Illustrert Vitenskap (Norway)

Hørselstap kan svekke hjernen

-

Det er direkte usunt for hjernen din hvis du er tunghørt og ikke gjør noe med det. Det er konklusjon­en i en ny studie.

De siste årene har forskere gjentatte ganger funnet en klar sammenheng mellom hørselstap og nedsatt hjernefunk­sjon. Likevel har de ikke klart å forklare den nøyaktige sammenheng­en.

Men takket vaere en ny studie fra University of California San Diego forstår forskerne nå sammenheng­en bedre.

Forskerne undersøkte først om hørselstap var forbundet med forskjelle­r i en rekke hjerneregi­oner. De konkludert­e raskt med at hørselstap ikke skyldes en aldersrela­tert svekkelse i hjernen.

I stedet oppdaget de at gradvis hørselstap ble etterfulgt av en gradvis nedbrytnin­g av de delene av hjernen som behandler lyd, hukommelse og oppmerksom­het. Det betyr at hørselstap fører til endringer i de delene av hjernen som

t vi fungerer optimalt kognitivt.

Årsaken er ifølge forskerne at hjernen ikke mottar de samme sanseinntr­ykkene som den er vant til. Samtidig kan det slite på hjernen at den må jobbe hardere for å bearbeide og forstå lydene som fortsatt kommer inn gjennom ørene.

«Disse resultaten­e tyder på at hørselstap kan føre til endringer i hjerneområ­der som er knyttet til bearbeidin­g av lyd, samt i områder av hjernen som er knyttet til oppmerksom­het. Den ekstra innsatsen som er forbundet med å prøve å forstå lyd, kan forårsake endringer i hjernen som fører til økt risiko for demens», sier Linda K. McEvoy, studiens hovedforsk­er. McEvoy er studiens hovedforfa­tter og professor emeritus i folkehelse ved California-universite­tet i San Diego.

Dette er ikke akkurat oppløftend­e lesning, men det finnes også gode nyheter: De aller fleste hørselstap kan behandles med høreappara­ter. Forskerne bak studien understrek­er at det er viktig å behandle hørselstap­et slik at man fortsetter å stimulere hjernen. På denne kan du enkelt og effektivt redusere

e demens.

 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway