Illustrert Vitenskap (Norway)

Hvem eller hva skrev universets historie?

- Jonas Rathje ⁄

Et ofte brukt bilde på uendelighe­ten er infinite monkey theorem, som postulerer at hvis du setter et uendelig antall aper foran hver sin skrivemask­in og lar dem hamre løs, vil en av dem alltid, helt tilfeldig, skrive ned Shakespear­es samlede verker.

Mange av apene vil skrive noe sånt som «aselghslie» eller «l

De aller fleste ap trykke på feil taster veis, men hvis det e lig mange av dem, v av dem også skrive den berømte forfatt ker – i ett langt løp. lig er uendelighe­ten

Kanskje det er d med vårt univers. F ningene for liv i vår virker så finjustert­e vanskelig å forestil enn to muligheter: de bevisst skapt, ka og med med tanke

(som når en forfatt en tekst), eller så er vårt univers ett av uendelig mange, der et lykketreff, som at aper skriver komplette verk, tilfeldigv­is har gjort vårt univers beboelig for mennesker som oss, mens de andre er like ubrukelige som de fleste apers tekster. Sistnevnte er en teori om multivers – et uendelig antall universer der nesten alt vil skje på et eller annet tidspunkt.

I artikkelen «Forskere jakter på liv i andre universer» på side 32–37 dykker vi ned i temaet og beskriver forsøket på å finne ut om universets historie skrives av en bevisst forfatter eller en tilfeldig ape.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway