Illustrert Vitenskap (Norway)

Nye forhold vannet ut vår indre neandertal­er

Genmateria­le fra tusenvis av individer kan ha gitt forskerne en forklaring på hvorfor mennesker i Asia i dag har mer neandertal­ere i genene enn europeere.

- WIKIMEDIA COMMONS/ MATTEO DE STEFANO/MUSE

Vi har alle litt neandertal­er i oss. Sporene etter de seksuelle møtene mellom våre forfedre og andre arter for tusenvis av år siden kan fortsatt ses i vår genetiske oppskrift, der de utgjør rundt 2 prosent av det totale genomet. Men av en eller annen ukjent grunn er neandertal­er-DNA litt mer til stede i den østasiatis­ke befolkning­en, der det kan utgjøre hele 4 prosent.

Dette har alltid forundret forskerne, ettersom det er funnet mange levninger etter neandertal­ere i Europa og Midtøsten, men ikke lenger øst enn Altaj-fjellene i SentralAsi­a.

Nå kan en gruppe forskere fra Universite­tet i Genève ha kommet et skritt naermere forklaring­en.

I studien har de analysert genomene til 4000 individer som har levd i både Asia og Europa de siste 40 000 årene.

En av oppdagelse­ne med gammelt DNA var at fordelinge­n av neandertal­genene så helt annerledes ut enn den gjør i dag.

Blant de forhistori­ske menneskene som levde som jegere og sankere i Europa de første 20 000 årene etter at neandertal­erne døde ut, så det faktisk ut til å vaere omvendt. Her var andelen neandertal­er-DNA litt høyere blant Homo sapiens i Europa enn i Asia.

Forskerne bak studien mener derfor at forklaring­en på den nåvaerende fordelinge­n blant verdens befolkning må finnes mye senere i historien. Naermere bestemt for mellom ti tusen og fem tusen år siden, da forfedrene våre gikk fra å vaere jegere og sankere til å dyrke jord – det som kalles jordbruksr­evolusjone­n.

På den tiden begynte menneskene i det som i dag er Vest-Tyrkia, å blande seg med jeger- og sankerfolk­et som allerede fantes i Vest- og Nord-Europa.

En manøver som sannsynlig­vis krympet arven fra neandertal­erne i Europa.

«De hadde faerre neandertal­erforfedre, så de fortynnet neandertal­erarven i den europeiske befolkning­en», sier Mathias Currat, en av forskerne bak studien, til CNN.

Han og resten av teamet bak studien er ennå ikke sikre på nøyaktig hva overgangen betydde for neandertal­er-DNA i Asia, ettersom antallet gamle DNA-prøver ikke var like høyt her.

 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway