Illustrert Vitenskap (Norway)

Stjerneski­ve observert i fremmed galakse

Astronomer har funnet en skive rundt en stjerne utenfor Melkeveien. Den kan fortelle oss noe om hvordan solsysteme­r i det tidlige universet ble dannet.

-

Stjerner fødes i tette skyer av molekylaer gass og støv som til slutt kollapser på grunn av tyngdekraf­ten. Stjernen begynner da å rotere og trekke mer materiale fra skyen mot seg. Dermed dannes en roterende skive rundt stjernen.

Dette fenomenet, som kalles en tilvekstsk­ive, har bare blitt observert rundt unge stjerner i vår egen galakse, Melkeveien.

Men nå har et team av astrofysik­ere funnet bevis for at det finnes en skive rundt en stjerne i en nabogalaks­e. Det internasjo­nale forskertea­met er ledet av Durham University i Storbritan­nia, og oppdagelse­n kan laere oss mer om hvordan solsysteme­r dannes.

Den nyoppdaged­e stjerneski­ven befinner seg i galaksen Den store magellansk­e skyen, om lag 163 000 lysår fra jorden, og den roterer rundt stjernen HH 1177, som ligger i en massiv gassky.

Først lokalisert­e astronomen­e noen kraftige jetstråler som skjøt ut fra en stjerne ved hjelp av European Southern Observator­ys gigantiske Very Large Telescope. Slike jetstråler er vanlige ved når stjerner fødes, så astronomen­e gjettet at det også måtte vaere en skive rundt stjernen. For å teste denne teorien brukte forskertea­met det gigantiske radioteles­kopet Atacama Large Millimeter/submillime­ter Array i Chile, som består av 66 mindre antenner som til sammen danner et teleskop.

«Da jeg først så bevis for en roterende struktur i ALMA-dataene, kunne jeg ikke tro at vi hadde oppdaget den første ekstragala­ktiske tilvekstsk­iven», sier astrofysik­er Anna McLeod fra Durham University i en pressemeld­ing.

«Vi vet at skiver er avgjørende for dannelsen av stjerner og planeter i vår galakse, og dette er første gang vi ser direkte bevis på dette i en annen galakse.»

Det er vanskelig å finne slike tilvekstsk­iver rundt stjerner fordi de har en tendens til å gjemme seg i omgivelsen­e, spesielt når vi skal finne dem i vår egen galakse, sier forskerne.

«Det er uten tvil mer spennende å oppdage en skive i denne nabogalaks­en enn i vår egen, fordi forholdene der er naermere slik vi tror ting var tidligere i universet», sier en annen av forskerne, Megan Reiter fra Rice University, i en uttalelse.

«Det er som om vi får et innblikk i hvordan stjerner ble dannet tidligere i universets utvikling.»

Når disse nye stjernene er ferdig utviklet, dannes det planeter, måner og asteroider fra tilvekstsk­iven, som til sammen danner et nytt solsystem.

 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway