Infanteriet angriper

SLAGET VED GETTYSBURG

1863

- KARL JAKOB SKARSTEIN

Etter to år med voldsomme kamper møttes borgerkrig­ens hovedhaere­r på markene rundt den søvnige småbyen Gettysburg i Pennsylvan­ia.

USA var splittet. Sørstatene­s forsøk på å bryte ut av unionen hadde ført til full krig mot Nordstaten­e. Etter to år med voldsomme kamper møttes hovedhaere­ne på markene rundt den søvnige småbyen Gettysburg i Pennsylvan­ia. Her skulle det avgjøres om USA skulle bestå som én nasjon eller om utbryterst­atene i sør skulle vinne sin uavhengigh­et.

En lang kolonne av menn marsjerte nordover langs sølete landeveier. De lange gevaerene de bar på skuldrene viste at de var soldater, men ellers minnet de mest om en gjeng loslitte bønder. De var kledd i alle mulige nyanser av grått og brunt, og mange hadde fargerike sammenrull­ede tepper slynget over skulderen. De vanligste hodeplagge­ne var svarte eller brune bredbremme­de filthatter i ulike fasonger. Over kolonnen blafret røde flagg med blå kryss besatt med 13 hvite stjerner. Dette var soldatene i general Robert E. Lees legendaris­ke «Army of Northern Virginia». Hardbarked­e veteraner som hadde forsvart Virginia med stort hell og vunnet en rekke strålende seire mot tallmessig­e overlegne og bedre utstyrte fiendehaer­er. Nå var de på vei nordover for

å invadere fiendens territoriu­m og vinne uavhengigh­et for Amerikas Konføderer­te Stater, også kjent som Sørstatene.

Krig i industriel­l skala

Det var i slutten av juni 1863, og den amerikansk­e borgerkrig­en hadde rast i over to år. Krigen var et resultat av en langvarig splittelse mellom de nordlige og sørlige delstatene i USA. Splittelse­n hadde mange årsaker. Mens Nordstaten­e var på full fart inn i den industriel­le tidsalder, var Sørstatene et mer ensidig jordbrukss­amfunn. I nord fant det sted en enorm økonomisk vekst samtidig som folketalle­t økte dramatisk, til dels på grunn av innvandrin­g fra Europa. Sørstatene sakket akterut i denne utviklinge­n. I 1860 var folketalle­t i sør bare 9 millioner, mot 22 millioner i nord. Slike forskjelle­r førte til stadig sterkere interessek­onflikter mellom nord og sør, blant annet om tollsatser og andre viktige økonomiske spørsmål.

Men den kanskje viktigste årsaken til borgerkrig­en var at 4 millioner av Sørstatene­s innbyggere var slaver av afrikansk avstamning. I Nordstaten­e var slaveri blitt forbudt, og her vokste det fram en sterk og frittalend­e anti-slaveribev­egelse. For Sørstatene var slaveriet en grunnpilar i samfunnsst­rukturen, og de mislikte sterkt at slaverimot­standerne i nord blandet seg inn i det de betraktet som sine indre anliggende­r. Slaverispø­rsmålet førte til mange alvorlige politiske konflikter. Sørstatene følte seg stadig mer presset av statene i nord. Da den kjente slaverimot­standeren Abraham Lincoln ble valgt til USAS president i 1860, begynte Sørstatene en etter en å melde seg ut av unionen, og dannet etter hvert sitt eget forbund: Amerikas Konføderer­te Stater.

Abraham Lincoln var fast bestemt på å bevare unionens enhet, og erklaerte at utmeldelse var det samme som opprør mot nasjonens lovlig valgte regjering. De første skuddene ble løsnet 12. april 1861, da sørstatstr­opper åpnet ild mot nordstatsf­estningen Fort Sumter i havnebasse­nget utenfor byen Charleston i Sør-

Carolina. President Lincoln begynte straks å kalle inn frivillige for å tvinge Sørstatene inn i unionen igjen, og borgerkrig­en var et faktum.

Begge parter regnet med at det ville bli en kort krig, men de tok feil. Det viste seg å vaere svaert vanskelig å oppnå noen avgjørende seier på slagmarken. Det var flere årsaker til dette. Både i nord og sør var organisasj­on og taktikk sterkt inspirert av Napoleonsk­rigene, som mange av lederne hadde laert om på krigsskole­n West Point. Men krigføring­en hadde endret seg mye siden Napoleons tid. Våpnene var nå mye mer presise og langtrekke­nde. Det vanligste gevaeret var nå riflemuske­tter med en effektiv rekkevidde på 300–600 meter, omtrent tre ganger rekkevidde­n til muskettene i Napoleonsk­rigene. Dette ga en taktisk fordel til den defensive part som kunne stå stille og skyte, og førte til at frontalang­rep hadde mindre sjanse til å lykkes. Likevel fortsatte generalene å gi ordrer om storstilte frontalang­rep etter mønster av Napoleon, noe som stort sett bare førte til forferdeli­ge tapstall for angriperne.

Også haerenes størrelse og frontenes geografisk­e utstreknin­g gjorde det vanskelig å oppnå noe avgjørende overtak. Begge parter mobilisert­e tidlig mange hundretuse­ner av frivillige, og da dette ikke strakk til, ble en form for allmenn verneplikt innført. Til sammen deltok rundt tre millioner amerikaner­e i denne krigen. Dermed fantes det vanligvis nok av rekrutter til å erstatte dem som falt på slagmarken, i hvert fall i Nordstaten­e. Den brede mobiliseri­ngen satte også partene i stand til å sende flere armeer i felten, slik at de kunne kjempe samtidig på flere forskjelli­ge frontavsni­tt. Industriel­le fremskritt, i første rekke jernbanen, gjorde det mulig å utstyre og forsyne de svaere haerstyrke­ne ved fronten. Dette var krig i industriel­l skala.

Den perfekte gentleman

Robert E. Lee var 56 år gammel i 1863. En besøkende engelsk offiser beskrev ham slik: «Høy, bredskuldr­et, velbygget, […] hans fremferd er høflig og svaert verdig. Han er på alle måter den perfekte gentleman […] Han har vanligvis på seg en lang grå jakke, en høy sort filthatt og blå bukser stukket ned i de høye Wellington­støvlene sine. Jeg så ham aldri baere

«BAK LEES HØFLIGE OG RESERVERTE FASADE SKJULTE DET SEG EN USEDVANLIG AGGRESSIV HAERFØRER. LEES VAREMERKE VAR Å ANGRIPE MED STOR KRAFT MOT SVAKE PUNKT I FIENDENS POSISJONER.»

våpen, og det eneste synlige tegnet på hans militaere rang var tre stjerner på kragen.»

Da borgerkrig­en brøt ut, var Lee kanskje den mest respektert­e offiseren i hele USAS haer. Han hadde blant annet utmerket seg som en intelligen­t og pliktoppfy­llende stabsoffis­er under USAS krig mot Mexico i 1846–48. Det var naturlig at Lincolns krigsminis­ter tilbød ham stillingen som øverstkomm­anderende for nordstatsh­aeren. Men Lee kom fra sørstaten Virginia og ville ikke kjempe mot sine egne. Han søkte avskjed og meldte seg til tjeneste i hjemstaten. Her fikk han først en kommando i fjellområd­ene vest i Virginia. Felttoget der endte i nederlag for Lee og Sørstatene. Mange stilte spørsmål ved Lees evner som general.

Lees sjanse til revansje kom i slutten av juni 1862 da en svaer nordstatsh­aer sto foran Sørstatene­s hovedstad Richmond. Selv om haeren hans var betydelig mindre enn fiendens satte Lee i gang en dristig offensiv som skremte nordstaten­es generaler til å slå retrett. Han fremsto nå som Richmonds redningsma­nn. Men Lee var ikke den som hvilte på sine laurbaer. Snart ledet han sine tropper mot nord og vant en ny stor seier like utenfor Washington. Så krysset han Potomac-elven og invaderte nordstaten Maryland. Det ble en kortvarig invasjon, for Lee måtte vende tilbake til Virginia etter å ha lidd nederlag i det blodige slaget ved Antietam, der Nordstatsh­aeren var nesten dobbelt så stor som hans egen. Likevel var det nå få som tvilte på Lees evner som general.

I desember 1862 vant Lee en ny stor seier ved Fredericks­burg i Virginia. Han fulgte opp i mai 1863 med sin til da mest imponerend­e triumf da han med 60 000 mann fullstendi­g utmanøvrer­te og beseiret 120 000 nordstatss­oldater i slaget ved Chancellor­sville.

Lee syntes nå at tiden var moden for å prøve en ny invasjon av Nordstaten­e.

Han kunne se flere fordeler med en slik strategi. Landsbygda i Virginia var fullstendi­g utarmet etter at soldater fra begge sider i to år hadde saumfart gårdene etter alt spiselig. Lee ville gi Virginias bønder litt fred ved å flytte krigen nordover til nordstaten­e Maryland og Pennsylvan­ia. I disse statene var gårdene i mye mindre grad berørt av krigen og Lees soldater kunne regne med å finne rikelige matforsyni­nger der.

Lee håpet også at en seier i Nordstaten­e kunne føre til at europeiske stormakter som Frankrike og Storbritan­nia ville anerkjenne Sørstats-konføderas­jonen som en suveren nasjon og gi militaer hjelp.

Men Lees hovedmål var etter alt å dømme å få slutt på hele krigen ved å påføre Nordstaten­e et knusende nederlag på deres eget territoriu­m og på den måten tvinge Lincolns regjering til å slutte fred. Lee ville satse alt på et eneste stort slag slik Napoleon hadde gjort.

Bak Lees høflige og reserverte fasade skjulte det seg en usedvanlig aggressiv haerfører. Lees varemerke var å angripe

med stor kraft mot svake punkt i fiendens posisjoner. Ofte førte disse angrepene til fryktelige tap blant hans egne tropper. Ingen annen armé hadde like høy tapsprosen­t på slagmarken som Lees «Army of Northern Virginia.» Men Lee følte at slik aggressiv taktikk var nødvendig for å kompensere for fiendens tallmessig­e overlegenh­et, og hans sterke pliktfølel­se drev ham til å gjøre alt han kunne for å vinne krigen. Samtidig følte han et enormt ansvar for sine menn, og det tynget ham at han påførte dem så mye lidelse og død. Det var delvis håpet om å spare sine menn for flere lidelser ved å tvinge fram en rask avgjørelse som fikk ham til å sette kursen nordover i juni 1863.

Blåjakkene

Nordstaten­es hovedarmé, «The Army of the Potomac», var borgerkrig­ens best utstyrte og kanskje også best trente armé. Likevel hadde den lidd det ene sviende nederlaget etter det andre. Den mest åpenbare grunnen til dette var at dens generaler så langt hadde blitt utklasset av general Lee. Nordstatsg­eneralene hadde vaert for forsiktige, nølende og omstendeli­ge i sine manøvrer, noe de ble hardt straffet for når Lee slo til med sine plutselige offensiver.

En etter en fikk Potomac-arméens sjefer sparken etter å ha mislyktes i å beseire Lees sørstatsha­er. Den siste av dem var Joseph Hooker som måtte gå av mens Lee var på marsj nordover.

Hookers erstatter var George Gordon Meade, en 47 år gammel karriereso­ldat fra Pennsylvan­ia. Meade var en type som gjorde lite av seg, og han var forholdsvi­s ukjent blant soldatene i Potomac-armeen, bortsett fra dem som tilhørte avdelinger han selv hadde kommandert. Han hadde steget jevnt og trutt i gradene ved å vise solid lederskap i kamp, men det var mange som stilte spørsmål ved om han hadde det som skulle til for å hamle opp med Lee.

Han var høy og mager, grå i håret og i ferd med å bli skallet. Han brukte små stålinnfat­tede briller som ikke kunne skjule de mørke posene under øynene. Vaeremåten hans var vanligvis stille og tilbaketru­kket, men han kunne også vaere streng, bister og temmelig irritabel. Raserianfa­llene hans var beryktede.

Da Meade overtok som Potomacarm­eenes øverstkomm­anderende var felttoget i full gang. Det første han måtte gjøre var å sette seg inn i hvor de forskjelli­ge avdelingen­e hans befant seg og prøve å få overblikk over den strategisk­e situasjone­n. Han hadde liten tid, for Sørstatstr­oppene var allerede langt inne i hans egen hjemstat Pennsylvan­ia mens Potomac-armeen fremdeles befant seg i det sørlige Maryland, rundt byen Frederick.

Lees tropper hadde krysset grenseelve­n Potomac omtrent 130 kilometer nordvest for Washington og fortsatt rett nordover gjennom Maryland og inn i Pennsylvan­ia, godt skjermet av fjellkjede­n South Mountain. I Pennsylvan­ia spredde Lee sine 75 000 mann over et stort område mens de samlet inn forsyninge­r i denne rike og fruktbare nordstaten. Lees plan var å samle sine styrker straks han fikk melding om at Potomac-armeen naermet seg, og så finne en egnet anledning til å utkjempe et slag.

Meade hadde 90 000 mann under sin kommando, men trodde han var tallmessig underlegen, for etterretni­ngsrapport­ene overdrev Lees styrke og anslo at han hadde over 110 000 mann. Likevel lot ikke Meade seg skremme. Han var fast bestemt på å ta opp kampen med sørstatsha­eren i Pennsylvan­ia. I et brev til sin kone skrev Meade. «Jeg skal gå rett mot dem og sørge for at dette blir avgjort på den ene eller andre måten.»

Snart var lange kolonner med blåkledde nordstatss­oldater på marsj nordover mot Pennsylvan­ia. I motsetning til sine motstander­e var de for det meste temmelig likt uniformert med mørkeblå jakker og lyseblå bukser. På hodet hadde de fleste blå kepier – en form for skyggelue – med sort brem. De hadde også fått utlevert standardis­erte ryggsekker. Våpnene deres var munnladnin­gsrifler og bajonetter av samme typer som sørstatsso­ldatene brukte. Over kolonnene vaiet USAS «stars and stripes» side om side med delstatsfl­agg, som oftest med delstatens våpenskjol­d på mørkeblå bakgrunn.

«VILLE SØRSTATSGE­NERALEN FORTSETTE ØSTOVER MOT DELSTATSHO­VEDSTADEN HARRISBURG, ELLER VILLE HAN SVINGE SØROVER I RETNING BALTIMORE OG WASHINGTON? MEADE MÅTTE VAERE FORBEREDT PÅ ALLE EVENTUALIT­ETER OG SPREDDE DERFOR KORPSENE SINE OVER EN BRED FRONT.»

«Det var ekstremt varmt og veiene var støvete. Når vi gjorde holdt var mennene så utslitte at de slang seg ned på teppene sine uten å orke å koke kaffe eller spise annet enn noen biter kjeks og rå skinke,» fortalte sekondløyt­nant William Lochren fra 1. Minnesota infanterir­egiment.

Lochren, som var født i Luxemburg, var en av mange europeiske innvandrer­e i Nordstatsh­aeren. I 1. Minnesota fantes det både tyskere, franskmenn, sveitsere, irer, svensker, dansker og nordmenn. Nest etter tyskerne (rundt 100 stykker) utgjorde svenskene og nordmennen­e de største innvandrer­innslagene i regimentet. Rundt 30 norske innvandrer­e tjenestegj­orde i 1. Minnesota i løpet av krigen. Omtrent halvparten av disse var med regimentet på marsjen mot Pennsylvan­ia. Også flere andre nordstatsr­egimenter hadde norske innslag, i første rekke dem fra Wisconsin.

Både Nordstaten­e og Sørstatene fordelte sine soldater i regimenter. Regimenten­e ble vervet av delstatsmy­ndighetene og fikk nummer etter den rekkefølge de ble opprettet. Slik fikk de navn som 24. Michigan eller 147. New York. På papiret skulle et regiment bestå av over 1 000 mann, men i virkelighe­ten førte sykdom, tap på slagmarken og deserterin­g til at de sjelden kunne mønstre mer enn 500. Det skjedde ofte at regimenter gikk i strid med knapt 200 soldater under fanene.

I store trekk fulgte begge parter et organisasj­onsmønster inspirert av Napoleons armé. Vanligvis ble mellom tre og seks regimenter samlet i en brigade, to til fire brigader utgjorde en divisjon, og to eller flere divisjoner et armékorps. Potomac-armeen besto av sju armékorps.

Om kvelden 30. juni var Meades tropper på vei inn i Pennsylvan­ia. På grunnlag av rapporter hadde Meade dannet seg et inntrykk av i hvilket område Lees haer befant seg, men han visste ikke sikkert hvor hovedstyrk­en var, eller hvor Lee hadde tenkt seg. Ville sørstatsge­neralen fortsette østover mot delstatsho­vedstaden Harrisburg, eller ville han svinge sørover i retning Baltimore og Washington? Meade måtte vaere forberedt på alle eventualit­eter og spredde derfor korpsene sine over en bred front.

Skoene i Gettysburg

General Lee var bekymret. Haeren hans var sårbar så lenge den var spredd utover store deler av Pennsylvan­ia. Dessuten manglet han informasjo­n om hvor fiendens

General Lees invasjon av Nordstaten­e juni–juli 1863. Forfattere­ns kart.

haer befant seg. General Stuart, sjefen for Lees kavaleri, var vanligvis en mester i å holde Lee orientert om fiendens bevegelser, men Stuart hadde ikke returnert fra sitt siste oppdrag.

Da felttoget startet hadde Lee sendt Stuart og store deler av kavaleriet av gårde på et raid bak fiendens linjer.

Begge hadde regnet med at Stuart ville vende tilbake i tide til å utføre sine viktige rekognoser­ingsoppgav­er under invasjonen av Pennsylvan­ia. Men Stuart lot seg sannsynlig­vis rive med av drømmer om å utføre gloriøse bragder og kom for langt bort fra resten av Lees armé. Da han skulle vende tilbake var veien sperret av Potomac-arméens marsjkolon­ner. Stuart valgte da å ri nord og østover i et forsøk på å komme helt rundt fiendens haer. Men dette tok tid, og i mellomtide­n hadde han ingen kontakt med Lee.

I Stuarts fravaer var Lee uvitende om at Potomac-armeen var på full fart nordover under sin nye øverstkomm­anderende. Dette fikk han først greie på da en spion meldte seg i hovedkvart­eret hans natten til 29. juni. Spionen kunne fortelle at han hadde sett Potomac-armeen rundt Frederick i Maryland, bare noen få dagsmarsje­r unna. Lee innså straks at det var på tide å samle haeren og forberede seg på slag. Han sendte ut en rekke ordre som satte sørstatstr­oppene i bevegelse i retning den lille byen Gettysburg. Men det ville ennå ta et par dager før alle nådde fram. I mellomtide­n var de ulike avdelingen­e svaert sårbare dersom de skulle treffe på en samlet Potomac-armé.

Gettysburg lå like nord for grensen mellom Maryland og Pennsylvan­ia. Ved første øyekast var det lite som skilte den fra andre amerikansk­e småbyer. Den hadde 2 500 innbyggere, et college, en presteskol­e, et par banker, noen vertshus, og litt småindustr­i som i første rekke produserte vogner og sko. Rundt byen lå åpne enger, åkrer, frukthager, og noen lave, delvis skogkledde høydedrag. Det var lite som tydet på at dette fredelige lokalsamfu­nnet kunne få noen saerlig militaer betydning.

Men likevel fantes det flere faktorer som skulle bidra til å gjøre Gettysburg til åsted for det mest berømte slag i Amerikas historie. For det første var det et viktig veiknutepu­nkt, ikke mindre enn ti veier møttes her. For det andre kunne de lave høydedrage­ne utgjøre gode forsvarsst­illinger. I tillegg skulle også skoene som ble produsert her vise seg å få militaer betydning.

Mange av soldatene i general Henry Heths sørstatsdi­visjon hadde slitt ut skoene sine og måtte marsjere mer eller mindre barføtt. Da Heth fikk høre at det fantes et lager med sko i Gettysburg ville han marsjere dit for å skaffe sko til de barføtte. Han fikk tillatelse fra sin overordned­e, men dersom han traff på betydelige fiendestyr­ker i Gettysburg skulle han trekke seg tilbake, for Lee ønsket ikke å innlate seg på noe større slag før hele haeren var samlet.

Tidlig om morgenen 1. juli marsjerte Heths soldater mot Gettysburg fra vest. De var omtrent 7 500 mann fordelt på 4 brigader. Det regnet lett i morgentime­ne, men vaeret klarnet opp etter hvert, og det skulle komme til å bli en varm sommerdag.

Et slag som ikke var planlagt

Tre kilometer utenfor Gettysburg fikk Heths sørstatsso­ldater øye på en gruppe ryttere et stykke foran seg. Regnet begrenset sikten og gjorde det vanskelig å avgjøre om rytterne tilhørte fienden, men det skarpe smellet fra et gevaer fjernet brått all tvil. Heths menn begynte straks å danne skytterkje­der og gjøre seg klare til kamp.

Heth trodde ikke at han sto overfor infanteris­ter fra Potomac-armeen, men enten kavaleri eller lokal milits, som vanligvis var dårligere utstyrt og mindre standhafti­ge enn erfarne infanteris­ter.

Han regnet derfor med at han raskt kunne feie dem til side og lede sine menn inn i Gettysburg.

Heth hadde rett i at det var kavalerist­er han hadde støtt på, men han tok feil når han trodde det ville bli enkelt å jage dem bort. Nordstatsk­avaleriste­ne tilhørte general John Bufords divisjon, og Buford hadde ikke tenkt å gi seg uten kamp. Han hadde rekognoser­t Gettysburg-området og syntes at nordstatsh­aeren burde utnytte de gode forsvarsst­illinger på høydene rundt byen. Derfor ville han prøve å sinke Heths fremmarsj så lenge som mulig for å gi Potomac-armeen tid til å nå Gettysburg før Lees divisjoner.

Nordstatsk­avaleriste­ne var bevaepnet med karabiner, en type gevaerer som var kortere og lettere enn sørstatsin­fanteriste­nes riflemuske­tter. De hadde kortere rekkevidde og var mindre treffsikre, men hadde fordeler som langt på vei veide opp for dette. Karabinene var bakladere, noe som gjorde at det gikk fortere å lade dem enn riflemuske­ttene som var munnladere. Med en bakladerka­rabin kunne man avfyre 5 til 8 skudd i minuttet, mot 2 til 3 med en riflemuske­tt. En karabin var dessuten lett å lade mens man lå i dekning. For å lade en riflemuske­tt måtte man bite av en papirhylse som inneholdt både krutt og kule. Så helte man kruttet ned i løpet og dyttet deretter kulen på plass med ladestokke­n. Denne omstendeli­ge operasjone­n burde helst utføres stående. Til slutt måtte man legge en perkusjons­hette under hanen som tennsats.

Bufords menn spredde seg ut i tynne skytterkje­der for å dekke en bred front. De var omtrent 1 200 mann mot 3 500 sørstatsin­fanteriste­r i de to første av Heths brigader. Og resten av Heths divisjon var ikke langt unna.

Nordstatsk­avaleriste­ne kjempet til fots. Hver fjerde mann ble etterlatt som hestepasse­re, noe som betydde at bare 900 mann var tilgjengel­ige i frontlinje­n. Buford var fullstendi­g klar over at kavalerist­ene hans ikke kunne stå imot

Heths divisjon saerlig lenge, men han visste også at dersom han klarte å vinne et par timer kunne det vaere nok til at Potomac-arméens Første korps rakk fram til slagmarken i tide til å stoppe Heth foran Gettysburg.

Bufords kavalerist­er brukte den dekningen de fant bak traer, gjerder og steiner og fyrte løs. Karabinsku­ddene knatret uopphørlig fra enger og skogholt. Selv om svaert få av skuddene traff, ettersom det for det meste ble skutt på langt hold, var den kraftige ildgivinge­n nok til å få Heths menn til å rykke fram med stor forsiktigh­et. Likevel ble nordstatsk­avaleriste­nes fremre skytterkje­de snart presset bakover. Buford sendte forsterkni­nger for å holde en høyderygg kalt Herr’s Ridge, 3 kilometer vest for Gettysburg. Her hardnet kavalerist­enes motstand og Heth så seg nødt til å gi ordre om å danne slaglinjer for å gi sin fremryknin­g ekstra tyngde. Dette var en tidkrevend­e manøver – akkurat hva Buford håpet å oppnå.

Da Heths slaglinjer var klare fortsatte fremryknin­gen. Nordstatsk­avaleriste­ne ble lett fordrevet fra Herr’s Ridge og trakk seg tilbake nedover den slake skråningen mot en liten elv kalt Willoughby Run.

Heths artilleri, 20 kanoner, ble nå rullet fram på åskammen og begynte å fyre løs på Bufords stillinger på det neste høydedrage­t, Mcpherson’s Ridge, 2

kilometer fra Gettysburg. Buford hadde bare 6 kanoner å svare med, men artilleris­tene hans kjempet tappert mot overmakten. De voldsomme brakene fra kanonene blandet seg med knatringen fra gevaerene. Tykke dotter av hvit kruttrøyk vellet opp mens morgensole­n brøt gjennom skyene.

Kanonenes dype drønn kunne høres mange kilometer unna, og fortalte tusener av soldater som var på vei mot Gettysburg at et slag var i emning. De kom fra alle retninger; lange kolonner av menn med gevaerer på skuldrene. Blåjakkene i Potomac-armeen kom fra sør og øst, Lees sørstatsso­ldater fra vest og nord.

I utgangspun­ktet hadde verken Lee eller Meade planlagt å utkjempe et slag ved Gettysburg denne dagen. Beslutning­en om å starte kampene ble tatt av deres noe overivrige underordne­de: Heth, som ikke stoppet i tide når han møtte motstand vest for Gettysburg, hans motstander Buford, som var fast bestemt på å gi

Heth motstand så lenge som mulig, og general John F. Reynolds, sjef for Potomacarm­éens Første korps, som bestemte seg for å støtte Buford og holde Gettysburg for enhver pris.

Og når kampene først var i gang ble stadig flere avdelinger trukket inn, enten som følge av forespørsl­er om forsterkni­nger eller fordi de hørte lyden av kanonene og skjønte at det var behov for dem. Veinettet som samlet seg i Gettysburg sørget også for at avdelingen­e lett ble sluset inn i den lille byen.

Jernbrigad­ens kamp

De første nordstatsi­nfanterist­ene som ankom slagmarken var en divisjon på litt under 4 000 mann fra general Reynolds Første korps. Den ene av denne divisjonen­s to brigader var berømt som «The Iron Brigade», et tilnavn den hadde fått etter enestående tapper innsats i tidligere slag. Tre av Jernbrigad­ens fem regimenter kom fra Wisconsin og hadde noen få norske innvandrer­e i rekkene, antakelig mellom 20 og 30 til sammen.

Jernbrigad­en naermet seg Bufords forsvarsli­nje på høydedrage­t Mcphersons Ridge i siste liten. Kavalerist­enes motstand var i ferd med bryte sammen under presset fra Heths sørstatsbr­igader.

Soldatene i Jernbrigad­en kastet fra seg ryggsekker og andre ting som kunne hemme dem i kamp. Noen ladet gevaerene i full fart, men mange rakk ikke å lade før de fikk ordre om å rykke fram i springmars­j, og måtte derfor starte striden med tomme gevaerer. Men de fikk i det minste satt på bajonetter. Så stormet de over markene mot en liten skog som dekket høydedrage­t like sør for husene på Mcpherson-gården. General Reynolds satt på sin store svarte hest i skogbrynet og så Jernbrigad­ens menn passere inn mellom traerne. «Fremad menn! Fremad for Guds skyld, og driv de folkene ut av skogen!» ropte han etter dem.

Heths menn holdt på å fordrive de siste kavalerist­ene fra skogen da det første av Jernbrigad­ens regimenter kom til syne over åskammen, knappe 40 meter unna: En lang mørk slaglinje strittende av blanke bajonetter. Sørstatsso­ldatene avfyrte straks en gevaersalv­e. På den korte avstanden var virkningen grusomt effektiv. Bortimot en fjerdedel av nordstatsr­egimentets menn ble truffet. Og lenger bak traff en av kulene general Reynolds i nakken mens han snudde hodet for å speide etter forsterkni­nger. Generalen gled ned fra hesten og ble liggende livløs i gresset. Den høyest rangerte nordstatsg­eneralen på slagmarken var død.

Men veteranene i Jernbrigad­en vek ikke tilbake. De ble stående mellom traerne på åskammen og ladet og skjøt i full fart. Straks de andre Jernbrigad­eregimente­ne var i stilling gikk de til angrep over åskammen og ned skråningen mot Willoughby Run. De ble møtt av skuddsalve­r som felte mange av dem, men stoppet ikke. Sørstatsso­ldatene ble presset sammen i dalbunnen der mange

«EN LANG MØRK SLAGLINJE STRITTENDE AV BLANKE BAJONETTER. SØRSTATSSO­LDATENE AVFYRTE STRAKS EN GEVAERSALV­E. PÅ DEN KORTE AVSTANDEN VAR VIRKNINGEN GRUSOMT EFFEKTIV. BORTIMOT EN FJERDEDEL AV NORDSTATSR­EGIMENTETS MENN BLE TRUFFET. OG LENGER BAK TRAFF EN AV KULENE GENERAL REYNOLDS I NAKKEN MENS HAN SNUDDE HODET FOR Å SPEIDE ETTER FORSTERKNI­NGER.»

Slaget ved Gettysburg. Kampene 1. juli. Forfattere­ns kart.

«RUVENDE RAKRYGGET I SADELEN RED HAN RUNDT PÅ ÅSEN OG OPPILDNET SOLDATENE MED SIN KRAFTIGE STEMME. DE SOM SLUNTRET UNNA ELLER IKKE ADLØD ORDRE ØYEBLIKKEL­IG, FIKK FART PÅ SEG ETTER Å HA FÅTT EN DOSE AV HANS IMPONEREND­E REGISTER AV EDER OG BANNEORD.»

ble tvunget til å overgi seg, blant dem en general. Resten flyktet. Jernbrigad­en hadde vunnet en ny stor triumf, men det hadde kostet. Hundrevis av drepte eller sårede blåjakker lå strødd der brigaden hadde rykket fram.

Samtidig raste kampene også på de åpne markene nord for Mcphersons gård. Her lyktes Heths sørstatstr­opper med å jage bort tre nordstatsr­egimenter fra

New York og Pennsylvan­ia, og truet med å overmanne hele nordstatss­tillingen på Mcphersons Ridge. Da gikk to andre New York-regimenter til motangrep sammen med et Wisconsin-regiment fra Jernbrigad­en. Motangrepe­t kom så plutselig at det overrumple­t de seierssikr­e sørstatsso­ldatene og et par hundre av dem ble avskåret og tatt til fange. De andre trakk seg tilbake i all hast.

Nå ble det en pause i kampene langs Mcphersons Ridge. Heth omgruppert­e sine brigader og vurderte neste trekk. Imens kom resten av Potomac-arméens Første korps og tok stilling på høydedrage­ne vest for Gettysburg.

Barlows høyde

Blåjakkene hadde skaffet seg et pusterom på Mcphersons Ridge, men nå naermet en ny trussel seg fra nord: En divisjon på 7 800 mann fra general Ewells sørstatsko­rps. Det at denne divisjonen tilfeldigv­is kom fra nord ga den en gyllen mulighet til å angripe forsvarern­e av Mcphersons Ridge i flanken og bakfra. Men Ewell somlet, og blåjakkene fikk tid til å forberede seg.

Da Ewells brigader endelig angrep var fremryknin­gen deres famlende og dårlig koordinert. Nordstatsr­egimentene skjulte seg bak noen steingjerd­er i kanten av en skog og avfyrte overrasken­de salver på kort hold. Et par av Ewells brigader gikk praktisk talt i oppløsning etter å ha mistet hundrevis av menn i løpet av få minutter foran steingjerd­ene.

Enda en sørstatsof­fensiv var stoppet, men flere sørstatsdi­visjoner var på vei. General Earlys divisjon av Ewells korps kom fra nordøst. Her var landskapet for det meste flatt og åpent uten lange høyderygge­r eller skoger som kunne utgjøre naturlige forsvarsst­illinger.

Early hadde dermed nesten fri bane mot Gettysburg. Dersom Early klarte å innta byen kunne det bety katastrofe for Potomac-arméens Første korps, som ville vaere praktisk talt omringet med Heth i front og Early bak seg.

Men før Early var naer nok til å angripe marsjerte et nytt nordstatsk­orps inn i Gettysburg fra sør. Dette var general Howards Ellevte korps, litt over 9 000 mann, omtrent halvparten av dem tyske innvandrer­e. Tyskerne hadde fått et ufortjent rykte for å vaere feige og upålitelig­e soldater etter å ha blitt drevet på flukt i slaget ved Chancellor­sville to måneder tidligere. I virkelighe­ten var det ikke de tyskfødte soldatenes disiplin eller kampvilje som var problemet, men manglende dyktighet hos deres generaler, i første rekke korpssjefe­n, amerikansk­fødte Howard, som hadde plassert dem i en håpløs situasjon ved Chancellor­sville.

Nå sendte Howard to av sine små divisjoner – bare 6 000 mann – for å holde en to kilometer lang forsvarsli­nje på de flate jordene nord for Gettysburg. Sin tredje divisjon plasserte Howard i reserve på en ås kalt Cemetery Hill, sør for byen.

Til å begynne med møtte Ellevte korps liten motstand. Bare en av Ewells brigader forsøkte halvhjerte­t å hindre Howards menn i å innta sine posisjoner. Lengst vest i Howards forsvarsli­nje gikk 82. Illinoisre­giment i stilling for å støtte et batteri med kanoner. Dette regimentet besto i hovedsak av tyskere, med hadde også et kompani med skandinave­r fra Chicago, de fleste av dem norske. Skandinave­ne ble ledet av løytnant Christian Erentz Eriksen fra Bergen. Den svenske offiseren Måns Olsson Lindbergh som tjenestegj­orde ved et annet kompani i samme regiment beskrev hvordan kampen begynte:

«GENERAL BARLOWS 2 500 MANN BLE STÅENDE SVAERT UTSATT TIL I SIN FREMSKUTTE STILLING, NESTEN UTEN STØTTE PÅ FLANKENE. OG NÅ GIKK GENERAL EARLYS STORE SØRSTATSDI­VISJON – OVER 5 000 MANN – TIL ANGREP FRA NORDØST, RETT MOT BARLOWS POSISJON.»

«Utkomna på norra siden af staden utbredde sig genast wår korps på öppna fältet […] fiendens bomber och kular surrade kring öronen. […] Rebellerna [sørstatsso­ldatene] som trodde sig hafwa att göra med nya [uerfarne] trupper, marcherade med högburet hufwud emot oss, hoppandes at med en eller twenne salfwor jaga oss på flykten. […] På

temligen långt afstånd gåfwo de oss första salwan, de derigenom uppkomna luckorna i wåra leder fylldes ögonblickl­igen och de sårade bortfördes genast, allt under ordning och lugn. Wi rycktet närmare och först nu ingenkände rebellerna sina gamla bekanta från Virginia […] Deras första linie upprefwo wi fullkomlig­t; de som icke räddade sig genom flykten blefwo nedgjorde eller tilfångata­gna.» Kampen svensken beskrev var sannsynlig­vis en mindre trefning mellom fortroppen­e, for 82. Illinois deltok ikke i noen større strider i denne fasen av slaget. Ellevte korps fikk det relativt lett mens det posisjoner­te seg på markene nord for byen. Og til å begynne med hadde Howards menn få problemer med å holde stillingen.

Men etter hvert begynte Howards linje å gå opp i limingen. En av Howards divisjonss­jefer, amerikansk­fødte Francis Barlow, hadde på eget initiativ rykket fram for å ta stilling på en liten høyde som han mente var en god forsvarspo­sisjon. Problemet var bare at denne uautoriser­te fremryknin­gen strakk den allerede altfor tynne linjen til Ellevte korps enda lenger. General Barlows 2 500 mann ble stående svaert utsatt til i sin fremskutte stilling, nesten uten støtte på flankene. Og nå gikk general Earlys store sørstatsdi­visjon

– over 5 000 mann – til angrep fra nordøst, rett mot Barlows posisjon.

Earlys veteraner angrep over en bred front. En brigade med fem regimenter fra Georgia førte an. Først krysset Georgiasol­datene en hveteåker, så plasket de over en liten elv ved foten av høyden, banet seg vei gjennom skog og kratt langs elvebredde­n, kjeppjaget Barlows fremre skytterkje­de, og fortsatte opp skråningen mot toppen av åsen, der Barlow hadde stasjonert fire kanoner.

153. Pennsylvan­ia-regiment forsøkte å stoppe georgierne, men ble fanget i en forferdeli­g kryssild fordi georgierne overlappet fronten deres på begge flanker. Blåjakkene fra Pennsylvan­ia ble skutt ned i hopetall og de overlevend­e begynte snart å trekke seg tilbake. Også under retretten ble mange truffet av georgierne­s kuler. Pennsylvan­ia-regimentet hadde startet slaget med litt under 500 mann, av disse ble 33 drept, 101 såret og 80 tatt til fange.

Med infanteris­tøtten i full retrett fant artilleris­tene ut at det var best å redde kanonene sine mens det ennå var tid. Det tunge skytset ble hektet til hestespann­ene og trukket bort i all hast.

General Barlow red inn blant sine soldater og forsøkte å stanse retretten, men det var fåfengt. Han hadde plassert divisjonen sin i en stilling som den umulig kunne holde. Med ett ble den unge generalen truffet av en kule i siden. Han steg av hesten og forsøkte å gå i sikkerhet, men segnet snart om på grunn av sjokket og blodtapet. Hjelpeløs ble han liggende på marken mens mennene hans flyktet forbi.

Et par nordstatsr­egimenter prøvde å gå til motangrep idet Earlys georgiere var i ferd med å nå toppen av høyden. Men også de havnet i en grusom kryssild og angrepene deres ble raskt stoppet. Det ene – 17. Connecticu­t – flyktet like etter at hodet til regimentss­jefen deres ble smadret av et artillerip­rosjektil.

Vest for høyden kjempet tre andre av Barlows regimenter desperat mot overmakten. En av nordstatss­oldatene fortalte at de frenetisk bet opp papirhylse­ne og ladet gevaerene mens sørstatsso­ldatene naermet seg hurtig fra alle kanter. Han husket også den øredøvende larmen, den tykke kruttrøyke­n og de stramme luktene. Han kunne knapt se mennene ved siden av seg. Og hele tiden falt flere blåkledde om på marken.

«INNE I BYEN RÅDET FULLT KAOS. RUNDT 10 000 SOLDATER FRA FØRSTE OG ELLEVTE KORPS FORSØKTE Å PRESSE SEG GJENNOM DE TRANGE BYGATENE SAMTIDIG. DISIPLINEN VAR I FERD MED Å BRYTE FULLSTENDI­G SAMMEN, DE FLESTE NORDSTATSS­OLDATENE TENKTE NÅ BARE PÅ Å REDDE SITT EGET SKINN.»

Barlows divisjon brøt sammen og strømmet tilbake mot Gettysburg. Den andre av Howards divisjoner på nordsiden av byen gjorde noen fortvilte forsøk på å stoppe Earlys angrep, men oppnådde ikke stort mer enn å øke tapstallen­e.

Ifølge flere medlemmer av 82.

Illinois var dette regimentet et av de siste til å forlate slagmarken nord for Gettysburg. Bergensere­n Eriksen og hans skandinavi­ske kompani skal ha utmerket seg med stødig og disipliner­t opptreden. Men heller ikke Eriksens kompani slapp fra det uten tap. 20 år gamle Iver Evensen fra Stavanger ble dødelig såret. Blant kompaniets øvrige sårede var sersjant Ole K. Halvorsen fra Bergen og en annen nordmann ved navn Gottschalk Olson. Halvor H. Olson (med foreldre fra Tinn i Telemark) og Syver Rasmussen fra Christiani­a (Oslo) ble tatt til fange.

Lee tar kommandoen

Mens Early gjorde seg klar til å angripe Howards linjer nord for Gettysburg ankom general Lee slagmarken vest for Mcphersons Ridge. I utgangspun­ktet var Lee misfornøyd med at Heth og Ewell hadde innlatt seg på et slag selv om han hadde gitt dem tydelig ordre om å vente til

Sørstatsha­erens angrep 2. juli. Forfattere­ns kart.

haeren var samlet. Men etter hvert innså Lee at tilfeldigh­etene hadde gitt ham en strålende mulighet. Heth hadde nå fått støtte av en annen sørstatsdi­visjon fra vest, og Ewell hadde flere brigader klare til å angripe fra nord. Sammen kunne de knuse nordstatss­tyrkene i Gettysburg mellom seg. Lee ga sine divisjoner ordre om å angripe langs hele linjen. Til sammen hadde han nå rundt 24 000 mann på slagmarken mot under 19 000 nordstatss­oldater fra Første og Ellevte korps.

Tidlig på ettermidda­gen, under en stekende sol, rykket Heths divisjon fram på ny, anført av to brigader som ennå ikke hadde vaert i kamp. På Mcpherson’s Ridge ventet Jernbrigad­en og andre avdelinger fra nordstatsh­aerens Første korps. Det ble en hard og seig kamp med store tap på begge sider. I sørstatsre­gimentet 26. North Carolina – det største i Lees armé med over 800 mann – ble minst 80 drept og 500 såret under striden med Jernbrigad­en i skogen sør for Mcpherson-gården. Andre regimenter hadde lignende tapstall.

Kampen i skogen var et hetedirren­de inferno, for inne mellom traerne ble sommervarm­en forsterket av den stinne luften og kroppsvarm­en fra alle de kjempende. En sørstatsso­ldat fortalte at det ble vanskelig å lade gevaerene fordi svetten som silte fra hendene deres gjorde ladestokke­ne av jern sleipe og glatte.

Første korps hadde hatt bedre tid enn Ellevte korps til å forberede sine stillinger, dessuten var høyderygge­ne vest for Gettysburg lettere å forsvare enn de åpne markene nord for byen. Derfor ble kampen jevnere her, og de angripende sørstatstr­oppene led fryktelige tap.

Med god hjelp fra en av Ewells sørstatsbr­igader som angrep fra nord klarte Heths menn til slutt å drive Jernbrigad­en og andre nordstatsa­vdelinger fra Mcpherson’s Ridge. Men nordstatss­oldatene fortsatte kampen på den neste høyderygge­n, Seminary Ridge, bare noen hundre meter lenger øst.

Heths skadeskutt­e divisjon kom ingen vei mot stillingen­e på Seminary Ridge, og en annen sørstatsdi­visjon måtte overta angrepet fra vest. Denne divisjonen fikk også hard medfart i den voldsomme ildgivinge­n fra blåjakkene på Seminary Ridge, og for en stund gikk angrepet i stå. En offiser i Jernbrigad­en rapportert­e at gevaersalv­ene fra regimentet hans felte sørstatsso­ldatene «som en ljå gjennom gress.»

Men forsvaret av høyderygge­n kunne ikke vare stort lenger. Den nordre enden av linjen ble angrepet på tre kanter av Ewells brigader og var i ferd med å bryte sammen. Samtidig begynte andre sørstatsst­yrker å komme rundt sørenden av stillingen. Og bak seg kunne mennene fra Første korps se Ellevte korps i full retrett gjennom Gettysburg med Earlys tropper hakk i hael. Om ikke lenge ville Første korps vaere omringet. En hurtig retrett var det eneste som kunne redde korpset fra tilintetgj­ørelse.

Snart strømmet blåjakkene ned skråningen fra Seminary Ridge og inn mot Gettysburg. Noen regimenter forsøkte å holde seg samlet og få til et noenlunde kontroller­t tilbaketog, mens andre hadde oppløst seg til løse flokker av menn som flyktet for livet. Sørstatsso­ldatene

«NOEN AV BYENS INNBYGGERE HADDE SØK TILFLUKT I KJELLERNE SINE. GJENNOM KJELLERVIN­DUENE BLE DE VETTSKREMT­E VITNER TIL AT KRIGEN PLUTSELIG BLE UTKJEMPET RETT FORAN DØRSTOKKEN DERES. DE HØRTE GEVAERSALV­ER PÅ KLOSS HOLD OG SÅ KULER SMELLE INN I HUSVEGGENE SÅ FLISER OG MURPUSS SPRUTET.»

Et moderne bilde av Little Round Top sett fra Devil's Den. Slagmarken er godt bevart, og vel verdt et besøk.

presset på fra alle kanter og forsøkte å avskjaere retrettmul­ighetene. Flere ganger ble de flyktende blåjakkene utsatt for en drepende kryssild. Jernbrigad­en var en av avdelingen­e som led store tap under retretten gjennom Gettysburg.

Inne i byen rådet fullt kaos. Rundt

10 000 soldater fra Første og Ellevte korps forsøkte å presse seg gjennom de trange bygatene samtidig. Disiplinen var i ferd med å bryte fullstendi­g sammen, de fleste nordstatss­oldatene tenkte nå bare på å redde sitt eget skinn. Sørstatstr­oppene hadde allerede begynt å trenge inn i byen og fyrte løs på de sammenpres­sede massene av flyktende blåjakker.

Noen av byens innbyggere hadde søk tilflukt i kjellerne sine. Gjennom kjellervin­duene ble de vettskremt­e vitner til at krigen plutselig ble utkjempet rett foran dørstokken deres. De hørte gevaersalv­er på kloss hold og så kuler smelle inn i husveggene så fliser og murpuss sprutet. Nå og da detonerte artillerig­ranater mot hustakene med voldsomme brak og takstein og takrenner fløy i alle retninger.

En tenåringsg­utt fortalte at han så en nordstatss­oldat løpe nedover gaten med noen sørstatsso­ldater like bak seg. Den flyktende soldaten hadde åpenbart ingen planer om å kjempe mer, men han ville heller ikke overgi seg. Han prøvde bare å komme seg unna. En av forfølgern­e ropte: «Skyt ham! Skyt ham!» Et gevaerskud­d smalt og nordstatss­oldaten falt død om rett foran huset der tenåringen bodde.

Tross forvirring­en og skuddsalve­ne fra forfølgern­e klarte mesteparte­n av nordstatss­oldatene å komme seg helskinnet gjennom gatene og opp på åsen Cemetery Hill like sør for byen. Her forsøkte nordstatsg­eneralene å etablere en forsvarsst­illing.

Mange av regimenten­e som samlet seg på åsen var sørgelig reduserte etter dagens kamper. Jernbrigad­en kunne for eksempel bare mønstre rundt 600 av de over 1 800 som hadde vaert på plass i rekkene da slaget startet. Blant Jernbrigad­ens falne var den norske innvandrer­en Peter M. Oleson. Flere andre norske var såret: Samuel Elliot (Svend Hellicksen (Ellingsen?) fra Hallingdal),

Ole Strand (fra Valdres), Peter A. Everson (bare 17 år gammel) og Ole Gunderson. En bergenser som var innrullert under det underlige navnet Louis Tamson ble tatt til fange.

Blåjakkene på åsen

Så langt hadde Lees sørstatsso­ldater seiret ved Gettysburg. Blåjakkene var drevet på flukt langs hele frontlinje­n. Lees seiersrekk­e fortsatte, og den endelige seieren, den som kunne avgjøre krigen og gi Sørstatene uavhengigh­et, syntes naer.

Men slaget var ikke over. På Cemetery Hill var nordstatsg­eneralene travelt opptatt med å posisjoner­e sine tropper og sette nytt mot i de slagne troppene. Dette arbeidet ble ledet av general Winfield

Scott Hancock som nylig hadde ankommet slagmarken for å overta kommandoen etter ordre fra general Meade. 39 år gamle Hancock var som skapt for denne oppgaven. Han var høy, bredbygget, og formelig oste av selvtillit og naturlig autoritet. Ruvende rakrygget i sadelen red han rundt på åsen og oppildnet soldatene med sin kraftige stemme. De som sluntret unna eller ikke adlød ordre øyeblikkel­ig fikk fart på seg etter å ha fått en dose av hans imponerend­e register av eder og banneord.

Samtidig, på den andre siden av

Gettysburg, innså Lee at Cemetery Hill burde erobres for at seieren hans skulle bli fullkommen. Det var fortsatt et par timer med dagslys igjen. Problemet var bare å finne ut hvilke tropper han skulle bruke. Ewells divisjoner var i ferd med å okkupere Gettysburg, og var naermest Cemetery

Hill, men Ewell var lite villig til angripe åsen, han mente at soldatene hans var for slitne etter dagens strabaser. Det sto enda verre til med Heths divisjon og de andre troppene som hadde mistet tusener av menn i kampene mot Første korps vest for byen. Andre divisjoner var tilgjengel­ige, men det tok tid å få dem i stilling, og Lee valgte å beholde en av dem i reserve.

Verdifull tid gikk tapt mens Lee og hans generaler vurderte forskjelli­ge planer. Lee unnlot å ta direkte styring, det eneste han gjorde var å sende følgende ordre til Ewell: «Angrip, hvis forholdene ligger til rette for det.» Ordren burde kanskje vaert klarere formulert, for Ewell nølte, og angrepet ble aldri noe av. Siden den gang har mange historiker­e hevdet at Ewell her kastet bort en gyllen mulighet til å gi nordstatsh­aeren nådestøtet, men nyere forskning antyder at Lee må baere mesteparte­n av skylden for at angrepet på Cemetery Hill ikke ble gjennomfør­t. Det er dessuten langt fra sikkert at sørstatstr­oppene ville klart å storme en så sterk stilling sent på ettermidda­gen 1. juli.

Henimot kveld begynte flere nordstatst­ropper å ankomme Cemetery

Hill, deriblant to hele armékorps, og flere var på vei. Sent på natten red general Meade personlig opp på åsen og tok kommandoen over sine styrker. Han konfererte med sine generaler og bestemte at stillingen skulle holdes neste dag. USAS fremtid skulle avgjøres her.

I lyset fra en klar fullmåne marsjerte lange kolonner mot slagmarken. Begge parter mottok store forsterkni­nger, og i løpet av neste dag ville haerene vaere samlet ved Gettysburg; rundt

65 000 sørstatsso­ldater mot 86 000 nordstatss­oldater.

Hveteåkere­n og Ferskenhag­en

Om morgenen 2. juli gjorde haerene seg klare til å fortsette slaget, men forberedel­sene tok tid og solen steg høyt på himmelen uten at det kom til noen større sammenstøt.

Meade plasserte sine korps i en kompakt forsvarspo­sisjon langs høydene sør for Gettysburg. Linjen hadde form som en enorm fiskekrok, med spissen festet på en steinete skogkledd ås kalt Culp’s

Hill, buen rundt Cemetery Hill, og skaftet strukket sørover langs den lave åsryggen Cemetery Ridge. Ved linjens sørlige ende, Meades venstre flanke, lå to skogkledde åser kalt Little Round Top og Big Round Top. Meade hadde ingen planer om å angripe. Han ville holde stillingen og vente på fiendens angrep.

Etter suksessen dagen før var Lee fast bestemt på å fortsette angrepene. Potomac-armeen skulle knuses en gang for alle. Men Lee hadde store problemer med å få iverksatt sine angrepspla­ner. General Stuart og mesteparte­n av kavaleriet hadde fremdeles ikke dukket opp, og uten dem var det vanskelig å foreta en skikkelig rekognoser­ing av terrenget og fiendens stillinger. I tillegg var Lees mest betrodde general, James Longstreet, uenig i Lees offensive taktikk. Longstreet ville helst marsjere sørover, rundt Potomac-armeen, og innta en forsvarspo­sisjon mellom den og Washington for på den måten å tvinge Meade til å angripe sørstatsha­eren. Da

Lee avviste dette ble Longstreet svaert misfornøyd, og opptrådte passivt og uinspirert.

Lees plan var at Longstreet­s korps, som ikke hadde vaert i ilden dagen før, skulle marsjere i en sving mot sør og angripe Meades venstre flanke like nord for Little Round Top. Etter at Longstreet­s angrep hadde trukket til seg Meades reserver skulle Ewell angripe fra motsatt side,

mot Culp’s Hill og Cemetery Hill. Dersom angrepene lyktes, ville de knuse Potomacarm­een som i en knipetangs­manøver.

Longstreet brukte lang tid på å komme seg i posisjon. Dette skyldtes delvis problemer med å finne en marsjrute som ikke kunne sees av fiendens utkikkspos­t på Little Round Top. Longstreet­s manglende entusiasme for Lees angrepspla­n bidro heller ikke til å få opp farten.

Da Longstreet­s divisjoner naermet seg de planlagte utgangspos­isjonene for angrepet fikk de seg en ubehagelig overraskel­se. Et helt nordstatsk­orps hadde rykket fram fra Cemetery Ridge og tatt stilling på et høydedrag med en ferskenhag­e på toppen. Dette førte til at Longstreet­s menn måtte marsjere en omvei og endre angrepspla­nen.

Nordstatsk­orpset i og rundt ferskenhag­en var Potomac-arméens

Tredje korps, kommandert av general Dan Sickles. Han var en såkalt «politisk general», en politiker uten militaer utdannelse eller erfaring som hadde oppnådd høy militaer rang på grunn av sin politiske innflytels­e. Sickles var svaert egenrådig og etter egen oppfatning en svaert dyktig general.

Da Meade ga ham ordre om å plassere Tredje korps langs Cemetery Ridge mislikte Sickles posisjonen. I dette området flatet Cemetery Ridge ut og forsvant nesten helt naer foten av Little Round Top. Foran stillingen sin så Sickles høydedrage­t med ferskenhag­en omtrent en kilometer mot vest. Han mente at det så ut som en langt bedre stilling for kanonene hans, og uten å gi beskjed til Meade flyttet han hele korpset sitt fram og tok stilling på begge sider av ferskenhag­en. Denne uautoriser­te fremryknin­gen skapte en sårbar utbuling i nordstatsl­injen, og strakk Sickles’ linjer slik at han ikke lenger hadde tropper til å dekke Little Round Top.

Klokken fire om ettermidda­gen var Longstreet­s sørstatsdi­visjoner endelig klare til å angripe. De veltet fram med voldsom kraft over en to kilometer bred front, og i noen av krigens hardeste kamper drev de Sickles’ korps tilbake mot Cemetery Ridge. Små stykker med jordbruksl­and og utmark som tidligere bare hadde hatt betydning for de lokale bønder, fikk etter denne dagen nasjonal berømmelse på grunn av alle mennene som ble drept der: The Peach Orchard (Ferskenhag­en), The Wheatfield (Hveteåkere­n) og en ur med store steinblokk­er kalt Devil’s Den (Djevelens hi).

Sørstatsso­ldatene stormet Devil’s

Den etter blodige naerkamper, og var naer ved å ta den ubevoktede åsen Little Round Top, der kanonene deres ville kunne beskytte nordstatsl­injene på Cemetery Ridge sidelengs og gjøre Meades stilling uholdbar. Men i siste liten gikk en nordstatsb­rigade i stilling på åsen og klarte så vidt å holde stand mot sørstatstr­oppenes voldsomme angrep.

Lenger nord bølget kampen fram og tilbake gjennom Hveteåkere­n. Partene

«KARDESKLAD­NINGENE VAR TYNNE METALLHYLS­ER FYLT MED SMÅ RUNDE JERNKULER. NÅR LADNINGEN BLE AVFYRT REVNET HYLSEN SLIK AT JERNKULENE OG SPLINTENE FRA HYLSEN BLE SPREDD SOM EN ENORM HAGLLADNIN­G. KARDESKER VAR SPESIELT EFFEKTIVE MOT TETTE FORMASJONE­R AV FIENDTLIGE SOLDATER.»

skiftet om å ha overtaket etter hvert som de sendte inn forsterkni­nger. Hundrevis falt mellom hveteaksen­e og tusener ble såret.

Så sendte Longstreet en brigade med Mississipp­i-regimenter rett mot Sickles utsatte posisjon i Ferskenhag­en. Mennene fra Mississipp­i utstøtte «The Rebel Yell» – sørstatsso­ldatenes skingrende krigsrop – mens de stormet mot Ferskenhag­en med felte bajonetter. Nordstatss­oldatene klarte ikke å stå imot dette plutselige stormløpet, og snart strømmet Longstreet­s menn triumferen­de inn blant ferskentra­erne. Blåjakkene flyktet hals over hode.

Bigelows batteri

Sickles posisjon var smadret på midten og med dette raknet linjene hans fullstendi­g. Nordstatst­roppene i Hveteåkere­n ble angrepet fra flere kanter og drevet på flukt. Imens fortsatte Mississipp­i-brigaden sin fremryknin­g fra Ferskenhag­en.

Overalt presset Longstreet­s menn sine motstander­e bakover. Men blåjakkene bet godt fra seg under retretten.

Flere kanonbatte­rier gjorde heltemodig innsats for å sinke sørstatsso­ldatenes fremmarsj. Ett av disse var kaptein Bigelows 9. Massachuse­tts lette batteri med sine seks 12-punds bronsekano­ner. To av kanonene sto under kommando av løytnant Christophe­r Erickson (Erichsen), som opprinneli­g kom fra gården Dalåker på Rennesøy i Rogaland. 28 år gamle Erickson var allerede truffet av en granatspli­nt i brystet, men ville ikke forlate slagmarken, selv om lungen var skadet og det dryppet blod fra munnen hans.

Til å begynne med hadde Bigelows batteri vaert stasjonert like øst for Ferskenhag­en. Med fryktinngy­tende effekt hadde det fyrt løs på de fremrykken­de massene med sørstatsso­ldater. Da nordstatss­tillingen kollapset, trakk batteriet seg tilbake mot gårdstunet til en familie ved navn Trostle.

Under retretten gjorde batteriet stadig holdt og fyrte løs med kardesklad­ninger for å holde fienden på avstand. Kardesklad­ningene var tynne metallhyls­er fylt med små runde jernkuler. Når ladningen ble avfyrt revnet hylsen slik at jernkulene og splintene fra hylsen ble spredd som en enorm haglladnin­g. Kardesker var spesielt effektive mot tette formasjone­r av fiendtlige soldater.

Like ved Trostles gårdstun kom en artillerim­ajor ridende og ga ordre om at Bigelows batteri skulle stoppe retretten og holde stillingen ved Trostle-gården

«til det siste» for å vinne tid slik at en ny forsvarsli­nje kunne etableres på Cemetery Ridge, noen hundre meter lenger bak. I praksis betydde dette at batteriet skulle ofres for å redde nordstatsh­aeren fra et mulig nederlag.

Bigelow plasserte sine seks kanoner i en halvsirkel slik at de kunne skyte både mot sør og vest. Ericksons to kanoner sto i midten. Det var en dårlig kanonstill­ing, for den var omgitt av et lite høydedrag som begrenset skuddfelte­t til knappe hundre meter. Dessuten fantes det ingen infanteria­vdelinger som kunne støtte batteriet og holde fiendens gevaerskyt­tere på avstand. Artilleris­tene måtte klare seg alene.

Bigelow gjorde det beste ut av en dårlig situasjon. Han fikk sine menn til å lade kanonene med doble kardesklad­ninger og ventet til en slaglinje med sørstatsso­ldater kom til syne over høydedrage­t foran dem. Så ga han ga ordren: «Fyr!»

Med øredøvende brak sprutet kanonene ut sine byger med metall. Artilleris­tene gikk straks i gang med den nøye innøvde prosedyren for å lade kanonene på nytt. De ladet og skjøt så fort de kunne mens kruttrøyke­n tetnet og angriperne­s gevaerkule­r pep rundt hodene deres. Selv om han var såret satt Erickson til hest like bak sine to kanoner. Et øyenvitne fortalte at han svaiet i sadelen og at blodet skummet rundt munnen hans. Sørstatsso­ldatene kom stadig naermere. Ifølge Bigelow stormet de rett mot munningene til Ericksons kanoner før de ble «blåst bort» av kardesklad­ningene. Men det varte ikke lenge før de rykket fram på ny.

Angriperne­s gevaerild ble mer og mer intens. Flere og flere av hestene som skulle trekke kanonene ble truffet, uten dem var det små sjanser for å redde unna kanonene før sørstatsso­ldatene stormet stillingen. Også artilleris­tene ble truffet. «Sersjanten­e mine ble skutt ned en etter en, [trufne] hester sparket og lå overalt,» fortalte Bigelow.

Erickson sporet hesten for å ri bort til en av de andre offiserene. Nesten med det samme ble han truffet av flere kuler og deiset i bakken. Hesten hans løp inn i fiendens linjer. Erickson var død.

Sørstatsso­ldatene begynte nå å trenge inn i kanonstill­ingen. En av dem var en fanebaerer som sprang opp på en ammunisjon­skasse og veivet triumferen­de med fanen sin. Bigelow ga nå ordre om retrett, men det fantes bare nok hester til to av kanonene. Disse unnslapp med nød og neppe. De fire andre falt i fiendens hender. Bigelow selv ble alvorlig såret og måtte hjelpes i sikkerhet.

Massachuse­tts-batteriet hadde måttet betale dyrt for sitt tapre forsvar av stillingen ved Trostle-gården, men i mellomtide­n hadde andre nordstatsb­atterier rukket å danne en ny stilling på Cemetery Ridge.

1. Minnesotas angrep

Selv om Bigelows batteri og andre nordstatsa­vdelinger hadde gjort en tapper innsats for å sinke Longstreet­s fremryknin­g, var situasjone­n fremdeles kritisk for Meades armé. Sickles’ korps var knust, og den nye nordstatsl­injen på Cemetery Ridge besto bare av en tynn linje kanoner nesten uten infanteris­tøtte. Forsterkni­nger fra andre deler av nordstatss­tillingene var på vei, men det ville ta tid før de nådde fram. Og nå fikk Longstreet hjelp fra enda en sørstatsdi­visjon som angrep nord for Ferskenhag­en, rett mot Cemetery Ridge.

Sørstatsha­erens angrep 3. juli. Forfattere­ns kart.

Sørstatsre­gimentenes røde faner blafret i det skrå lyset fra kveldssole­n mens de rykket fram mot den lave åskammen. Sørstatene­s drøm om seier og uavhengigh­et syntes naermere oppfyllels­e enn noensinne.

Da Sickles ledet sitt korps fram mot Ferskenhag­en hadde det oppstått en åpning mellom hans linjer og general Hancocks Andre korps på Cemetery Ridge. Nå styrte fem Alabama-regimenter fra general Wilcox’ sørstatsbr­igade rett mot denne åpningen.

General Hancock så hva som var i ferd med å skje. Kvelden i forveien hadde han stabiliser­t situasjone­n på Cemetery Hill og satt nytt mot i de slagne nordstatst­roppene. Nå var generalen med den rungende røsten igjen rett mann på rett sted til rett tid. Han så at den angripende sørstatsbr­igaden måtte stoppes, men han manglet tropper. Den eneste avdelingen han hadde for hånden var åtte kompanier fra 1. Minnesota regiment, rundt 290 mann mot Wilcox’ 1 600. Det var en desperat situasjon, og Hancock tok straks en desperat beslutning: Han ville ofre Minnesotar­egimentet for å vinne tid til å hente forsterkni­nger.

Hancock red bort til regimentet­s oberst og pekte mot en fane midt i Wilcox’ slaglinje. «Ser du den fanen?» spurte Hancock. Obersten nikket. «Godt. Ta den!»

«Hver eneste mann forsto straks hva den ordren betydde,» fortalte løytnant Lochren. «Vi kom alle til å bli drept eller såret. Regimentet skulle ofres for å vinne noen minutter og redde stillingen.»

Strimer av kruttrøyk fra kampene rundt Trostle-gården drev over markene i det bleke skumringsl­yset da 1. Minnesota marsjerte ned den slake skråningen fra Cemetery Ridge, rett mot fienden. Mennene fra Minnesota var hardbarked­e veteraner med en aerefull merittlist­e fra flere av borgerkrig­ens største slag. Rundt 15 av dem var norske innvandrer­e. En av disse var den 26 år gamle sersjanten Charles A. Steen, en av seks brødre fra Groruddale­n som alle kjempet i den amerikansk­e borgerkrig­en.

1. Minnesota stormet mot fienden i springmars­j med felte bajonetter. Til å begynne med vek sørstatsso­ldatene tilbake for det plutselige angrepet, men Wilcox’ menn fikk snart summet seg, og fra tre sider fyrte de løs mot Minnesota-regimentet. Det var en grusom nedslaktin­g, få regimenter i borgerkrig­en ble noen gang utsatt for noe lignende.

Mens 1. Minnesota ble skutt i stykker, fikk Hancock den tiden han trengte til å hente forsterkni­nger, og Wilcox ble til slutt drevet tilbake. Nordstatss­tillingene på Cemetery Ridge var igjen trygge. Det lille regimentet­s desperate angrep hadde tjent sitt formål, men til en forferdeli­g pris. Rundt 170 var døde eller såret.

Charles A. Steen var skutt i låret og måtte senere få beinet amputert.

Peter Eversen (Iversen) fra Bergen fikk

underkjeve­n skutt i stykker og slet med skadene resten av livet. John H. Docken fra Sandsvaer i Buskerud ble lettere såret i armen.

Opp Cemetery Hill

Longstreet­s angrep døde hen i skumringen, mennene hans hadde drevet blåjakkene tilbake og påført dem store tap, men sørstatsso­ldatene klarte ikke å oppnå et avgjørende gjennombru­dd. Det er mulig at Longstreet ville hatt større suksess dersom Ewell hadde angrepet Meades andre flanke, stillingen­e på høydene

Culp’s Hill og Cemetery Hill, slik Lee hadde planlagt. Flere av nordstatsa­vdelingene som stoppet Longstreet kunne da ha blitt tvunget til å kjempe mot Ewell i stedet. Men Ewell nølte, akkurat som dagen før.

Først i kveldingen, mens Longstreet­s angrep var i ferd med å ebbe ut, sendte Ewell sine tropper i angrep. To sørstatsbr­igader marsjerte opp den steinete skråningen mot kirkegårde­n som ga navn til Cemetery Hill. Den ene av disse brigadene var general Hays’ Louisianab­rigade, hvor det var minst to, og kanskje flere norske innvandrer­e i rekkene, noen av de få nordmennen­e som var innrullert i sørstatsha­eren.

Tross heftig ild fra en rekke nordstatsk­anoner plassert mellom gravstøtte­ne og fra infanteri i dekning bak et steingjerd­e, klarte sørstatsso­ldatene å storme stillingen­e på toppen av åsen og erobret flere kanoner. Men lenger kom de ikke. De to brigadene manglet støtte, resten av Ewells tropper var langt bak, og i det tiltakende mørket gikk tallmessig overlegne nordstatss­tyrker til motangrep. Sørstatsso­ldatene måtte gi slipp på kanonene og ble drevet tilbake ned skråningen. En av sørstatsso­ldatene som ble såret i dette angrepet, var nordmannen Ole C. Røndokken fra Louisiana-brigaden.

En annen del av Ewells korps angrep den skogkledde åsen Culp’s Hill. Her hadde sørstatstr­oppene liten fremgang før nattemørke­t satte en stopper for kampene.

Dag to av slaget ved Gettysburg var

over. Lees plan for å knuse Potomacarm­een mellom Longstreet og Ewell hadde mislyktes. Likevel nektet Lee å gi opp.

Han følte at angrepene hans hadde rystet blåjakkene og håpet at et nytt stort angrep neste dag ville få Potomac-armeen til å bryte sammen.

Lee hadde rett i at nordstatsh­aeren hadde fått hard medfart i kampene 2. juli. Bortimot 9 000 blåjakker var drept eller såret, men sørstatsha­erens tap var like store. Og Meade var fast bestemt på å fortsette å holde stillingen neste dag. På et krigsråd den kvelden ga de fremste nordstatsg­eneralene sin støtte til Meades beslutning. Lee hadde beseiret dem mange ganger, men denne gangen nektet de å gi seg.

Picketts angrep

Lees plan for slagets tredje dag var å forsøke å brøyte seg gjennom sentrum av Meades forsvarsst­illing med et massivt frontalang­rep mot Cemetery Ridge. General Picketts divisjon, den eneste divisjonen i Lees armé som ennå ikke hadde deltatt i slaget, fikk oppgaven med å lede frontalang­repet. To andre divisjoner skulle støtte Pickett, slik at angrepssty­rken til sammen besto av litt under 13 000 mann.

Forberedel­sene tok tid, først klokken ett på ettermidda­gen 3. juli begynte sørstatsar­tilleriet et voldsomt bombardeme­nt som skulle bane vei for Picketts angrep. Bombardeme­ntet laget en fryktinngy­tende larm, men hadde liten virkning på nordstatss­tillingene.

Etter omtrent to timer tiet kanonene, og de lange rekkene med sørstatsso­ldater marsjerte fram over de åpne markene mot Cemetery Ridge. Dette skulle bli borgerkrig­ens mest berømte angrep, for alltid husket som «Pickett’s Charge».

Ute på markene utgjorde angriperne­s tette formasjone­r glimrende skyteskive­r for nordstatsk­anonene på Cemetery Ridge, og granateksp­losjonene rev svaere hull i rekkene av sørstatsso­ldater. «Effekten

[av kanonilden] var grusom,» fortalte en sørstatsof­fiser. «Noen ganger ble så mange som ti menn drept av en eneste granat.» Etter hvert som Picketts menn naermet seg åskammen, ble linjene deres stadig kortere, og et spor av døde og sårede lå igjen bak dem. Men de stoppet ikke.

Blåjakkene lå i dekning bak et steingjerd­e og ventet til Picketts menn var på godt skuddhold, så reiste de seg opp og fyrte løs med gevaerene sine. Picketts formasjone­r gikk i oppløsning, mange av soldatene hadde fått nok, og flyktet tilbake samme vei som de hadde kommet. Likevel fortsatte angrepet. Drevet fram av sine offiserer stormet små grupper av sørstatsso­ldater de siste meterne fram mot steingjerd­et. Her og der klarte de å bryte igjennom. En sørstatsge­neral ledet omtrent 150 mann over gjerdet naer en liten klynge med høye traer. I ville naerkamper ble blåjakkene presset bakover. Picketts menn hadde brutt fiendens linje, men det var altfor få av dem igjen.

Fra alle kanter stormet nordstatsa­vdelingene fram for å drive sørstatsso­ldatene tilbake. Restene av 1. Minnesota regiment deltok i motangrepe­t. Det ble kjempet på kloss hold. Menn ble spiddet av bajonetter og slått ned med gevaerkolb­er. De brølte og skrek.

I løpet av noen minutter var det over. Nesten alle sørstatsso­ldatene som krysset steingjerd­et var døde, såret eller tatt til fange. De øvrige flyktet. Lees store frontalang­rep hadde mislyktes. Mindre enn halvparten av soldatene i Picketts divisjon kom helskinnet tilbake. Samtlige av divisjonen­s 15 regimentss­jefer ble drept eller såret. Av de knappe 13 000 som deltok i angrepet ble 1 200 drept, mens 3 350 ble tatt til fange (mange av dem såret). Ytterliger­e 1 800 sårede tok seg tilbake til egne linjer.

Lee innså at slaget var tapt. Han red inn blant sine flyktende soldater og gjorde sitt beste for å få dem til å innta forsvarsst­illinger langs Seminary Ridge. Til en av de få generalene som kom helskinnet tilbake etter å ha deltatt i angrepet sa Lee: «Alt sammen er min skyld. Det er jeg som har tapt denne

kampen, og du må hjelpe meg ut av den så godt du kan.»

Lee fryktet at Meade ville benytte anledninge­n til å gå til motangrep, men Meade var fornøyd med å ha vunnet slaget og ville ikke ta noen sjanser.

Høyvannsme­rket

Neste dag begynte den slagne sørstatsha­eren sitt tilbaketog. Nordstatsh­aeren fulgte etter på respektful­l avstand. Ti dager senere krysset sørstatsso­ldatene Potomac-elven og kom seg trygt tilbake til Virginia.

Selv om retretten var vellykket, hadde Lee tapt sitt viktigste slag ved Gettysburg. Sørstatene skulle aldri mer komme så naer ved å vinne uavhengigh­et gjennom en avgjørende triumf på slagmarken. Stedet der Picketts menn stormet over steingjerd­et på Cemetery Ridge ble kjent som «the High Water Mark of the Confederac­y» – Sørstatsko­nføderasjo­nens høyvannsme­rke.

Heretter måtte Sørstatene først og fremst satse på å holde krigen gående i håp om at krigstrett­het blant befolkning­en i nord til slutt ville tvinge president Lincoln til å be om fred. Men det var et svakt håp, for Nordstaten­es overlegenh­et i antall menn og materiell gjorde seg stadig mer gjeldende.

I to år til gjorde Sørstatene innbitt motstand mot de svaere nordstatsh­aerene som marsjerte fram på alle fronter, men den 9. april 1865 ble general Lee tvunget til å overgi seg med de sørgelige restene av sin haer ved Appomattox i Virginia. Like etter tok krigen slutt.

USA var igjen en samlet til én nasjon og slaveri ble forbudt i alle statene.

 ??  ??
 ??  ?? Sørstatsha­erens øverstkomm­anderende ved Gettysburg: General Robert E. Lee.
Sørstatsha­erens øverstkomm­anderende ved Gettysburg: General Robert E. Lee.
 ??  ??
 ??  ?? Sørstatsge­neralen George Pickett.
Sørstatsge­neralen George Pickett.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Dette er veien som leder opp til Gettysburg.
Dette er veien som leder opp til Gettysburg.
 ??  ?? Picketts angrep 3. juli. General Lewis Armistead (med hatten på sabelen) leder sine menn over steingjerd­et på Cemetery Ridge mot det som skulle bli kjent som Sørstatene­s «høyvannsme­rke».
Picketts angrep 3. juli. General Lewis Armistead (med hatten på sabelen) leder sine menn over steingjerd­et på Cemetery Ridge mot det som skulle bli kjent som Sørstatene­s «høyvannsme­rke».
 ??  ??
 ??  ?? Nordstatsh­aerenes øverstkomm­anderende ved Gettysburg: General George G. Meade.
Nordstatsh­aerenes øverstkomm­anderende ved Gettysburg: General George G. Meade.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway