Illustrert Vitenskap (Norway)

Forskere har oppdaget en ny type magnetisme

Nye funn fra et sveitsisk forskertea­m kan bekrefte at det i tillegg til de to kjente typene magnetisme sannsynlig­vis finnes en tredje.

-

I 2019 fant tsjekkiske forskere en klasse magnetiske materialer med en atomstrukt­ur som ikke ligner noen av de to kjente typene magneter – ferromagne­ter og anti f er ro magneter. Dette fikk fysikerne til å sperre opp øyne, og en teori om en ny klasse magneter ble født.

Denne teorien er nå bekreftet av forskere ved det anerkjente Paul Scherrer-institutte­t.

Forskerne har funnet mer enn 200 materialer der elektronen­e ser ut til å vaere delt i to grupper. Denne unike oppbygning­en gjør at elektronen­e kan bevege seg friere i magneten enn i både f er ro magneter og anti f er ro magneter. Denne tilsynelat­ende nye formen for magnetisme har fått navnet altarmagne­tisme.

I likhet med anti f er ro magneter er alt o magneter ikkemagnet­iske utad og kan derfor ikke festes til kjøleskaps­døren. Men det er en form for magnetisme som ifølge forskerne på sikt kan brukes til å skape magnetiske enheter som ikke forstyrrer hverandre i for eksempel elektronik­k. Harddisker på datamaskin­er inneholder for eksempel ferromagne­tisk materiale som er så tettpakket at de sterke magnetfelt­ene i materialet kan forstyrre hverandre.

Mange forskere ser derfor på magneto-elektronik­k, også kjent som spinntroni­kk, som skal gjøre det mulig å produsere magnetiske komponente­r som er mindre følsomme for andre magneter og har mer lagringspl­ass.

Og det er her det store potensiale­t i altermagne­tismen kan ligge, ifølge forskerne bak studien.

«Elektronen­e kan bevege seg friere enn i anti f er ro magneter, og kan vaere enda bedre for bruk i spesielt datamaskin­er», sier forskerne i en pressemeld­ing.

 ?? ?? SHUTTERSTO­CK
SHUTTERSTO­CK

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway