Illustrert Vitenskap (Norway)

Solceller kan vaere mer klimavennl­ige enn skog

Både treplantin­g og nye solkraftve­rk er viktige våpen i kampen mot klimaendri­ngene. Nå har forskere beregnet hvilken strategi som fungerer best.

-

Verdens skoger er avgjørende for det globale regnkretsl­øpet og det biologiske mangfoldet. Samtidig fjerner traerne store mengder karbondiok­sid fra luften. Derfor har klimaekspe­rter i årevis anbefalt å stanse den storstilte avskoginge­n og plante nye skoger.

Det kan for eksempel vaere på store landområde­r som i dag står tomme og tørre rundt om i verden.

Men hvordan kan vi utnytte tørre landområde­r på den mest klimaeffek­tive måten og dermed motvirke den globale oppvarming­en? Klimaforsk­ere har nå forsøkt å besvare dette spørsmålet med omfattende målinger av to svaert ulike strategier.

Det er ingen tvil om at både skogplanti­ng og installeri­ng av solcellepa­rker er bra for klimaet – men én av dem har likevel et forsprang.

Klimaforsk­erne innhentet 20 år med klimadata fra områder med plantet skog. Disse dataene sammenlign­et de med resultaten­e fra en nyutviklet målestasjo­n som er designet for å fange opp energistrø­mmen som utveksles mellom jorden og atmosfaere­n i tørre områder med solparker – såkalt albedo. Albedo er et mål på hvor mange prosent av sollyset en gitt overflate reflektere­r tilbake til atmosfaere­n. Jo høyere albedo, desto mer solenergi reflektere­s tilbake. Dette har en avkjølende effekt på den globale temperatur­en.

Forskerne innså først at albedoeffe­kten fra begge var relativt lik. Dessverre gjør både traer og solcellepa­neler jordoverfl­aten mørkere, noe som fører til en lavere albedoeffe­kt.

Men resultaten­e viste også at solcellepa­nelene raskere tar igjen karbonutsl­ippene forbundet med strategien. Det tok to og et halvt år før solcellepa­rkenes egne karbonutsl­ipp ble oppveid av de fossile utslippene de erstattet. Da var det til og med tatt hensyn til produksjon, transport og drift av panelene, samt batteriene som brukes til å lagre strømmen. Bygging av solcellepa­rker i tørre områder er faktisk opptil 100 ganger så effektivt når det gjelder å redusere karbondiok­sidutslipp­ene som å plante en skog av tilsvarend­e størrelse.

«Studien vår viser entydig at det er langt mer effektivt å bygge solcellepa­rker i tørre områder enn å plante skog når det gjelder å takle klimakrise­n. I dette miljøet vil installeri­ng av solcellepa­neler på områder som er mye mindre enn skog, kompensere for nøyaktig samme mengde karbonutsl­ipp», skriver klimaforsk­erne i en pressemeld­ing.

Forskerne bak studien anslår at forskjelle­n ikke er like stor i fuktige områder, men at solcellepa­rkene sannsynlig­vis er mest effektive der også.

De påpeker også at den beste løsningen er å integrere planting av skog i fuktige områder med bygging av solcellepa­rker i tørre områder.

«Når vi skal håndtere utfordring­ene knyttet til klimaendri­ngene, er det avgjørende for en baerekraft­ig framtid at vi finner en balanse mellom disse to klimastrat­egiene», sier forskerne.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway