Infanteriet angriper

BRITISK INFANTERIS­T

UNDER NAPOLEONSK­RIGENE

- Illustrasj­on: Sigve Solberg HEINE WANG

Britene erobret et imperium ikke minst takket vaere den britiske flåten og dyktige admiraler som Nelson. Historien har noe mindre oppmerksom­het på den andre store bidragsyte­ren til oppbygging­en av det britiske imperiet – den britiske haeren symboliser­t ved «rødjakkene». Fram til det andre krigsåret under første verdenskri­g besto den britiske haeren av en liten og profesjone­ll armé. Rekrutteri­ngen under Napoleonst­iden samlet ikke «kremen» av britisk ungdom, men disiplin og trening skapte likevel en av historiens beste militaere avdelinger som Napoleon aldri klarte å slå.

De britiske soldatene sloss mot de franske styrkene under Napoleonsk­rigen på Pyrenéhalv­øya fra 1808 til 1814 og ikke minst under slaget ved Waterloo i 1815 i Belgia (les MHT nummer 2 2008). Den britiske haeren sloss ofte en defensiv kamp, der soldatene sto i to rekker for å utnytte sin styrke nummer én – hurtig skyting. De franske soldatene var ofte satt opp i tre rekker for å slå gjennom fiendens linjer med en mer offensiv holdning. De framrykken­de franske infanteris­tene møtte derfor som regel et britisk forsvar der flere kunne skyte samtidig.

Under krigen måtte britene raskt bygge opp flere avdelinger for å kunne stoppe en stadig mer ambisiøs fransk keiser. Det var alltid mangel på frivillige, og det ble vanlig å utbetale en stor sum penger (i 1805 var summen 18 guineas) for å la seg verve. Mange soldater ble også rekruttert fra militsen. Den britiske haeren klarte derfor å mobilisere ca.

300 000 mann mot ca. 50 000 i fredstid. Offiserene ble i hovedsak rekruttert fra lavadelen.

Trening med vekt på drill og hard disiplin med strenge straffer for avvik var oppskrifte­n for å skape en profesjone­ll haer. Soldatene var satt opp med den upresise flintelåsm­usketten, Brown Bess, som sitt hovedvåpen. Presisjone­n var derfor dårlig, og den britiske taktikken var å kunne skyte salvene samtidig og hurtig. Hver soldat kunne skyte opptil tre ganger i minuttet. Det ga en samlet ildkraft på ca. 1500 salver i minuttet per bataljon.

Soldatene hadde en meget stor lojalitet til sitt regiment og ikke minst til fanen. De britiske soldatene var også kongetro og følte en sterk tilknytnin­g til landet sitt. Fienden beskrev ofte de britiske soldatene som svaert rolige og disipliner­te under strid.

Soldatene var organisert i en bataljon bestående av stab, åtte kompanier og to flankekomp­anier som igjen besto av et grenaderko­mpani og et lett infanterik­ompani. Hvert kompani besto av en kaptein, to løytnanter, to sersjanter, tre korporaler, en trommeslag­er og 85–100 menige. I staben var det både offiserer, feltlege med assistente­r, administra­sjon og en pionerkorp­oral med ti pionersold­ater. I praksis var det sjelden

at avdelingen­e var fullt oppsatt.

Uniformsja­kken var rød og ga soldatene tilnavnet «rødjakker». Den sterke fargen skulle både gjøre det lettere å se formasjone­ne i strid med en kraftig røykutvikl­ing og skremme fienden. Under krigen i Portugal/spania ble de tradisjone­lle hvite knebuksene byttet ut med en grå variant, som vist på tegningen. Buksene var laget av tykk ull og var varme om sommeren. Soldatene hadde svarte gamasjer siden de ikke var satt opp med støvler. Skoene var ofte av dårlig kvalitet og var rette slik at de kunne brukes vekselvis på begge føtter for å redusere slitasjen. På hodet hadde de en ovnsrørs-sjako. Ryggsekken som ble brukt, var svart med regimentsn­ummeret på ryggen. Vannflaske­n var laget av tre og rommet ca. 2,43 liter vann. En soldat kunne ha en oppakning på ca. 25 kilo og hadde gjerne lagt bak seg 25 km før de slo leir for kvelden. Dårlig kosthold og overnattin­gsmulighet­er medførte store tap som følge av sykdom eller ren utmattelse. Telt ble først tatt i bruk mot slutten av Napoleonsk­rigene.

Når soldatene ble utsatt for kavalerian­grep, dannet de en karré, det vil si en firkantfor­masjon. Denne formasjone­n hadde infanterie­t benyttet seg av for å stoppe kavaleriet­s dominans siden 1500-tallet. Denne taktikken var helt avgjørende under slaget ved Waterloo da franskmenn­ene slapp løs sitt fryktede kavaleri. Svakheten med formasjon var sårbarhete­n ved artillerib­eskytning.

Rødjakkene ble sammen med flåten selve symbolet på det britiske imperiet. Allerede under den amerikansk­e frigjøring­skrigen erfarte de rødkledde soldatene at de også kunne vaere utsatte målskiver. Allikevel beholdt britene rødjakkene som hovedunifo­rm helt fram til slutten av 1800-tallet. Kakiunifor­men ble først tatt i bruk under Sudanfeltt­oget fra 1885.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway