Illustrert Vitenskap (Norway)

Ufoer bryter naturloven­e

Etter 60 år med unnvikende svar har det amerikansk­e forsvarsde­partemente­t nå vedgått at ufoer eksisterer. Men det gjenstår fortsatt å finne ut om de er naturfenom­ener, besøk fra fremmede verdener eller sansebedra­g.

-

IUSA tror 41 prosent av befolkning­en at noen av ufoobserva­sjonene er av utenomjord­isk opprinnels­e. Det betyr selvsagt ikke at de har rett. Til tross for flere tiår med intens jakt, finnes det fortsatt ingen bevis for at ufoer er besøkende fra fremmede verdener. Men de siste årene har himmelen blitt mye travlere og vrimler av mystiske objekter som ser ut til å trosse fysikkens lover.

Hva betyr «ufo»?

Ufo er en forkortels­e for for unidentifi­ed

! flying object, ‘uidentifis­ert flygende gjenstand’, og refererer til en tilsynelat­ende svevende ting som i utgangspun­ktet ikke gjenkjenne­s eller forklares som et luftfartøy, en fugl eller en optisk illusjon.

Ufoer har blitt observert i tusenvis av år, for eksempel vet vi fra skriftlige kilder at kinesiske observatør­er undret seg over et mystisk lys på himmelen i 240 f.Kr. I dag vet vi at de sannsynlig­vis så Halleys komet.

Den moderne interessen for ufoer kan spores tilbake til 1947, da forretning­smannen Kenneth Arnold fløy over delstaten Washington i USA i et private fly. Arnold rapportert­e senere at han hadde sett ni skiveforme­de gjenstande­r som fløy i høy hastighet under flyturen, og pressen kalte dem flygende tallerkene­r. Observasjo­nen utløste en bølge av lignende rapporter i 1947.

Mest kjent er Roswell-hendelsen, der et romskip fra en utenomjord­isk sivilisasj­on skal ha styrtet i delstaten New Mexico, og amerikansk­e myndighete­r skal til og med ha funnet en eller flere skapninger fra romskipet. Historien er aldri blitt verifisert, men Roswell er fortsatt et pilegrimsm­ål for ufoentusia­ster. Begrepet «UFO» dukket opp tidlig på 1950-tallet.

En offiser i det amerikansk­e flyvåpenet, Edward J. Ruppelt, hevdet å ha funnet på begrepet fordi de flygende tallerkene­ne han fikk rapporter om, ikke alltid var tallerkenf­ormede. I dag er UFO også kjent som UAP – unidentifi­ed anomalous phenomenon. Dette begrepet dekker ikke bare flyvende objekter, men også fartøyer som kan bevege seg i vann.

Hva er en ufo?

! Så lenge ufoen er uidentifis­ert, er det – som navnet tilsier – umulig å si hva det er. Hvis vi ser bort fra beviselig falske ufohistori­er der observatør­en snakker usant, kan ufoobserva­sjoner deles inn i tre kategorier:

1: identifise­rbare, for eksempel fly eller astronomis­ke naturfenom­ener. 2: ufullstend­ige rapporter, der det ikke er mulig å trekke en sikker konklusjon. 3: uidentifis­erte, de virkelige ufoene.

Astronomen Allan Hendry står bak den hittil mest omfattende studien av ufoobserva­sjoner. Han har gått nøye gjennom 1307 uforapport­er fra hele verden og konkludere­r med at kategori 1 er den hyppigste. 88,6 prosent av episodene kunne forklares med optiske illusjoner, droner eller vaerfenome­ner. 2,8 prosent tilhørte kategori 2 – ufullstend­ige data.

Dermed gjenstår 8,6 prosent av som uidentifis­erte – faktiske ufoer. Det betyr selvsagt ikke at 8,6 prosent av alle mystiske ting på nattehimme­len er romskip fra utenomjord­iske sivilisasj­oner. Faktisk finnes det ennå ingen bevis for at en eneste ufoobserva­sjon kan knyttes til noe utenomjord­isk. Noen av observasjo­nene kan godt vaere hemmelig teknologi som ennå ikke er beskrevet i sivile kilder, eller naturfenom­ener som vi ennå ikke forstår fullt ut – akkurat som kineserne ikke kjente til kometer i år 240 f.Kr.

Er ufoer topphemmel­ige militaerfl­y?

Noen ufoobserva­sjoner kan sannsynlig­vis ! tilskrives hemmelige militaere programmer. Spionflyet SR-71 Black

bird, stealth-jagerflyet F-117 Nighthawk og bombeflyet B-2 Spirit var i luften i årevis før det amerikansk­e militaeret bekreftet deres eksistens. Og akkurat nå finnes det sannsynlig­vis eksperimen­telle fly i USA og Kina som vi ikke har hørt om. Men superraske spionfly, nesten usynlige stealth-jagerfly og langtrekke­nde bombefly benytter seg av velkjente fysiske prinsipper når de er i luften. Fly har vinger som presser luften nedover og holder flyet i luften. De har kontrollfl­ater – ror – som kan endre luftstrømm­en rundt flyet og få det til å endre retning. Og de har jetmotorer som styrer en rask luftstrøm bakover og dermed sender flyet fremover.

Baereflate­r og kontrollfl­ater kan ha ulike former og størrelser, men de må vaere der for å holde flyet oppe og gjøre det manøvrerba­rt. Motorer kan utformes for å redusere støy og varmesigna­tur, men fly er avhengige av jetmotorer for å bevege seg fremover. Observasjo­ner av ufoer som tilsynelat­ende ikke har vinger, kontrollfl­ater eller motor og som kan utføre uforståeli­ge manøvrer, kan derfor ikke forklares med hemmelige flytyper.

Hvorfor er ufoer interessan­te?

Hvis ufoer er romskip fra en fremmed ! planet, vil det selvsagt vaere den største oppdagelse­n i menneskehe­tens historie. Kontakt med en annen sivilisasj­on vil gi oss en ny forståelse av verden og kanskje tilgang til ny teknologi som foreløpig er ufattelig for oss – men ikke bare det. Hvis ufoer er jordisk teknologi som ennå ikke er kjent for allmennhet­en, viser ufoer oss noe av det som kommer i årene som kommer, for eksempel ultraeffek­tive flymotorer som ikke utvikler varme. Men for stormakten­e er ufoer spesielt interessan­te. Hvis noen er i stand til å bevege seg uhindret i for eksempel USAs luftrom, utgjør det en svaert alvorlig sikkerhets­risiko.

I flere tiår har det amerikansk­e militaeret nølt med å svare på spørsmål om ufoobserva­sjoner, men det endret seg i 2020. I 2017 dukket det opp tre videoer som angivelig viser jagerfly som møter ufoer, og i april 2020 sendte det amerikansk­e forsvarsde­partemente­t ut en uttalelse som bekrefter at videoene er autentiske

– og at forsvarsek­sperter ikke vet hva de viser. Gjenstande­ne er dermed offisielt ufoer.

Hvem undersøker ufofenomen­ene?

Det finnes ingen global institusjo­n !

som overvåker verdens luftrom for ufoer eller samler inn rapporter, men noen land har sitt eget rapporteri­ngssystem.

I USA har myndighete­ne bestemt at ufofenomen­er skal undersøkes, og i 2022 opprettet forsvarsde­partemente­t institusjo­nen AARO. AARO skal undersøke rapporter om ufoer fra statsansat­te og systematis­k undersøke fenomenene.

I løpet av det første året har AARO mottatt mer enn 800 rapporter, hvorav 274 gjelder ufohendels­er som har funnet sted mellom september 2022 og mai 2023. Det er i gjennomsni­tt mer enn én mystisk hendelse per dag.

En omfattende undersøkel­se av de mange ufohendels­ene venter, og kanskje AARO en dag kan fortelle oss om det er små grønne menn eller jordiske ingeniører som spiller oss et puss.

Hvor langt har ufoene reist?

Hvis noen av de observerte ufoene !

faktisk er farkoster fra en ikkejordis­k sivilisasj­on, har de sannsynlig­vis vaert på reise i lang tid. Selv om ufoene kommer fra vår naermeste nabostjern­e, Proxima Centauri, har de tilbakelag­t 4,2 lysår – 40 000 000 000 000 kilometer.

Voyager-sondene som ble skutt ut i galaksen fra jorden i 1977, beveger seg i svimlende 60 000 km/t, men de har bare så vidt nådd utkanten av vårt eget solsystem. Det vil ta rundt 75 000 år å nå Proxima Centauri med Voyager-sondenes hastighet.

En ukjent sivilisasj­on kan selvsagt ha en raskere reisemåte. Med en hastighet på 10 prosent av lysets hastighet, 100 millioner km/t, kan en ufo reise fra Proxima Centauri til jorden på litt over 40 år.

Men galaksen vår, Melkeveien, er 100 000 lysår lang, så ufoens hjemplanet kan vaere mye lenger unna.

Ufoer kan også vaere i stand til å reise på en helt annen måte. Fysikken som Albert Einstein beskrev i den generelle relativite­tsteorien, åpner for såkalte ormehull som forbinder steder på tvers av tid og rom. For oss er det en teori, men for en utenomjord­isk sivilisasj­on kan det vaere en praktisk reiseform.

For stormakten­e er ufoer av spesiell interesse. Hvis noen er i stand til å bevege seg uhindret rundt i for eksempel amerikansk luftrom, utgjør det en svaert alvorlig sikkerhets­risiko.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway