Illustrert Vitenskap (Norway)

Kunstig intelligen­s kan forutsi menneskers liv og død

Modellen bruker registerda­ta fra seks millioner mennesker og er overrasken­de nøyaktig i spådommene sine.

-

Hvis du kunne bla noen sider – eller kapitler – fram i livshistor­ien din, ville du gjøre det?

Spørsmålet er mer aktuelt enn før, ettersom kunstig intelligen­s nå ser ut til å vaere i stand til å forutsi hva livet ditt vil bringe. Dette inkluderer blant annet sykdommer, inntekt og dødstidspu­nkt.

Internasjo­nale forskere fra DTU, Københavns Universite­t, ITU og Northeaste­rn University har utviklet en modell som kan forutsi et menneskes forventede levealder og levetid ganske nøyaktig.

Forskerne har brukt de samme prinsippen­e som driver ChatGPT. ChatGPT analyserer store mengder tekst og ser etter mønstre i sekvenser av ord og setninger. Programmet bruker deretter det den har laert, til å forutsi hvilke ord som skal komme etter et annet i en setning.

På samme måte kan forskernes modell se på en rekke livshendel­ser i et menneskes liv og avgjøre hva som mest sannsynlig vil skje i fremtiden.

«Vi brukte modellen til å svare på spørsmålet om i hvilken grad vi kan forutsi hendelser i fremtiden basert på forhold og hendelser i fortiden», sier Sune Lehmann, professor ved DTU Informatic­s og hovedforfa­tter av artikkelen.

Forskerne matet modellen med informasjo­n fra 2008–2016 om bosted, utdanning, inntekt, helse og arbeidsfor­hold for alle seks millioner dansker.

De enorme informasjo­nsmengdene ble oversatt til et syntetisk språk der de enkelte livshendel­sene ble til setninger. For eksempel: «I august 2010 tjente Bente, som var rammet av diabetes type 2, om lag 30 000 kroner i måneden som frisør.»

Ved å plassere de ulike livshendel­sene på en tidslinje kunne modellen gjenskape hvert enkelt menneskes livshistor­ie. Modellen forutså for eksempel med en nøyaktighe­t på hele 78 prosent hvem som ville dø innen 2020.

Modellens feil var ofte forårsaket av ulykker eller hjerteinfa­rkt, noe som åpenbart var vanskelig å forutsi.

En dag kan slike modeller kanskje brukes til å bestemme et menneskes sykdomsris­iko – og faktisk er disse programmen­e allerede i full gang i enkelte bransjer.

«Lignende teknologie­r for å forutsi livshendel­ser og menneskeli­g atferd brukes allerede i dag i teknologis­elskaper når de sporer atferden vår på sosiale nettverk», sier Sune Lehmann.

Ifølge forskerne bak studien er forsikring­sbransjen et av de stedene der slike modeller kan bli problemati­ske.

«Det er klart at modellen vår ikke bør brukes av et forsikring­sselskap. Hele ideen med forsikring er jo at vi alle deler byrden av å ikke vite hvem som er den uheldige», sier Lehmann.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway