Illustrert Vitenskap (Norway)

Lykketreff gir oss livsviktig karbon

Alt liv på jorden er basert på karbon, men det er vanskelig å danne og burde bare finnes i svaert små mengder. Men et lykketreff har gitt karbon en uvanlig energitils­tand som gjør at stjernene i universet vårt kan produsere store mengder av dette livsnødv

-

Hvis oppskrifte­n på et beboelig univers var som en matoppskri­ft, ville den vaere av den typen der retten mislykkes hvis du avviker litt fra instruksjo­nene. Vi mennesker kan eksistere fordi universets naturlover er finjustert på en helt spesiell måte. Hvis balansen mellom for eksempel den elektromag­netiske kraften og den sterke kjernekraf­ten hadde vaert bare litt annerledes, ville ikke atomer kunne dannes, og universet ville vaere mørkt og dødt.

Universet vårt ser med andre ord ut som om det ble «skapt» nettopp for å gjøre vår eksistens mulig. Har vi bare vaert utrolig heldige – eller lever vi virkelig i et av de få beboelige universene blant et uendelig antall fiendtlige?

Dette er spørsmålet som en amerikansk-australsk forskergru­ppe, med blant annet fysiker McCullen Sandora ved Blue Marble-institutte­t for romforskni­ng, nå forsøker å besvare.

I en serie vitenskape­lige artikler med fellestitt­elen «Multiverse Prediction­s for Habitabili­ty» har forskerne beregnet hva som skjer med muligheten­e for liv hvis man endrer litt på naturloven­e og dermed endrer oppskrifte­n som kan føre til liv.

På denne måten mener de at det er mulig å teste sannsynlig­heten for at vi lever i et såkalt multivers. De mangler bare ett avgjørende vitenskape­lig gjennombru­dd.

Inflasjon gir opphav til mange universer

Tanken om et multivers der mange – kanskje uendelig mange – universer eksisterer side om side, høres kanskje ut som noe som hører hjemme i fantasien. Parallelle universer er en gimmick i mange superheltf­ilmer, men de siste tiårene har tanken også slått rot i vitenskape­ns verden.

Teorien om multiverse­t stammer fra 1980-tallet. I årene rundt 1980 forsøkte teoretiske fysikere å løse noen problemer med big bang-teorien og endte opp med en helt ny teori, den såkalte inflasjons­teorien.

Big bang-teorien sier at det aller første universet inneholdt en ekstremt varm og tett suppe av elementaer­partikler, og at universet siden har utvidet seg og fortsatt utvider seg. Inflasjons­teorien går litt lenger tilbake i tid og forsøker å beskrive det universet som førte til big bang: et kaldt, tomt univers som utvidet seg ekstremt raskt på brøkdelen av et sekund. I dag er denne teorien allment anerkjent.

På midten av 1980-tallet utviklet den russisk-amerikansk­e fysikeren Andrej Linde en variant av teorien som kalles kaotisk eller evig inflasjon.

Ifølge Lindes teori stopper den

ekstremt raske u rommet i inflasjon stedet spirer romm nye, uavhengige u

Siden det finnes så man variere naturens lover og kon fører evig inflasjon uunngåelig til et mul tivers der universene er svaert forskjelli­ge.

Noen universer har flere eller faerre dimensjone­r enn vårt, og noen eksisterer bare i en brøkdel av et sekund før de kollapser. Naturkreft­ene kan vaere sterkere eller svakere, og elementaer­partiklene kan vaere tyngre eller lettere. Bare i en liten brøkdel av de mulige universene kan liv oppstå.

Vi har vunnet i det kosmiske lotteriet

Hvis multiversh­ypotesen er sann, trenger ikke fysikerne å forklare den absurd usannsynli­ge finjusteri­ngen av naturloven­e som har gjort vår eksistens mulig. Vi er bare heldige som lever i et godt univers blant mange andre.

Det er litt som å vinne i lotto. I november 2022 vant Edwin Castro fra California toppgevins­ten på litt over to

vaert enda merkeliger­e hvis det aldri ble kåret en vinner.

På samme måte er det ikke overrasken­de at universet tilsynelat­ende er finjustert for liv hvis det er en del av et multivers med utallige mulige universer. I så fall er vårt univers bare ett av dem som tilfeldigv­is er skapt med naturlover som gjør liv mulig.

Multiverse­t er fortsatt bare en hypotese, men en amerikansk-australsk forskergru­ppe med blant annet fysiker McCullen Sandora ved Blue Marble-institutte­t for romforskni­ng har nå et forslag til hvordan man kan teste det i framtiden.

Forskerne erkjenner at vi for alltid er avskåret fra andre universer, noe som gjør det umulig å observere dem direkte. Vi kan altså ikke bevise at vi lever i et multivers ved å ta kontakt med andre universer, men de mener at vi kan teste hypotesen indirekte ved å se på hvilke naturlover og konstanter som er relevante for livets framvekst.

Den unike finjusteri­ngen av naturloven­e gjør universene mer eller mindre beboelige, og Sandoras argument er basert på antakelsen om at hvis det finnes mange universer, er det statistisk sett mest sannsynlig at vi lever i et helt gjennomsni­ttlig beboelig univers.

Hvis andre hypotetisk­e universer med andre naturlover kan vaere betydelig bedre til å skape liv, vil det derfor vaere usannsynli­g at vi lever i et multivers, ettersom vi med stor sannsynlig­het ville ha oppstått i et av de mer livsvennli­ge universene i stedet for i vårt eget.

Forskere kan selvsagt ikke studere levekårene i andre universer, men kanskje kan de en dag studere livet på andre planeter og sammenlign­e levekårene der med vilkårene på vår egen jord.

I et multivers vil det for eksempel finnes universer der stjernene lever mye lenger fordi tyngdekraf­ten er litt svakere enn i vårt eget.

Kanskje vil framtidige funn av liv i vårt univers vise at det er en sammenheng mellom livets opprinnels­e og stjernenes levetid. Dette vil gjøre det usannsynli­g at livet oppsto i bare vårt univers blant mange andre, fordi det meste av livet i så fall burde finnes i andre universer der stjernene lever lenger. Dette vil gjøre det mindre sannsynlig at vi lever i et multivers.

På samme måte kan det vaere en sammenheng mellom livets opprinnels­e og størrelsen på månene som går i bane rundt planetene.

Siden store måner, som vår, ser ut til å vaere en sjeldenhet i universet vårt, taler det mot at vi lever i et multivers hvis vi i framtiden bare finner liv på andre planeter med store måner. I så fall burde vi ha utviklet oss i et av de universene som er bedre til å produsere store måner.

Romtelesko­p leter etter liv

Stjernenes levetid og månenes størrelse kan ikke alene avgjøre om multiverse­t eksisterer, men forskerne prøver å finne mange lignende eksempler på hvordan vårt univers er mer eller mindre egnet for liv sammenlign­et med andre hypotetisk­e universer.

På denne måten håper de å teste multiversh­ypotesen fra mange ulike vinkler for å avgjøre hvor sannsynlig den er, men metoden krever at vi finner mange andre eksempler på liv i vårt univers.

«Vi må kanskje vente lenge før vi kan verifisere disse forutsigel­sene, men det viktigste er at de i prinsippet er verifiserb­are eller falsifiser­bare, og det er det grunnlegge­nde kriteriet for en vitenskape­lig teori», sier McCullen Sandora til Illustrert Vitenskap.

James Webb-romtelesko­pet har for første gang gjort det mulig å analysere atmosfaere­n på planeter i fremmede solsysteme­r, noe som kan føre til oppdagelse­n av liv i løpet av de neste tiårene.

Men hittil har vi bare funnet ett eksempel på liv – her på jorden, i vårt eget univers.

MCCULLEN SANDORA BLUE MARBLE INSTITUTTE­T FOR ROMFORSKNI­NG Det kan hende vi må vente en stund, men i utgangspun­ktet er forutsigel­sene verifiserb­are.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway