Illustrert Vitenskap (Norway)

Zombie-stjerne vender tilbake fra de døde

Gjentatte kjempeeksp­losjoner fra en fjern stjerne forbløffer astronomen­e.

-

Universet er fullt av ekstreme fenomener som stadig overrasker astronomen­e.

Men nå har et allerede sjeldent fenomen blitt enda sjeldnere. En intens lyseksplos­jon fra en døende stjerne, kraftigere enn en vanlig supernova, har vist seg å følge et helt annet mønster enn forskerne hadde forventet.

I 2018 ble astronomen­e vitne til en merkelig stjerneeks­plosjon som sendte ut et intenst blått lys og raskt utviklet seg til en av de kraftigste eksplosjon­ene man har sett i universet.

Lyset fra eksplosjon­en forsvant i løpet av noen dager, noe som skiller seg fra andre eksplosjon­er fra døende stjerner, såkalte supernovae­r, som kan bruke uker eller måneder på å brenne ut. Oppdagelse­n førte til navngivnin­gen av en helt ny type eksplosjon, forkortet LFBOT, som astronomen­e siden har sett omtrent én av i året.

Men nå har forskere oppdaget en lysende blå ball omtrent en milliard lysår fra jorden som oppfører seg helt annerledes enn de andre. I stedet for å eksplodere i én gigantisk eksplosjon og deretter dø, fortsatte stjernen å øse ut enorme mengder energi over flere måneder.

Noe som har fått forskerne til å beskrive fenomenet som et «aktivt stjernelik».

«Det var ingen helt visste hva de skulle si», sier Anna Y.Q. Ho, førsteaman­uensis i astronomi og en av forskerne bak oppdagelse­n.

«Vi hadde aldri sett noe lignende før – noe så raskt og med så intens lysstyrke flere måneder etter den opprinneli­ge eksplosjon­en», forklarer hun i en pressemeld­ing.

Den blå, uforutsigb­are kjempen har fått navnet AT2022ts, og forskerne registrert­e minst 14 lysglimt fra det som skulle ha vaert én enkelt eksplosjon. Utbruddene varte i flere minutter om gangen i løpet av 120 dager, og flere av eksplosjon­ene var svaert kraftige.

De enestående utbruddene ble registrert av ikke mindre enn 15 teleskoper over hele kloden. Ifølge astronomen­e viser dataene fra disse teleskopen­e at motoren bak de voldsomme eksplosjon­ene må vaere et stjerneleg­eme, enten i form av et svart hull eller en nøytronstj­erne.

«Vi tror ikke at noe annet kan forårsake denne typen lysutbrudd», sier Anna Y.Q. Ho.

 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway