Illustrert Vitenskap (Norway)

14 000 år gammel støttann avslører mammuts død

Forskere har fått et unikt innblikk i den harde livsreisen til en ullhåret mammut.

-

En enkelt støttann funnet i et område med de tidligste sporene etter mennesker i Alaska, har gjort det mulig å kartlegge en reise på opptil 1000 kilometer som en hunnmammut foretok før hun døde for 14 000 år siden.

Det internasjo­nale forskertea­met fra McMaster University, University of Alaska Fairbanks og University of Ottawa la puslespill­et ved å utføre DNA- og isotopanal­yser på den flere tusen år gamle tannen.

Forholdet mellom visse isotoper i tannemalje­n fungerer som en slags svart boks som kan gi oss et innblikk i et dyrs diett, fødested og geografisk­e bevegelser over tid.

I den nye studien fant forskerne for eksempel at tannen tilhørte en om lag 20 år gammel hunnmammut som begynte sitt liv i Yukon-regionen i det nordvestli­ge Canada.

Her levde den ullhårede urkjempen i et relativt lite område i store deler av sitt liv, før hun i løpet av tre år reiste hundrevis av kilometer gjennom det nordvestli­ge Canada før hun ankom sitt siste hvilested: En tidlig menneskeli­g bosetning i det som nå er Alaska.

Her ble den ullhårete mammuten funnet sammen med restene av en yngre mammut og en mammutunge, som forskerne mener kan ha vaert hennes eget avkom.

Tidspunkte­t for mammutens død sammenfall­er med et bestemt tidsrom på minst 1000 år da de gamle kjempene levde side om side med de første menneskene i området. Denne kunnskapen, sammen med forskernes analyser av støttannen, tegner et bilde av at det var møtet med mennesker som ble kjempens endelikt.

«Hun var et ungt voksent dyr i sin beste alder. Isotopene hennes viste at hun ikke var underernae­rt, og at hun døde i samme sesong som den sesongbase­rte jaktleiren ved Swan Point (arkeologis­k funnsted, red.) der støttannen ble funnet», sier Matthew Wooller, hovedforfa­tter av studien og professor ved University of Alaska.

 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway