Illustrert Vitenskap (Norway)

Vikingene passet på tennene sine

R av tusenvis av mer enn åtte hundre år gamle tenner de svenske vikingene hadde en avansert tannpleie.

-

De faerreste går gjennom et tannbehand­ling – enten det dreier kse hull i tennene (karies) eller å visdomstan­n. Karies er et av de tannproble­mene i dag, akkurat 1000 år siden, da et variert kostd kjøtt, brød, nøtter og mjød satte

tennene krevde derfor et viser forskning fra et. rskerteam analysert fra 171 individer fra sen på 900- og 1100-tallet.

Naermere bestemt analyserte de 3292 tenner fra en utgravning i ruinene av en kristen steinkirke og kirkegård bak klosterkir­ken i Varnhem i Västergötl­and i Sverige. Tennene gjennomgik­k en rekke kliniske undersøkel­ser under sterkt lys med standard tannlegeve­rktøy. I tillegg ble det utført en rekke røntgenund­ersøkelser.

Resultaten­e viser at omtrent halvparten av befolkning­en i området var fri for karies, mens 49 prosent led av en eller annen form for karies og litt over 4 prosent av en infeksjon. I gjennomsni­tt var 13 prosent av voksentenn­ene angrepet av karies, ofte ved røttene, mens barnas tenner – både baby- og voksentenn­er – var helt uten karies.

Samtidig hadde voksne i gjennomsni­tt mistet 6 prosent av tennene sine i løpet av livet, visdomsten­nene ikke medregnet. Risikoen for tanntap økte med alderen.

Vikingtenn­ene fra Varnhem viste imidlertid også eksempler på hvordan folk tok vare på tennene sine.

«Det var flere tegn på at vikingene hadde modifisert tennene sine, blant annet bruk av tannpirker­e, filing av fortenner og til og med tannbehand­ling av tenner med infeksjone­r», sier tannlege og forsker Carolina Bertilsson fra Göteborgs universite­t i en pressemeld­ing.

Forskerne fant til og med spor etter mer sofistiker­te tannbehand­linger, der det ble filt hull fra tannkronen og ned til tannkjøtte­t, trolig for å lette trykket fra en alvorlig infeksjon.

«Dette er veldig spennende å se, og ikke ulikt de tannbehand­lingene vi utfører i dag, der vi borer i infiserte tenner», fortsetter Bertilsson.

«Vikingene ser ut til å ha hatt kunnskap om tenner, men vi vet ikke om de utførte disse prosedyren­e selv eller om de fikk hjelp.»

Forskerne mener nå at tenner spilte en viktig rolle i Varnhems vikingkult­ur, og at tannpleien var mer utviklet enn tidligere antatt.

 ?? ?? SLITASJE PÅ
FORTENNENE.
FILING AV ET HULL
VED HJØRNETANN­EN
FOR Å LETTE TRYKKET
I TILFELLE INFEKSJON.
FORTANN SOM HAR
BLITT MODIFISERT
UNDER EN INFEKSJON.
BRUK AV TANNPIRKER
PÅ DE NEDRE
FORTENNENE.
NEDFILEDE
FORTENNER.
SLITASJE PÅ FORTENNENE. FILING AV ET HULL VED HJØRNETANN­EN FOR Å LETTE TRYKKET I TILFELLE INFEKSJON. FORTANN SOM HAR BLITT MODIFISERT UNDER EN INFEKSJON. BRUK AV TANNPIRKER PÅ DE NEDRE FORTENNENE. NEDFILEDE FORTENNER.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway