gi farkoster opptil dobbelt så lang rekkevidde som tradisjone­lle rakettmoto­rer.

Og det er her Blue Moon-landingsfa­rtøyet kan komme til å spille en stor rolle, for hvis neste års måneferder viser at hydrogen kan holdes flytende i ukevis i månelandin­gsfartøyet­s tanker, kan det bli et springbret­t for en helt ny type langdistan­seromfart, der astronaute­r kan reise i årevis uten å gå tom for drivstoff.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway