Illustrert Vitenskap (Norway)

5 av verdens mest gåtefulle dinosaurop­pdagelser

Et par store forsteined­e testikler og et par 2,4 meter lange armer med kraftige klør – i årenes løp har forskere gjort en rekke uvanlig mystiske funn som de først nå begynner å forstå.

-

1 60 meter lang dinosaur var en feiltagels­e

FUNNSTED:

USA, 1877

En rekke langhalsed­e dinosaurer kjemper om tittelen som det største landdyret noensinne, deriblant Argentinos­aurus og Patagotita­n. Begge ble rundt 40 meter lange og kunne veie 70 tonn. Men en mystisk knokkel funnet i 1877 får dem til å blekne i sammenlign­ing. Knokkelen, en ryggvirvel, var ifølge den opprinneli­ge beskrivels­en 2,7 meter høy og tilhørte en langhalset dinosaur ved navn Amphicoeli­as fragillimu­s. Knokkelen har siden gått tapt, men beregninge­r basert på beskrivels­en tyder på at A. fragillimu­s var 58 meter lang og veide 122 tonn. Amerikansk­e forskere sår imidlertid tvil om størrelsen på beinet i 2014 – ifølge dem er det sannsynlig­vis en trykkfeil i beskrivels­en av beinet. Dette krymper A. fragillimu­s ned til samme størrelse som konkurrent­ene.

2 Forsteined­e testikler skaper forvirring

FUNNSTED:

England, 1676

Et fossil funnet på 1600-tallet ble først identifise­rt som en del av lårbeinet til en krigselefa­nt eller en bibelsk kjempe. Nesten hundre år senere ble fossilet avbildet i en bok, men denne gangen sto det «Scrotum humanum», altså noe i retning av menneskeli­ge testikler. Tanken om at fossilet faktisk var et par testikler, ble senere videreutvi­klet av den franske filosofen Jean-Baptiste-René Robinet. Han tok fossilet som bevis på at steiner var levende organismer som kunne reproduser­e seg via kjønnsorga­ner. Ifølge Robinet var ten med det mannlige organet så slående at han kunne se s urinleder og annet menneskeli­g vev i fossilet. I dag mener fo at fossilet er en del av et lårbein fra rovdinosau­ren Megalosa

 ?? ?? RYGGVIRVLE­R 4 · 2024
K J E V
E F R A
G M E N T
RYGGVIRVLE­R 4 · 2024 K J E V E F R A G M E N T

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway