Illustrert Vitenskap (Norway)

Gammelt havuhyre funnet i Mexico

Forskere har funnet en nesten komplett hodeskalle av et tidligere ukjent havkrypdyr som levde for nitti millioner år siden.

-

I krittiden var havet fullt av evolusjona­ere vidundere som hersket over bølgene.

Og nå har et utrolig havmonster dukket opp til overflaten.

Det gigantiske krypdyret har ligget skjult under bakken i Mexico i 90 millioner år – og det er noe ved skapningen som ser veldig merkelig ut.

Det dreier seg om en såkalt mosasaur, et dyr som levde for rundt 90 millioner år siden, i den sene krittiden.

Dyret er det første påviste eksemplare­t i sitt slag, og arten har fått navnet Yaguarasau­rus

regiomonta­nus. Forskere fra Museo del Desierto har funnet et nesten fullstendi­g kranium av havdyret, og ut ifra det anslår man at dyret har vaert rundt fem meter langt. Dyret tilhørte den utdødde plioplatec­arpinslekt­en av mosasaurer – rovdyr som herjet havene på slutten av krittiden, mens dinosauren­e trampet rundt på land.

Det finnes over 40 slekter av mosasaurer. De fantes over hele verden i sen krittid.

Den største, Mosasaurus hoffmani, var 12 meter lang – omtrent dobbelt så lang som de største hvithaiene som lever i dag. Mosasauren­e er kjent for den spisse, gaffellign­ende tungen, som ligner den vi kan se hos slanger og øgler i dag.

«Det er en av de tidligste store mosasauren­e, og et helt utrolig eksemplar som kan gi oss ny innsikt i hvordan mosasauren­e spredte seg i sen krittid», sier forskerne bak studien.

Marine reptiler i jordens urhav, flyvende reptiler i luften og dinosaurer på land ble utryddet i en masseutryd­delse forårsaket av en asteroide som traff jorden på slutten av krittperio­den. Noen dinosaurer overlevde og utviklet seg til fugler.

 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway