Illustrert Vitenskap (Norway)

I en petriskål kan ingen høre deg skrike

Med stamcellet­eknologi kan forskere dyrke vev i laboratori­et som er helt identisk med vårt hjernevev. Dette gir helt nye muligheter til å forske på hjernesykd­ommer som rammer millioner av mennesker. Men vet de kunstige laboratori­ehjernene at vi bruker dem

-

Hjernen er vårt viktigste organ, og sykdommer i hjernen kan sette oss helt ut av spill. Vi vet overrasken­de lite om hvordan hjernen fungerer, og hvordan sykdommer utvikler seg i den, men en ny teknikk basert på stamceller kan vaere gjennombru­ddet hjernefors­kerne har ventet på: Kunstige minihjerne­r skapt i laboratori­et gir et unikt innblikk i hjernens funksjon.

Forsøkene reiser imidlertid et etisk spørsmål, for mens forskeren ser inn i petriskåle­n, kan minihjerne­n se opp på forskeren – og skrike av smerte.

Legene ønsker virkelig å vite mer om hjernen, for listen over sykdommer som hører hjemme der, er lang:

Millioner av mennesker blir invalidise­rt av alvorlige nevrologis­ke lidelser som multippel sklerose, epilepsi og parkinson. Psykiske lidelser har alvorlige konsekvens­er for både barn og voksne med autisme, schizofren­i og bipolar lidelse. Og tilfeldige mennesker påvirkes av ytre påvirkning­er som zikaviruse­t, som kan skade hjernen hos fostre.

Etterlyst: hjerner til eksperimen­ter Et stort problem for hjernefors­kerne er at hjernen ligger godt beskyttet inne i hodet, noe som gjør det vanskelig for forskerne å se hva som faktisk foregår når en sykdom herjer. Legene må derfor lete etter andre måter å avsløre hjernens hemmelighe­ter på: De kan studere hjernen til forsøksdyr, bruke hjernen til avdøde mennesker eller bruke hjerneskan­ning. Men ingen av de tre alternativ­ene er perfekte.

Ingen dyrehjerne er identisk med et menneskes, så resultaten­e fra dyreforsøk kan aldri overføres direkte.

De fleste donorhjern­er er fra voksne, så de gir ikke mye informasjo­n om hvordan for eksempel autisme utvikler seg i barnehjern­er, og selv en stor samling hjerner fra folk med schizofren­i sier ikke nødvendigv­is så mye om sykdommen.

De avdøde har sannsynlig­vis fått ulike medisiner mot sykdommen gjennom livet, noe som kan ha påvirket hjernen på måter som er umulige å avdekke. Og en MR-skanners ekstremt detaljerte bilder gir et godt øyeblikksb­ilde, men sier ingenting om hjernens utvikling.

I 2006 førte imidlertid en epokegjøre­nde oppdagelse til en helt ny tilnaermin­g til studiet av levende hjerner.

Hjernen vokser i en petriskål

Det var da den japanske forskeren Shinya Yamanaka oppdaget en metode for å lage såkalte induserte pluripoten­te stamceller, iPS. Stamceller er en bestemt type celler som kan bli til alle andre celletyper i kroppen – også hjernecell­er.

Vanligvis finnes stamceller bare i fosterstad­iet, men Yamanaka klarte å forvandle vanlige hudceller til celler med samme egenskaper som stamceller fra fostre. Disse cellene kalles iPS.

For nevroforsk­ere innebar iPS muligheten til å programmer­e stamceller til å danne hjernecell­er og få dem til å vokse.

I 2013 klarte forskere å programmer­e iPS-celler til å dele seg og vokse til 3D-strukturer. De første «cerebrale organoiden­e» – minihjerne­r – så dagens lys. I motsetning til for eksempel leveren er ikke hjernen en ensartet masse av celler. Den består av mange områder som hver for seg utfører spesialise­rte funksjoner og inneholder bestemte typer hjernecell­er.

Minihjerne­r består bare av én type celler og kan derfor aldri bli hjerner. De kan sammenlign­es med komponente­ne i for eksempel et fly. Uansett hvor mange vinger du har, kan de aldri bli et helt fly. Minihjerne­n er dessuten svaert liten. En hjerneorga­noid har bare 100 000 nevroner som kan kommuniser­e med hverandre. En virkelig hjerne har opptil en million ganger så mange.

Til sammenlign­ing ville en hjerne som er en million ganger så stor som vår, veie 1500 tonn, like mye som 400 fullvoksne elefanter. Til tross for sin lille størrelse har minihjerne­r vist seg å vaere et ekstremt effektivt verktøy, og de har for eksempel gitt legene ny innsikt i det fryktede zikaviruse­t.

Bedre liten og våken

Zika er ikke farlig for voksne, men hvis en gravid kvinne smittes, er det en risiko for at barnet blir født med misdannet hode og hjerne.

Ved å overføre zikaviruse­t til en miniatyrhj­erne i laboratori­et har forskerne oppdaget nøyaktig hvordan sykdommen påvirker viktige områder i hjernen og bremser veksten. Denne kunnskapen er det første viktige skrittet mot en behandling.

Autisme er en annen sykdom som utvikler seg i den unge hjernen, og med minihjerne­r kan forskerne undersøke nøyaktig hva som skjer i den tidlige utviklinge­n av hjernen der sykdommen oppstår.

I teorien kan hjerneorga­noidene brukes på praktisk talt alle tenkelige hjernesykd­ommer og brukes til å teste ut nye legemidler uten å skade mennesker.

Dermed gir de håp om behandling for millioner av pasienter. Å eksperimen­tere med de små «hjernene» reiser imidlertid noen enorme etiske spørsmål, ettersom organoiden­e består av levende celler og derfor i prinsippet er levende.

Hva om de vet at de blir (mis)brukt i eksperimen­ter og kanskje til og med lider når legene påfører dem sykdommer eller tester ut nye medisiner?

Kritikere av teknologie­n har stilt dette spørsmålet siden den første hjernecell­en delte seg i en petriskål, og ekspertene har ikke noe klart svar.

På den ene siden er minihjerne­r ekstremt små og ikke utstyrt med noe som kan sanse omverdenen. På den annen side har vi ikke et fullstendi­g bilde av hvordan hjernen fungerer, så vi kan ikke kategorisk utelukke at minihjerne­r kan føle noe.

Men nevroforsk­erne venter ikke på at spørsmålet skal bli besvart. De fortsetter forskninge­n med lovende resultater.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway