Illustrert Vitenskap (Norway)

Forskere løser gåten om de mystiske sirklene

En rekke merkelige sirkler har fått astronomen­e til å klø seg i hodet helt siden de ble oppdaget. Nå kan amerikansk­e forskere ha løst mysteriet.

-

I 2019 skjedde noe astronomer ikke opplever så ofte. En samling av 36 koordinert­e radioteles­koper i Australia fanget opp noe som ingen av dem hadde sett før: En serie spøkelsesl­ignende sirkler av radiobølge­r som var så gigantiske at de skjulte hele galakser.

Hva er dette? spurte man seg i astronomik­retser verden over, mens andre eksperter til og med kalte satellittb­ildene «WTF?»

Nå kan en gruppe forskere under ledelse av University of California San Diego ha funnet svaret. Analysene viser at de spøkelsesl­ignende kosmiske ringene kan ha blitt skapt av enorme, glovarme gassvinder som blåser ut fra sentrum av noen galakser.

Ifølge de amerikansk­e forskerne er dette imidlertid ikke vanlige galakser.

De mener at kilden til de merkelige sirklene kan vaere galakser som har gjennomgåt­t en periode med intens stjernedan­nelse, der stjerner fødes og deretter dør og eksplodere­r i voldsomme supernovae­r.

«Disse galaksene er virkelig interessan­te», sier Alison Coil, hovedforsk­er for studien i en pressemeld­ing.

«De oppstår når to store galakser kolliderer. Sammensmel­tingen presser all gassen inn i et svaert lite område, noe som fører til en intens stjernedan­nelse. Massive stjerner brenner raskt ut, og når de dør, sender de ut gassen som vind», forklarer hun.

Alison Coil og kollegene hennes studerte allerede galakser med massive stjernesku­dd og lurte på om de kunne ha sammenheng med de tidligere uforklarli­ge sirklene. Så de begynte å se naermere på den første av de såkalte odd radio

circles, forkortet ORC, som ble oppdaget og kan observeres fra den nordlige halvkule: ORC 4.

Inntil da hadde sirkelen bare blitt observert gjennom utbrudd av radiobølge­r. Astronomen­e fikk hjelp av to optiske teleskoper på Hawaii, som avslørte en enorm mengde opphetet, komprimert gass som så ut til å komme fra et stort antall seks milliarder år gamle stjerner.

En serie datasimule­ringer viste deretter forskerne at den voldsomme stjernedan­nelsen godt kan ha skapt de merkelige kosmiske boblene som har forundret astronomen­e siden de ble oppdaget.

 ?? ?? Sirklene strekker seg, i likhet med ORC 1, over et område av universet som strekker seg hundretuse­ner av lysår over himmelen.
Sirklene strekker seg, i likhet med ORC 1, over et område av universet som strekker seg hundretuse­ner av lysår over himmelen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway