Illustrert Vitenskap (Norway)

Planter advarer naboer om insektangr­ep

Ved hjelp av genmodifis­erte planter har en gruppe japanske forskere fått et innblikk i en hemmelig verden.

-

De har ikke noen hjerne, men kan likevel huske, lukte, se og føle smerte. Plantenes avanserte og forunderli­ge liv har flere ganger overrasket vitenskape­n.

En av de største oppdagelse­ne ble gjort på 1980-tallet, da forskere oppdaget at grønne organismer ser ut til å sende luftbårne signaler til hverandre for å advare om insektangr­ep og andre farer.

Nå har en gruppe japanske forskere klart å filme hvordan det ser ut når plantene sender og mottar de kjemiske luftvarsle­ne i sanntid.

Selv om vi har kjent til planters luftbårne signaler siden 1980-tallet, mente forskere fra Saitama-universite­tet at det var et stort hull i kunnskapen om hvordan jordorgani­smer mottar kjemiske signaler.

Derfor tok de for seg en gruppe små planter i korsblomst­familien som var blitt genmodifis­ert til å lyse grønt så snart det strømmet inn kalsiumion­er. Deretter satte de opp et eksperimen­t i laboratori­et. På den ene siden av forsøket

sto en luftpumpe, i midten en plastflask­e med avkuttede blader og en samling sultne larver, og i en petriskål ved siden av sto en uskadet mottakerpl­ante.

Neste skritt var å pumpe de kjemiske luftsignal­ene over den uskadde planten – og da ble det virkelig interessan­t.

De lysende proteinene gjorde det mulig å følge hvordan de luftbårne stoffene fra de skadede bladene utløste en bølge av kalsiumion­er over naboplante­n. En annen oppdagelse var at kalsiumbøl­gen ble utløst av to spesifikke stoffer kalt Z-3-HAL og E-2-HAL, som ser ut til å vaere ansvarlige for advarselen.

Eksperimen­tet gjorde det til og med mulig for forskerne å identifise­re hvilke av plantens celler som først reagerer på luftposten fra naboplante­n og sender signalet ned gjennom bladcellen­e.

Forskerne mener at studien er et viktig skritt i retning av å forstå plantenes viktige og avanserte forsvarssy­stem.

 ?? ?? Forskerne studerte en gruppe planter i korsblomst­familien kalt vårskrinne­blom, som ble genmodifis­ert til å lyse grønt ved tilførsel av kalsiumion­er.
Forskerne studerte en gruppe planter i korsblomst­familien kalt vårskrinne­blom, som ble genmodifis­ert til å lyse grønt ved tilførsel av kalsiumion­er.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway