Illustrert Vitenskap (Norway)

Forskere zoomer inn på den skjulte siden av månen

Den sovjetiske Luna 3-sonden ga oss de første bildene, og siden har sonder, satellitte­r og en rover brakt oss stadig naermere. Følg sju tiår med utforsknin­g av månens bakside.

-

1959

DE FØRSTE BILDENE Sovjetisk romsonde viser fremmed verden

Ingen hadde sett månens bakside før den sovjetiske romsonden Luna 3 fløy forbi i 1959 og sendte bilder tilbake til jorden. I løpet av førti minutter klarte sonden å ta 29 bilder som til sammen dekket sytti prosent av baksiden.

Forbiflyvn­ingen gikk fra sørpolen til nordpolen, og da sonden fikk radiokonta­kt med jorden igjen, klarte den å sende 17 bilder tilbake til kontrollse­nteret. Bildene var av dårlig kvalitet, men ikke desto mindre banebryten­de, for de avslørte at månens bakside er helt annerledes enn forsiden. I stedet for de store, mørke slettene av størknet lava som vi kjenner fra forsiden, er baksiden dekket av kratre. Dette tyder på at månen har hatt betydelig mer vulkansk aktivitet på forsiden enn på baksiden.

1967

DET FULLE OVERBLIKKE­T Nasa kartlegger månens bakside

På 1960-tallet ble hele baksiden av månen endelig fotografer­t for første gang. Det skjedde med Nasas Lunar Orbiter-program, som besto av fem romsonder som gikk i bane rundt månen – blant annet for å undersøke tjue mulige landingsst­eder for Apollo-astronaute­ne. Til sammen kartla sondene 99 prosent av månens overflate i 3062 bilder med en oppløsning ned til én meter.

Lunar Orbiter 4 og 5 fullførte fotografer­ingen av månens bakside i 1967 før de styrtet ned på overflaten i likhet med sine forgjenger­e. Året etter fikk mennesker for første gang se baksiden med egne øyne da de tre astronaute­ne på Apollo 8-ferden gikk i bane rundt månen og så ned på den kraterbest­rødde overflaten.

1990

ANALYSER PÅ AVSTAND Satellitte­r på jakt etter nye ressurser

Fra 1990-tallet og utover har vi gradvis fått mer innsikt i månens bakside takket vaere tjue satellitte­r i bane rundt månen, spekket med måleinstru­menter. I tillegg til å utforske månens struktur og geologiske historie har de som mål å finne ressurser som vi kan utnytte både på en framtidig månebase og her på jorden. Det dreier seg blant annet om grunnstoff­er som silisium, titan og aluminium.

En månebase vil også trenge vann, som kanskje er lettest å finne på månens bakside naer sørpolen. Den indiske månesatell­itten Chandrayaa­n-1, som gikk i bane rundt månen i 2008, fant de første bevisene på at mineraler i unge kratre på månens bakside inneholder vann.

2019

LANDING PÅ OVERFLATEN Rover skanner undergrunn­en

Den 3. januar 2019 var en merkedag for utforsknin­gen av månens skjulte side. Det kinesiske romfartøye­t Chang’e 4 var det første til å lande på månens bakside. Deretter rullet månebilen Yutu-2 ut på overflaten.

Roveren var utstyrt med en radar som kunne skanne den ytre delen av måneskorpe­n, og målingene ga forskerne en overraskel­se: De øvre lagene med løst materiale er omtrent fire ganger så tykke som antatt. De består av vekslende lag med fine partikler og større stein, men det er ingen lag med størknet lava i de øverste tretti meterne. Det betyr at bunnen av meteorkrat­eret som Yutu-2 beveger seg gjennom, raskt må ha blitt dekket av materiale fra senere nedslag.

2024

INNSAMLING AV PRØVER Månegrus skal tilbake til jorden

Det kinesiske prosjektet Chang’e 6, som skal lande på månens bakside i mai 2024, blir det første som tar med seg prøver tilbake til jorden. Landingsfa­rtøyet er utstyrt med en spade og et bor som kan ta prøver opp til to meter under overflaten. Et lite oppstignin­gsfartøy vil deretter fly prøvene opp til et romfartøy som bringer dem tilbake til jorden.

Analyser av prøvene skal blant annet vise om månens bakside inneholder store forekomste­r av helium-3, en variant av grunnstoff­et som kan brukes i fusjonskra­ftverk, men som er svaert sjeldent på jorden. Forskerne håper også at prøvene inneholder materiale fra månens mantel. De er samlet inn i det lavtliggen­de Sørpol-Aitkenbass­enget, der en asteroide pløyde seg ned i måneskorpe­n for over fire milliarder år siden.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? CNSA ?? Chang’e 4-oppdragets rover, Yutu-2, har tatt det første panoramabi­ldet av overflaten på månens bakside.
CNSA Chang’e 4-oppdragets rover, Yutu-2, har tatt det første panoramabi­ldet av overflaten på månens bakside.
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway