Illustrert Vitenskap (Norway)

4000 år gammel stein er et skattekart fra fortiden

En flere tusen år gammel steinhelle som ble oppdaget i 2014, kan vise vei til uoppdagede skatter fra bronsealde­ren, mener arkeologer.

- DENIS GLICKSMAN / UNIVERSITY OF WESTERN BRITTANY

Arkeologer bruker vanligvis avansert radarutsty­r og luftfotogr­afering for å finne forhistori­ske gjenstande­r under bakken og i fjellvegge­r.

Men en eldgammel steinplate med mystiske inngraveri­nger kan nå tilby europeiske arkeologer en ny, men likevel tradisjone­ll måte å jobbe på.

Arkeologer fra det franske Université de Bretagne Occidental­e (UBO) mener at den fire tusen år gamle steinhelle­n fra Saint-Bélec er et «skattekart» fra bronsealde­ren som kan avsløre andre skjulte gjenstande­r.

Steinplate­n, som er 2,5 meter lang og 1,5 meter høy, er spesiell fordi arkeologen­e kan bruke den som et kart for å gjenoppdag­e tapte fortidsmin­ner – en ganske uvanlig metode innen arkeologie­n.

Saint-Bélec-platen, som faktisk ble oppdaget allerede i 2014, har mange slags inngraveri­nger som antas å vaere et kart. Steinplate­n er den eldste kjente kartografi­ske fremstilli­ngen av et område i Europa, og nå, drøyt åtte år etter at den ble funnet, begynner forskerne å nøste opp i mysteriene.

I de grove ujevnheten­e og linjene p

mente forskerne fra UBO å kunne se elver og fjell i Roudoualle­c, en del av Bretagne-regionen rundt femti mil vest for Paris. Da de skannet platen og sammenlign­et den med dagens kart over området, fant de en match på rundt 80 prosent.

Oppdagelse­n av steinhelle­ns betydning kan brukes til å gjenoppdag­e glemte fortidsmin­ner i området og kan føre til en hel strøm av nye arkeologis­ke funn. Steinplate­n er full av små fordypning­er som forskerne mener indikerer gravhauger, bosetninge­r og geologiske forekomste­r i Roudoualle­c. Det gamle kartet viser et område på 630 kvadratkil­ometer i denne delen av Bretagne.

Forskerne skal nå kartlegge hele området og kryssrefer­ere inngraveri­ngene i steinplate­n – en oppgave de anslår kan ta 15 år.

Den siste utgravning­en har allerede gitt en håndfull tidligere uoppdagede fragmenter, noe som beviser at steinplate­n i Saint-Bélec virkelig er et arkeologis­k skattekart.

 ?? ?? Steinplate­n, som er 2,5 meter lang og 1,5 meter høy, er unik fordi arkeologen­e kan bruke den som et kart for å gjenoppdag­e tapte fortidsmin­ner.
Steinplate­n, som er 2,5 meter lang og 1,5 meter høy, er unik fordi arkeologen­e kan bruke den som et kart for å gjenoppdag­e tapte fortidsmin­ner.
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway