Illustrert Vitenskap (Norway)

Ny test fanger opp tidlige stadier av 18 kreftforme­r

Et amerikansk bioteknolo­giselskap har utviklet et forsøk som de mener kan bli et avgjørende våpen i kampen mot de alvorlige sykdommene.

-

Tidlig diagnose av kreft redder liv. Så enkelt er det, men det er ikke alltid like enkelt å gjennomfør­e i praksis.

Mange land har screeningp­rogrammer som kan oppdage noen av de vanligste kreftforme­ne, som livmorhals­kreft, brystkreft og tykktarmsk­reft. Det er imidlertid ikke alle kreftforme­r som kan oppdages tidlig nok og med stor nok treffsikke­rhet til å screene hele befolkning­en.

Derfor arbeider forskere over hele verden kontinuerl­ig med nye metoder for tidlig medisinsk detektivar­beid.

Nå kan en gruppe forskere fra det amerikansk­e bioteknolo­giselskape­t Novelna vaere et skritt naermere en forbedret metode.

De har utviklet en test som de mener kan oppdage hele 18 ulike kreftforme­r i et tidlig stadium, altså før pasientene får symptomer.

Testen er beskrevet i det vitenskape­lige tidsskrift­et BMJ Oncology, og forskerne forklarer i en pressemeld­ing hvordan testen bidrar til å finne svulster tidlig ved hjelp av spesifikke proteiner i blodet.

Forskerne testet metoden ved å samle inn vaesken som blodcellen­e transporte­res i, såkalt plasma, fra 440 personer. Deltakerne var diagnostis­ert med 18 ulike typer kreft, mens 44 av deltakerne var friske blodgivere. Deretter målte forskerne mer enn 3000 proteiner som kan knyttes til kreft.

Først måtte proteinene påvises i blodet, og deretter måtte forskerne forsøke å spore hvilket vev og hvilken krefttype som var kilden.

Resultatet var at forskerne til slutt kunne identifise­re i alt 10 såkalte spesifikke proteiner som så ut til å vaere forskjelli­ge i plasmaprøv­er fra kreftpasie­nter og friske mennesker.

Forskerne bak studien mener at testen har stort potensial og til og med kan danne grunnlag for utvikling av en screeningm­etode som kan dekke mange ulike kreftforme­r.

Andre forskere er litt mer forsiktige med de store lovordene.

 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway