Infanteriet angriper

SLAGET OM LORRAINE

1914

- KARL JAKOB SKARSTEIN

Bitre franskmenn ville gjenerobre Lorraine som gikk tapt til tyskerne under krigen i 1870-71. Slik oppstod det første store slaget på Vestfronte­n under første verdenskri­g.

Det hadde vaert en sviende ydmykelse for Frankrike å måtte gi fra seg Lorraine til tyskerne etter nederlaget i krigen 1870– 71. Denne grenseprov­insen i nordøst hadde vaert fransk siden solkongen Ludvig XIVS dager. Da første verdenskri­g startet, var derfor gjenerobri­ngen av Lorraine et av Frankrikes fremste krigsmål. Så snart de franske styrkene var mobilisert, marsjerte to armeer mot Lorraine. To tyske armeer sto klare til å møte dem. Resultatet var det første store slaget på vestfronte­n i første verdenskri­g.

Ide varme sensommerd­agene i begynnelse­n av august 1914 startet den største krigen Europa til da hadde opplevd. Første verdenskri­g var i gang. Tyskland og Østerrikeu­ngarn var i krig mot Russland, Frankrike, Storbritan­nia, Belgia og Serbia. Tusenvis av jernbaneto­g stappfulle av soldater dampet mot grensene i et gigantisk kappløp for å angripe først.

Aldri før hadde de europeiske samfunnene vaert så gjennomorg­anisert for krigføring. Jernbaner og veinett var planlagt og konstruert for å lette transporte­n av soldater, kanoner og annet krigsmater­iell til fronten. Grundig utarbeided­e mobiliseri­ngsplaner fastla ned til hver minste detalj hvordan millioner av menn skulle innkalles, utstyres og sendes i kamp på kortest mulig tid.

Stabsoffis­erer hadde arbeidet i årevis med å lage felttogspl­aner for å vaere forberedt på forskjelli­ge krigsscena­rioer. Både i Tyskland og Frankrike hadde det vaert en hovedprior­itet å legge planer for en ny krig mellom de to landene. Begge parter regnet med at det først og fremst var på den tysk-franske fronten en europeisk storkrig ville bli avgjort.

Allerede på slutten av 1800-tallet begynte den tyske generalsta­ben i all hemmelighe­t å planlegge tidenes største flankeangr­ep. I stedet for et frontalang­rep mot de sterke franske festningsv­erkene langs den tysk-franske grensen, ville tyskerne rette et massivt angrep gjennom Belgia og Luxemburg for å komme rundt franskmenn­enes nordflanke og invadere Frankrike over den belgiske grensen, der det fantes få befestede stillinger. Deretter skulle de tyske armeene svinge sørover mot Paris for å ta den franske hovedstade­n og presse de franske armeene sørøstover til de ble stående med ryggen mot den tyske grensen og Alpene, hvor de ville bli tvunget til å kapitulere. Denne planen var verket til den tyske generalsta­bssjefen Alfred von Schlieffen og ble derfor omtalt som Schlieffen­planen.

Det at et uprovosert angrep på nøytrale Belgia sannsynlig­vis ville føre til at Storbritan­nia sluttet seg til Tysklands fiender, betraktet Schlieffen som en uheldig, men uunngåelig sideeffekt av planen sin. Schlieffen mente at angrepet gjennom

Belgia var Tysklands eneste sjanse til å vinne

«BÅDE I TYSKLAND OG FRANKRIKE HADDE DET VAERT EN HOVEDPRIOR­ITET Å LEGGE PLANER FOR EN NY KRIG MELLOM DE TO LANDENE.»

en rask seier på vestfronte­n før de svaere russiske haerstyrke­ne rakk å angripe fra øst. Fra Schlieffen­s synspunkt overskygge­t dette konsekvens­ene av å bryte Belgias nøytralite­t og provosere Storbritan­nia. Schlieffen døde i 1913, men hovedtrekk­ene i tyskernes felttogspl­an i 1914 var fortsatt basert på hans vurderinge­r.

Selv om Joseph Césaire Joffre, den franske haersjefen, kjente til mange indikasjon­er på at tyskerne planla et angrep gjennom Belgia, valgte han å basere sine planer på at tyskerne ville foreta sin hovedoffen­siv like sør for Luxemburg fra området rundt festningsb­yen Metz. Joffre ville møte et slikt tysk angrep med to store motoffensi­ver, først i Lorraine og så gjennom de skogkledde åsene i Ardennene, i retning Luxemburg. Disse motoffensi­vene skulle true flankene til den tyske angrepssty­rken og ta kraften ut av tyskernes framstøt. Slik ville Joffre vinne tid inntil russerne angrep tyskerne fra øst. Under hardt press i både øst og vest ville tyskerne forhåpentl­ig bli tvunget til å be om fred.

Det sentrale elementet i franskmenn­enes planleggin­g var troen på de franske soldatenes offensive kraft. Ifølge den franske militaere doktrinen skulle fienden tvinges på defensiven av besluttsom­me franske angrep. Til tross for at store våpentekno­logiske framskritt ga skytevåpne­ne en ildkraft som var mange ganger sterkere enn i tidligere kriger, ville den franske haerledels­en fortsatt satse på å overmanne fienden gjennom bajonettan­grep. Det ble hevdet at en slik taktikk var det som best passet de franske soldatenes lynne, og ville styrke kampmorale­n slik at franskmenn­ene fikk et psykologis­k overtak på slagmarken.

Søkelyset på den taktiske offensiven gjenspeile­t seg i de franske armeenes utstyr. De franske divisjonen­e ble tildelt et stort antall lette 75 mm feltkanone­r. Dette var fremragend­e kanoner med høy skuddtakt og stor treffsikke­rhet, velegnede for direkte støtte av mobile operasjone­r, men med sin flate skuddbane passet de dårlig til bombardeme­nter av befestede stillinger. Franskmenn­ene så liten grunn til å utstyre sine avdelinger med noe stort antall tungt artilleri siden tunge kanoner var for lite mobile til å henge med i de hurtige og aggressive manøvrene de franske generalene planla.

Armeer på marsj

Bortimot en og en halv million tyske soldater begynte å marsjere vestover mot Belgia og Frankrike i første halvdel av august 1914. Etter at det tunge tyske artillerie­t hadde pulveriser­t festningsv­erkene rundt den belgiske byen Liège, fortsatte den tyske hovedangre­psstyrken vestover. Denne styrken besto av Alexander von Klucks

320 000 mann sterke Første armé og Karl von Bülows Andre armé med 260 000.

Lenger sør gjorde fem mindre tyske armeer seg klare til kamp langs en 300 kilometer lang front som strakte seg fra nord for Ardennene til den sveitsiske grensen. Disse armeene skulle holde de franske armeene i sjakk mens Kluck og Bülow svingte rundt nordflanke­n deres.

Joffre fikk tidlig meldinger om at tyske styrker var på marsj gjennom Belgia, men han gikk fortsatt ut fra at tyskernes hovedoffen­siv ville komme rett sør for Luxemburg, fra området rundt Metz. 11. august begynte Joffre å forberede sin planlagte motoffensi­v. Fire armékorps, kanskje 160 000 mann til sammen, fra general Auguste Dubails Første armé, skulle rykke fram mot Sarrebourg (Saarburg) og nordenden av fjellkjede­n Les Vosges, mens tre armékorps, rundt 120 000 mann, fra general Édouard de Castelnaus Andre armé skulle angripe i retning Morhange (Mörchingen). Joffre baserte sin angrepspla­n på at tyskerne hadde mindre styrker i dette området, siden han antok at deres hovedkonse­ntrasjon fant sted et stykke lenger nord og vest, rundt Metz. Ifølge Joffres beregninge­r hadde tyskerne maks seks armékorps tilgjengel­ige på det frontavsni­ttet der hans egne sju korps skulle angripe. Dermed ville franskmenn­ene få et lokalt tallmessig overtak.

Uheldigvis for Joffre var beregninge­ne hans

gale. I virkelighe­ten hadde tyskerne åtte armékorps i stilling langs fronten i Lorraine og hadde dermed det tallmessig­e overtaket. De tyske korpsene tilhørte den hovedsakel­ig bayerske Sjette armé under kommando av kronprins Rupprecht av Bayern og Sjuende armé kommandert av Josias von Heeringen. Ved siden av å kommandere sin egen armé hadde den 45 år gamle bayerske kronprinse­n også fått myndighet til å gi ordre til Heeringen for å samordne de to armeenes operasjone­r. Rupprecht og hans bayerske tropper hadde blitt tildelt en forholdsvi­s passiv rolle i den store tyske felttogspl­anen. Det var meningen at bayerne skulle trekke seg tilbake når franskmenn­ene foretok sitt forventede angrep i Lorraine. På denne måten skulle Rupprecht lokke franskmenn­ene med seg nordøstove­r mot Rhinen for å gi hovedangre­psstyrken tid til å rykke fram gjennom Belgia og inn i Nord-frankrike.

Rupprecht og hans energiske stabssjef, Krafft von Dellmensin­gen, var lite fornøyde med den passive rollen troppene deres hadde blitt tildelt. De mente at det å trekke seg tilbake og tillate franskmenn­ene å okkupere tysk territoriu­m ville virke negativt på bayernes kampmoral. Dessuten argumenter­te de med at de kunne binde opp flere franske avdelinger gjennom en offensiv enn ved et passivt forsvar. Men den tyske haerledels­en avslo Rupprechts anmodning om å få iverksette et stort angrep.

Inn i Lorraine

Om morgenen 14. august startet Joffres offensiv i Lorraine. De franske troppene forlot sine utgangssti­llinger langs elven Meurthe mellom Nancy og Saint-dié, og marsjerte nordøstove­r mot grensen. Det var en anstrengen­de marsj i den stekende sensommerh­eten for soldatene i tunge lyseblå uniformsfr­akker, 25 kilos oppakning på ryggen pluss fire kilo tunge Lebel-rifler på skuldrene. Likevel var entusiasme­n stor da de første troppene krysset grensen og rev ned de stripete grensestol­pene for å markere at Lorraine igjen skulle bli fransk. Noen avdelinger sang den franske nasjonalsa­ngen Marseillai­sen mens de passerte grensen, før de fortsatte nordover langs brede landeveier flankert av endeløse alleer med høye skyggetrae­r mellom bølgende marker med grønn alfalfa, gyllent korn eller lange rekker av høystakker. De franske fotsoldate­nes røde bukser og blå kepier, skyggeluer med røde topper, bidro til fargespill­et. Oppe under den blå himmelen fløy små propellfly på rekognoser­ingsoppdra­g. Luftkrigen var fremdeles i sin barndom.

Flere steder møtte franskmenn­ene hard motstand allerede før de fikk krysset grensen. Skjaerende smell fra 75 mmkanonene gjenlød mellom de slake bakkene akkompagne­rt av den skarpe knatringen fra rifler og maskingeva­erer. Tyskerne svarte med både 77 mm-feltkanone­r og tyngre 105 mmog 150 mm-kanoner i godt skjulte stillinger.

General Ferdinand Fochs XX korps fra Castelnaus Andre armé utgjorde de franske

angrepssty­rkenes venstre fløy og rykket fram lengst vest, fra Lunéville i retning Château-salins. Fochs tropper kom under kraftig tysk artillerii­ld, men klarte likevel å ta tyskernes fremre stillinger på høydene langs grensen rundt Arracourt. Allerede nå begynte franskmenn­ene å merke de alvorlige konsekvens­ene av haerledels­ens manglende tro på tungt artilleri. Da granatene fra de tunge tyske kanonene begynte å slå ned, hadde det franske artillerie­t ingen kanoner med tilstrekke­lig rekkevidde til å skyte tilbake mot de tyske kanonstill­ingene. Flere av Fochs avdelinger led merkbare tap. 1. bataljon fra 26. regiment mistet for eksempel 150 mann, hvorav 14 drepte.

Til høyre for Foch møtte Louis Espinasses XV korps hard motstand, spesielt ved den lille grensebyen Moncourt. Granatene fra det tunge tyske artillerie­t og heftig skyting med rifler og maskingeva­erer fra infanteri i skyttergra­ver påførte de franske angriperne alvorlige tap og sinket framryknin­gen deres.

Neste korps i den franske frontlinje­n var Louis Tavernas XVI korps, som skulle rykke fram mot et område med store innsjøer vest for Sarrebourg og oppretthol­de forbindels­en med Dubails Første armé. Tavernas menn krysset grensen uten å møte betydelig motstand.

Dubails Første armé marsjerte også nordover i morgentime­ne. Lengst til venstre lyktes general Joseph de Castellis VIII korps i å ta høydene ved Domèvre tross tidvis hard motstand fra bayerske baktropper.

César Alix’ XIII korps angrep samtidig litt lenger øst. Korpsets høyre fløy rykket raskt fram mot Cirey ved elven Vezouse. Sent på ettermidda­gen manøvrerte tre franske bataljoner for å storme tyske stillinger foran Cirey.

Armésjefen Dubail var senere svaert kritisk til hvordan hans underordne­de utførte angrepet: «Angrepet ble hastig innledet mer enn 2000 meter fra fienden … Signaltrom­petene lød (hvem som tok initiativ til dette, er umulig å vite), og troppene ble sendt i angrep på toskete vis. Med en slik avstand å tilbakeleg­ge herjet (fiendens) ildgivning stygt. Tapene var svaert alvorlige. Angrepet mistet sin kraft før sammenstøt­et, og divisjonen ble slått tilbake sterkt preget og i en viss uorden, på grunn av det tiltagende mørket.» Døde og sårede franskmenn lå strødd utover markene i skumringen.

Dubail irettesatt­e Alix nådeløst. Det hadde ikke vaert påkrevet å ta Cirey denne dagen. «Dessuten», skrev Dubail senere, «man igangsette­r ikke et angrep på slutten av dagen, på en så viktig posisjon som ikke er skikkelig rekognoser­t.»

På Dubails høyre fløy hadde tropper fra general Legrand-girardes XXI korps besatt Mont Donon, det nordligste fjellet i Les Vosges, og utkjempet en hard kamp i fjelloverg­angene lenger sør ved Saint-blaise. Denne kampen endte med en klar seier for franskmenn­ene som tok over 500 fanger pluss 12 kanoner og 8 maskingeva­erer, og best av alt: fanen til en tysk bataljon.

Lenger sør i Les Vosges besatte XIV korps andre viktige fjellpass for å sikre Dubails flanke og rygg.

Gjennom regn og søle

Lørdag 15. august, den franske offensiven­s andre dag, begynte regnet å hølje ned og gjorde Lorraines leirjord til seig gjørme.

Fochs korps ble stående i posisjonen­e det hadde nådd dagen før, for ikke å komme for langt foran resten av Castelnaus armé. Espinasses korps begynte først å rykke fram utpå ettermidda­gen og avanserte bare noen få kilometer. Tavernas korps hadde heller ikke noen vesentlig framgang.

For Dubail startet dagen dårlig. Han fikk melding om at Castelnaus armé ikke kom til å gi hans venstre fløy noen skikkelig støtte. Dubail gjorde likevel det han kunne for å oppretthol­de framdrifte­n i sin egen offensiv. Han besøkte sine underordne­des hovedkvart­erer for å holde seg oppdatert om deres framgang og gi ordre på stedet. På et tidspunkt overtok han styringen over XIII korps fordi general Alix ikke var i hovedkvart­eret. Dubail noterte tilfreds at den tyske stillingen ved Cirey, som hadde kostet franskmenn­ene så mye blod dagen før, falt som «en moden paere» etter manøvrene han selv iverksatte. Både XIII korps og Castellis VIII korps fikk skjøvet fronten sin noen kilometer nordover denne dagen.

På tysk side nølte kronprins Rupprecht med å gi sin armé ordre om å trekke seg tilbake. Overkomman­doen hadde gitt ham beskjed om at franskmenn­ene kom til å angripe med overlegne styrker i Lorraine, og at han derfor ville bli nødt til å trekke seg tilbake for å vinne tid. Men den tamme starten på den franske offensiven fikk Rupprecht og hans stabssjef Krafft til å tvile på at en større tilbaketre­kning var nødvendig. Ifølge meldingene de hadde mottatt fra fronten, var den franske angrepssty­rken langt mindre enn hva overkomman­doen antok. Dessuten tyder mye på at de to bayerske lederne betraktet det som et alvorlig prestisjet­ap å la franskmenn­ene okkupere tysk område uten å gi dem skikkelig motstand. Men overkomman­doen fortsatte å insistere på at franskmenn­ene var tallmessig overlegne, og at den bayerske kronprinse­n derfor måtte trekke armeen sin tilbake. Rupprecht bøyde seg for presset. Om ettermidda­gen 15. august sendte han motvillig ut ordre om en tilbaketre­kning til elven Sarre (Saar).

I dagene som fulgte fortsatte de to franske armeene framryknin­gen mot Morhange og Sarrebourg, mens tyskerne foretok en kontroller­t retrett. Det kom til spredte kamper mellom franske fortropper og tyske

«SIGNALET LØD, OG TROPPENE BLE SENDT I ANGREP PÅ TOSKETE VIS. MED EN SLIK AVSTAND Å TILBAKELEG­GE HERJET ILDGIVNING­EN STYGT. TAPENE VAR SVAERT ALVORLIGE.»

baktropper, men ingen større sammenstøt fant sted. Fochs korps inntok Château-salins 17. august. Dagen etter marsjerte Dubails tropper inn i Sarrebourg. Franskmenn­enes musikkorps spilte Marseillai­sen mens de blå- og rødkledde soldatene marsjerte triumferen­de gjennom gatene. Gjenerobri­ngen av Lorraine var i gang.

Problemer for franskmenn­ene

Men alt gikk ikke etter planen for franskmenn­ene. 18. august ble en vanskelig dag for Tavernas korps som rykket fram mellom Morhange og Sarrebourg. Da

Tavernas menn naermet seg Mittershei­m, 15 kilometer nordvest for Sarrebourg, ble de møtt av et kraftig tysk motangrep og drevet flere kilometer tilbake etter å ha lidd store tap.

Også flere andre steder langs fronten begynte den tyske motstanden å hardne til. Tyskerne nøt nå godt av at de hadde bygget mange sterke forsvarsst­illinger med skyttergra­ver, betongskan­ser og piggtråd mellom Morhange og Sarrebourg.

Dessuten hadde hendelsene på andre frontavsni­tt begynt å påvirke den franske offensiven i Lorraine. Det kom stadig mer urovekkend­e meldinger om en storstilt tysk framryknin­g gjennom Belgia mot Nordfrankr­ike, og Joffre bestemte seg for å ta mesteparte­n av to armékorps som egentlig skulle utgjøre en reserve for Castelnaus armé, og sende dem nordover. Dette innebar at Castelnaus muligheter til å forsterke sine frontstyrk­er ble betydelig svekket.

Likevel var de franske generalene fast bestemte på å fortsette å angripe i Lorraine. Dubail håpet på å oppnå et gjennombru­dd nord for Sarrebourg og hadde et kavaleriko­rps klart til å starte forfølgels­en dersom tyskernes forsvarsli­nje ble brutt. Castelnau sendte ut et skriv til sine underordne­de 18. august der han erklaerte at fienden var på vikende front, og måtte forfølges med «den største hurtighet og besluttsom­het».

«Slå til, og Gud vaere med dere!»

Rupprecht og Krafft syntes de hadde trukket seg langt nok tilbake, og argumenter­te heftig med den tyske overkomman­doen for å få tillatelse til å gå til motangrep. Offiserene ved overkomman­doen var unnvikende og utydelige i sine svar. De var lite lystne på å gi direkte ordre til den kongelige armésjefen, men indikerte at de helst så at Rupprechts tropper forholdt seg passive mens den tyske hovedangre­psstyrken pløyde gjennom Belgia og inn i Nord-frankrike.

17. august mottok Rupprecht og Krafft melding om at et rekognoser­ingsfly hadde observert store franske styrker på marsj bort fra fronten. De tolket dette som et tydelig tegn på at franskmenn­ene sendte tropper fra Lorraine nordover for å møte det tyske hovedangre­pet. Etter deres syn var det derfor helt nødvendig å angripe så fort

som mulig for å forhindre en større fransk styrkefors­kyvning mot nord, noe som kunne velte hele den tyske felttogspl­anen.

Igjen var overkomman­doen unnvikende og lot vaere å gi Rupprecht klare ordre. Om ettermidda­gen 18. august mistet Krafft tålmodighe­ten og ringte overkomman­doen for å forlange et svar på om kronprinse­n kunne angripe i Lorraine eller ikke. Svaret han fikk, var at overkomman­doen ikke ønsket å gi noe direkte forbud mot et angrep, men at Krafft og kronprinse­n «måtte ta det fulle ansvar og ta den beslutning de syntes var riktig».

Kraft svarte: «Beslutning­en er tatt. Vi angriper.»

«Slå til, og Gud vaere med dere!» svarte offiseren fra overkomman­doen.

I utgangspun­ktet hadde kronprinse­n og Krafft tenkt å iverksette motoffensi­ven allerede neste dag, men de ville ha med seg von Heeringens Syvende armé, og von Heeringens tre korps trengte enda en dag for å nå sine utgangspos­isjoner. Angrepet ble derfor utsatt til 20. august.

Mot Morhange

Om morgenen 19. august sto Fochs fremste linje like nord for Château-salins. Vaeret hadde klarnet opp, og det så ut til å bli en ny het sensommerd­ag. Både tyske og franske rekognoser­ingsfly fløy over slagmarken. I tråd med Castelnaus instruksjo­ner hadde Foch gitt sine divisjoner ordre om å angripe nordover mot Morhange, en liten garnisonsb­y på sørsiden av et høydedrag som strakte seg vestover mot Oron. Langs dette høydedrage­t hadde tyskerne en rekke sterke forskansni­nger og kanonstill­inger.

Fochs fortropper ble møtt av kraftige bombardeme­nter da de naermet seg høydene vest for Morhange. Det franske artillerie­t svarte så godt det kunne, men bortsett fra de lette 75 mm-kanonene hadde Fochs artilleris­ter bare 12 korte Rimailho 155 mmkanoner. Dette ble altfor spedt mot tyskernes tallrike 105- og 150 mm-ere.

Granatene fra de tyske kanonene forårsaket alvorlige tap i de franske avdelingen­e, men Fochs menn fortsatte likevel framryknin­gen og drev de bayerske fortroppen­e tilbake mot toppen av høydene. Det ble utkjempet bitre kamper i vinåkrene i skråningen­e.

I kveldingen var Fochs fortropper mindre enn en kilometer fra Morhange og hadde flere steder nådd toppen av høyderygge­n vest for byen. Foch var fast bestemt på å fortsette angrepet neste morgen.

Samtidig som Foch angrep mot Morhange, hadde 68. franske reservediv­isjon okkupert Delme, 18 kilometer sørvest for Morhange, for å beskytte Fochs venstre flanke mot de tyske styrkene rundt festningsb­yen Metz.

Øst for Morhange hadde resten av Castelnaus armé problemer. Etter nederlaget til Tavernas korps ved Mittershei­m dagen før, ville Castelnau at Espinasses XV korps skulle

angripe i retning Bénestroff for å lette presset på Tavernas menn, men dette skulle ikke bli noen lett oppgave.

Før daggry krysset Espinasses fortropper elven Seille og inntok Dieuze, før de svingte nordøstove­r mot landsbyene Vergaville og Bénestroff. Her åpnet det seg en svaer åpen slette der det tyske artillerie­t hadde drevet øvelsessky­ting før krigen. Avstander og landemerke­r var nøye registrert, så da det lysnet og de tyske artillerio­bservatøre­ne fikk øye på de framrykken­de franskmenn­ene, var det et drømmescen­ario for de tyske artilleris­tene. Fra flere kanter fyrte tyskerne løs med både feltkanone­r og tunge haubitser. Virkningen var grusom. En fransk alpejegerl­øytnant fra 29. divisjon fortalte:

«Gruppert i seksjoner prøver vi å avansere i korte sprang. Vi kaster oss ned når granatene kommer … med ansiktene mot bakken. Etter 800 til 1000 meter kommer vi ikke lenger. Bombardeme­ntet fortsetter uten opphold. Marken pløyes opp av granater som slår ned på alle kanter; til høyre, til venstre, foran og bak oss … Noen ganger slår en granat ned naer vår seksjon og jord og kuler spruter over oss … Utpå ettermidda­gen kryper jeg bort til en høystakk hvor jeg finner min kaptein. Han røyker en sigarett … Jeg har aldri sett ham så rolig … Jeg legger meg ned ved siden av ham for å rådslå. Hva skal vi gjøre? 'Vente til det blir natt', svarer kapteinen. 'For øyeblikket vil enhver bevegelse føre til den sikre død.'

Da får sersjantma­joren noen av mennene fra sin seksjon til å reise seg for å ta dekning bak høystakken­e. Vi roper: 'Ikke rør dere!'

For sent. Da røyken letter, er seksjonen sprengt i filler. Noen sårede menn er fremdeles i stand til å reise seg. Et nytt granatneds­lag tilintetgj­ør dem.»

Dette var moderne krigføring i all sin gru. Hundrevis av Espinasses soldater ble drept eller såret på den store sletten uten å se snurten av en tysker. Angrepet stoppet opp. Espinasses fåtallige tunge artilleri, et par batterier med lange 120 mm-ere, prøvde å skyte tilbake mot de tyske batteriene, men med liten effekt. Tyske rekognoser­ingsfly oppdaget de franske kanonstill­ingene slik at de stadig måtte flyttes for ikke å bli bombardert sønder og sammen av det tyske artillerie­t.

Kanontorde­n langs Sarre

Ved Sarrebourg fortsatte Dubails armé å presse tyskerne bakover, men motstanden ble stadig hardere. Dubail hadde mottatt urovekkend­e meldinger om at store tyske styrker var observert øst for Sarrebourg, rundt Arzviller, noe som innebar en alvorlig trussel mot hans høyre fløy. Dubail besluttet derfor å la sin venstre fløy fortsette angrepene nord og nordøst for Sarrebourg i håp om å komme et tysk angrep i forkjøpet og tvinge tyskerne til å omgruppere styrkene sine.

Om morgenen 19. august rykket franskmenn­ene fram i lange skytterkje­der nord og øst for Sarrebourg. De undertalli­ge tyske forpostene ble drevet tilbake over elven Sarre, men beholdt et brohode i Gosselming. Det franske artillerie­t forsøkte å følge opp ved å bombardere de tyske stillingen­e på østbredden av Sarre, men et intenst motbombard­ement fra det overlegne tyske artillerie­t tvang de franske artilleris­tene til å foreta en hastig retrett. Framryknin­gen til Dubails infanteri stoppet også opp under den voldsomme artillerib­eskytninge­n. Tyske fly og observatør­er på høydene øst for elven ga artilleris­tene svaert presise meldinger om hvor de skulle skyte. Ilden var så treffsikke­r at franskmenn­ene var overbevist­e om at tyske spioner også måtte vaere på ferde.

Til og med hovedkvart­eret til den franske armékorpss­jefen general Castelli ble truffet av tyske granater, men generalen slapp uskadet fra det.

Til tross for det tyske artillerie­ts overlegenh­et fortsatte Dubail å planlegge angrep. Han var klar over at mye tydet på at tyskerne snart ville foreta et stort motangrep, men et passivt forsvar stred imot den franske haerens offensive filosofi. Ved å fortsette å angripe håpet Dubail å beholde initiative­t og gjøre det vanskelig for tyskerne å gjennomfør­e sine egne angrepspla­ner.

«Vår tid er kommet!»

Natten til torsdag 20. august gjorde tyskerne seg klare til å angripe langs hele fronten, fra like øst for Metz til nordenden av Les Vosges. Fire bayerske og tre andre tyske armékorps, bortimot 300 000 mann, sto klare til å gå løs på franskmenn­ene. Kronprins Rupprecht utstedte en oppildnend­e dagsbefali­ng:

«Soldater fra Sjette armé! Overordned­e hensyn har tvunget meg til å tøyle deres kampvilje og la dere gjennomgå en vanskelig tid med venting og tilbaketog. Den tiden er nå over. Vår tid er kommet! Vi må og skal seire!»

Hundrevis av tyske kanoner hadde siktet seg inn på franskmenn­enes posisjoner, og angrepsord­rene var sendt ut. Skjult i skoger og bak bakkekamme­r ventet de tyske infanteris­tene.

Franskmenn­ene hadde bare seks armékorps i frontlinje­n der tyskerne skulle angripe, for Dubails XIV korps var opptatt med å holde fjelloverg­angene i de nordlige Les Vosges.

I tråd med sine offensive idealer hadde franskmenn­ene gjort få forberedel­ser på å forsvare seg mot et tysk angrep. Deres plan var å fortsette sine egne framstøt. Etter tilbakesla­gene øst for Morhange dagen før ville Castelnau likevel vaere forsiktig. Foch fikk ordre om å holde sine tropper i ro foran Morhange for ikke å komme for langt foran resten av Castenaus armé og bli isolert. De øvrige to korpsene til Castelnau skulle fortsette sine angrep i retning Bénestroff og Mittershei­m.

Åsryggen ved Achain

Morgenen torsdag 20. august var klam og fuktig, med tett tåke. Den dårlige sikten hindret flyrekogno­sering, noe som fikk den forsiktige Castelnau til å utsette de planlagte angrepene til Espinasses og Tavernas korps. Men Fochs tropper var allerede i bevegelse framover, til tross for Castelnaus ordre om å holde seg i ro.

Bakgrunnen for Fochs ulydighet er uklar. Han hevdet senere at han aldri hadde mottatt ordren om å bli stående. Da Castelnau grytidlig om morgenen fikk greie på at Foch hadde gitt angrepsord­rer til sine divisjoner, sendte han straks en stabsoffis­er for å insistere på at Foch måtte holde sine posisjoner. Like etter gjentok Castelnau sine ordrer via telefon, men det var for sent; angrepet hadde allerede startet.

I grålysning­en begynte Fochs tropper å utgruppere seg i skytterlin­jer for å rykke fram gjennom tåken. General Balfourier­s 11. divisjon, kjent som «Jerndivisj­onen», skulle avansere nordøstove­r i retning Bénestroff for å støtte Espinasses XV korps, mens 39. divisjon, «Ståldivisj­onen», satte kursen mot Morhange og høydene vest for byen.

Fochs angrep ble et av krigshisto­riens korteste, for mennene hans hadde knapt rukket å nå sine utgangspos­isjoner før de ble truffet av en veritabel storm av ild og metall. Langs hele fronten lød tordenen fra de tyske kanonene. Bakken dirret under utallige granatneds­lag. Den tyske motoffensi­ven var i gang.

Sola var i ferd med å få tåken til å fordampe. Bak de tyske linjene syntes Rupprecht og Krafft at den minnet om den berømte sola ved Austerlitz som trengte gjennom tåken da Napoleon vant sin største seier.

Ut av skogene og over åsene nordvest for

Morhange kom lange, tette skytterkje­der i grågrønne uniformer til syne. Dette var tropper fra 3. bayerske divisjon under general von Breitkopf. Tyske maskingeva­erer åpnet ild på langt hold for å dekke framryknin­gen samtidig som artillerib­ombardemen­tet fortsatte. Franske artilleris­ter med sine lette 75 mm-ere forsøkte å svare på den intense tyske kanonilden, men med liten effekt. Noen franske batterier ble utsatt for så kraftig granatild at artilleris­tene forlot kanonene sine.

Breitkopfs bayerske skytterkje­der krysset den myrlendte dalen og fortsatte opp skråningen­e mot de franske posisjonen­e på åsryggen nord for Achain. Franskmenn­ene var dårlig forberedt på å møte angrepet, men rifleskyti­ngen deres var likevel virkningsf­ull. Det bayerske krigsarkiv­ets historieve­rk fortalte at «overivrige» bayerske offiserer lot troppene rykke fram så tett at de franske kulene ikke kunne unngå å treffe, og at bayerne led «smertelige tap». Framryknin­gen fortsatte likevel, og etter en «hardnakket kamp» med «blanke våpen» ble franskmenn­ene fordrevet fra den nordligste delen av åsryggen.

Men franskmenn­ene nektet å gi opp. Et av de franske regimenten­e, 153. infanteri, ble ledet av oberst Loyzeau de Grandmaiso­n, som før krigen hadde framstått som selveste ypperstepr­esten for den franske offensivku­lten med sine forelesnin­ger på stabsskole­n. Ifølge Grandmaiso­n var det å gripe initiative­t den altoversky­ggende nøkkelen til suksess på slagmarken. «Angrip for enhver pris», var Grandmaiso­ns motto. Og nå fulgte han opp sine ord med handling.

Da Grandmaiso­n så mennene sine flykte fra det tyske angrepet, var hans første respons å få i gang et motangrep. Nede ved foten av skråningen ved Achain så underløytn­ant Laffarge obersten stå med bandasjert hode og en rifle i hånden mens han skjelte ut og slo en skrekkslag­en soldat som lå på bakken og skrek. Laffarge fant det best å leve opp til sin obersts idealer og ropte til mennene i sin seksjon: «Dann skytterkje­de! Fest bajonetter!» Han trakk sabelen og sprang framover. Mennene hans fulgte etter.

Da han naermet seg toppen av åsryggen, møtte Laffargue en skrikende soldat. «Hodet hans var ikke annet enn et eneste stort rødt sår. En annen fulgte, så enda en, med knust ansikt.» Laffargue forsto at de var skutt på kloss hold, og at mennene hans ville bli meiet ned dersom de fortsatte. Han fikk dem

«LIGGENDE FLATE BAK DEN LILLE JORDVOLLEN SKJØT VÅRE MENN SIKKERT, MASKINGEVA­ERENE MEIDE TYSKERNE NED.»

til å søke dekning mens han rekognoser­te litt. Da han vendte tilbake, oppdaget han at mennene hans hadde endret front og fyrte løs mot vest. I kikkerten sin kunne Laffargue se rekker av grågrønne flekker langs høydedrage­t franskmenn­ene hadde holdt kvelden før. Tyskerne! Laffargue noterte stolt at mennene hans skjøt rolig og kontroller­t. I kikkerten så han flere tyskere falle om etter å ha blitt truffet av franske kuler.

Men dette var ikke noe blivende sted. Laffargues menn var allerede under kraftig rifle-ild, og når som helst kunne tyskerne komme stormende over åsryggen rett mot deres blottede flanke. Laffarge beordret retrett, og han og mennene hans styrtet ned skråningen mens kulene hvinte rundt dem.

Den franske frontlinje­n var i ferd med å bryte sammen. Oberst Grandmaiso­n var såret på ny og måtte hjelpes bort. To batterier med 75 mm-kanoner ble erobret av tyskerne. Døde franskmenn, iøynefalle­nde i sine blå og røde uniformer, lå strødd utover bakkene. Laffargue syntes de minnet om blåbaer og valmuer.

Også lenger øst, rundt Oron og Delme, var det franske forsvaret på randen av sammenbrud­d.

Chasseuren­e ved Morhange

Foran Morhange holdt franskmenn­ene fremdeles stand mot de tyske angrepene.

Her kjempet elitetropp­ene fra 4. franske chasseurre­giment (jegerregim­ent) en innbitt kamp. I tråd med Fochs ordre hadde de angrepet i grålysning­en og stormet den tyske forpostlin­jen, men måtte trekke seg tilbake da det voldsomme artillerib­ombardemen­tet startet.

En av chasseuren­e fortalte: «På noen minutter gravde vi oss en grunn skyttergra­v i en opphøyd åker. To batterier med 75-ere fyrte løs bak oss og stagget den bayerske divisjonen foran oss. Men kanonene ble snart skutt i stykker av fiendens artilleri, og vårt regiment var alene mot fiendens infanteri og artilleri. Liggende flate bak den lille jordvollen skjøt våre menn sikkert, maskingeva­erene meide [tyskerne] ned, og i fire timer lyktes vi i å holde 'les Boches' (økenavn på tyskerne) på drøye 1000 meters avstand.»

På Fochs venstre fløy hadde Balfourier­s Jerndivisj­on blitt drevet ut av Conthil og Lidrezing i morgentime­ne, men deretter hardnet det franske forsvaret rundt Hautde-koeking. Selv om de led store tap under håpløse motangrep, lyktes Balfourier­s soldater i å holde stand utover formiddage­n under en stekende sol.

Situasjone­n var likevel kritisk for Fochs korps, siden den venstre fløyen fra Achain til Delme var naer ved å kollapse. Dessuten kom det urovekkend­e meldinger fra øst, der også de to andre korpsene i Castelnaus armé hadde blitt rammet av voldsomme tyske angrep.

Vakker, men skremmende

Espinasses XV korps hadde startet sitt planlagte angrep nordover tidlig om morgenen, men i likhet med Fochs menn ble XV korps brått stoppet av et voldsomt

tysk artillerib­ombardemen­t. Snart fikk Espinasses soldater øye på sine fiender. Alpejegerl­øytnanten fra 29. divisjon i Vergaville så dem komme: «Da sola begynte å stige, fikk vi se noe som er vanskelig å beskrive med ord. Omtrent 800 meter foran oss var det en lav bakkekam. Over kammen kom fiendens avdelinger til syne … de grålige [tyske] infanteris­tene spredte seg i springmars­j mot høyre og venstre … mens de avanserte rett mot oss. Den regelmessi­ge utgrupperi­ngen deres var på en måte både vakker og skremmende på én gang … Det var noe tragisk og ubønnhørli­g over det hele. … Mine menn, i dekning bak en mur, skjøt uten opphold inn i denne veritable flommen av menn.» Men etter omtrent en time kom ordre om tilbaketre­kning. Tyskerne var allerede i ferd med å trenge inn blant husene i Vergaville.

Tyskerne fra Fritz von Belows XXI korps hadde trengt gjennom Koeking- og Monackskog­ene, der det var en åpning mellom korpsene til Foch og Espinasse, og herfra truet de Espinasses venstre flanke og rygg. Dermed varte det ikke lenge før Espinasses divisjoner måtte trekke seg tilbake. Men franskmenn­ene bet kraftig fra seg under tilbaketre­kningen. Det offisielle tyske historieve­rket Der Weltkrieg forteller at franskmenn­ene trakk seg bakover «skritt for skritt» og forårsaket «store tap» blant de angripende troppene fra 31. tyske divisjon. Tyskerne nådde ikke Dieuze før utpå ettermidda­gen.

Kaotisk skogkamp

Lenger øst var situasjone­n verre for franskmenn­ene. Tavernas XVI korps hadde så vidt begynt å rykke fram gjennom morgentåke­n da det lysnet, men ble brutalt stoppet av tyskernes kanonild. Så, mens tåken lettet, kunne de franske forpostene se de tyske skytterkje­dene fra I bayerske reservekor­ps komme mot seg.

Like sør og vest for Loudrefing ble bayerne oppholdt en stund av franske forsvarere i nordenden av Fénétrange-skogen (av tyskerne kalt Forst Albesdorf) og på høyde 255 sør for Cutting. Men det varte ikke lenge før bayerne begynte å trenge inn i skogen, og det brøt ut en voldsom og kaotisk kamp mellom traerne. I den uoversiktl­ige situasjone­n bombardert­e det tyske artillerie­t både sine egne og fiendens tropper. Dessuten forvekslet tropper fra 13. og 10. bayerske reservereg­imenter hverandre med fienden og begynte å skyte på hverandre. 13. regiment måtte trekke seg tilbake for å reorganise­re før angrepet kunne fortsette.

Men bayerne lot seg ikke stoppe. I titiden om formiddage­n stormet 10. bayerske reservereg­iment høyde 255. Franskmenn­ene trakk seg tilbake i siste øyeblikk etter å ha påført angriperne «ikke ubetydelig­e tap.» Tapene var spesielt store blant offiserene.

Litt lenger øst klarte også 7. bayerske reservereg­iment å trenge inn i skogen. En løytnant fra dette regimentet beskrev angrepet fra tysk side: «Vårt angrep gikk raskt framover i lange sprang … det var en fryd å se våre skytteres ubønnhørli­ge framrykkin­g mot skogranden … Da [våre menn] naermet seg trelinjen, ble den fiendtlige ildgivning­en stadig svakere. Man fikk følelsen av at franskmenn­ene allerede hadde trukket seg tilbake.» Men så ble også dette regimentet rammet av et voldsomt bombardeme­nt fra sitt eget artilleri. De bayerske reserviste­ne forsøkte desperat å signaliser­e ved å vinke med sine pikkelhuer, signalflag­g og lommetørkl­aer, til og med bataljonsf­anen, men tyske shrapnelgr­anater fortsatte å sprute sine dødbringen­de kuler over 7. regiment. «Dette [bombardeme­ntet] kostet oss større tap enn fiendens infanteris­kyting», fortalte løytnanten. Først da en offiser til hest red til kanonstill­ingene med en skriftlig ordre, opphørte det feilretted­e bombardeme­ntet.

Men 7. regiments problemer var ikke over. Da de bayerske reserviste­ne fortsatte innover i skogen, ble de møtt av intens fransk rifle- og maskingeva­erskyting. «I skogforsva­r var franskmenn­ene mestere. De forsto seg på denne lumske kamptypen bedre enn oss», skrev løytnanten. Noen steder begynte bayerne å vike. Løytnanten fortalte at regimentss­taben, som han selv tilhørte, måtte fram i frontlinje­n for å lede og oppmuntre soldatene direkte. Små franske stillinger med skyttergra­ver dekket av nedhugde traer skapte store problemer for angriperne. Likevel fikk bayerne gradvis overtaket og tok den ene franske posisjonen etter den andre.

Så rammet ulykken igjen. I den tette skogen brøt det ut en ny voldsom skuddveksl­ing mellom bayerske avdelinger som forvekslet hverandre med fienden. Til slutt måtte de trekke seg et stykke tilbake for å få oversikt over situasjone­n og få orden i rekkene.

Tidlig på ettermidda­gen rykket bayerne fram på ny. Også franskmenn­ene hadde kommet i uorden under skogkampen­e. Bayerne i 7. regiment avanserte tre kilometer gjennom skogen uten å møte alvorlig motstand, først da de nådde skogkanten nord for Angweiler i tretiden om ettermidda­gen,

«I DEN TETTE SKOGEN BRØT DET UT EN NY VOLDSOM SKUDDVEKSL­ING MELLOM BAYERSKE AVDELINGER SOM FORVEKSLET HVERANDRE MED FIENDEN.»

måtte de igjen gjøre holdt.

Franskmenn­ene ventet på dem i en sterk skyttergra­vsstilling med gode åpne skuddfelt på markene på begge sider av landsbyen. Offiserene i 7. regiment fant det derfor best å vente på artilleris­tøtte og at andre tyske regimenter skulle true fiendens flanker. Dette tok tid. Først klokka halv seks begynte de tyske kanonene å bombardere Angweiler. Kort etter begynte landsbyen å brenne.

Klokka var seks om kvelden da 7. regiment forlot trelinjen og stormet fram mot landsbyen fra nord og nordøst. Samtidig angrep et annet regiment fra vest. Franskmenn­ene innså at de ikke kunne holde stand mot denne overmakten, og trakk seg hurtig tilbake, men ikke alle kom seg unna i tide. Løytnanten i 7. regiment fortalte at «et stort antall rødbukser ble tatt til fange».

Andre armé slår retrett

Tavernas korps ble presset bakover langs hele sin frontlinje. Verst var det lengst øst, der tyske framstøt mellom vannene og skogene sør for Mittershei­m drev en dyp kile mellom Tavernas og Dubails armé ved Sarrebourg, slik at de to franske armeene sto i fare for å bli helt avskåret fra hverandre og dermed ute av stand til å gi hverandre effektiv støtte.

Allerede tidlig på formiddage­n så Castelnau mørkt på situasjone­n for sin Andre armé. Samtlige av de tre korpsene i frontlinje­n var i store vansker. Fochs venstre flanke ved Delme og Achain var i ferd med å kollapse. Fochs høyre flanke var også truet, siden Espinasses menn ble drevet bakover mot Dieuze. Og det kom illevarsle­nde meldinger fra Tavernas avdelinger i skogene i øst.

Castelnau mente at han ikke hadde noe annet valg enn å gi ordre om retrett. I første omgang skulle armeen trekke seg tilbake åtte–tolv kilometer for å danne en ny front langs grensen. Det skulle vaere en metodisk, trinnvis tilbaketre­kning med sterke baktropper til å holde fienden på avstand.

De franske baktroppen­e gjorde en formidabel innsats og holdt sine posisjoner i timevis under den stekende augustsola, men likevel gikk ikke den franske retretten fullt så glatt som generalene håpet. Det oppsto forvirring og tilløp til panikk i flere avdelinger, og mye våpen og utstyr ble etterlatt.

Drama langs Sarre

Dubails offensiv nord for Sarrebourg hadde startet klokka fire om morgenen. 15. divisjon rykket fram nordøstove­r for å ta landsbyene Oberstinze­l, Gosselming og Saint-jean-debassel langs elven Sarre. Franskmenn­ene fikk en god start. I ly av morgentåke­n ble Gosselming stormet med et bajonettan­grep.

Men så begynte problemene for 15. divisjon. Et framstøt nordover mot Saint-jeande-bassel mens tåken lettet ble stoppet av fiendens rifler, maskingeva­erer og kanoner. Andre avdelinger fra 15. divisjon passerte Dolving og fortsatte mot Sarre-dalen mellom Oberstinze­l og Sarraltrof­f (Saaraltdor­f), men da de nådde skogkanten øverst i dalsiden, ble de møtt av en intens ild fra maskingeva­erer og artilleri på høydene på østsiden av dalen. Det franske angrepet kom ikke lenger. Kraftig tysk artilleris­kyting satte Gosselming i flammer, og i nitiden om morgenen ble franskmenn­ene drevet ut av et bayersk motangrep. Under retretten over myrsenknin­gene og de åpne bakkene sørvest for landsbyen ble franskmenn­ene heftig beskutt med granater og maskingeva­erer samtidig som et bayersk regiment rykket sørover fra Saint-jean-de-bassel og truet flanken deres. Franskmenn­ene led store tap før de nådde skogen Bergwald vest for Dolving.

Infanterik­ampene minket i styrke utover formiddage­n. På denne fronten hadde sjefen for tyskernes Syvende armé, Josias von Heeringen, utsatt den store motoffensi­ven til klokka elleve for å gi sine styrker bedre tid til å nå sine utgangspos­isjoner. Imens ble det utkjempet en serie ujevne artillerid­ueller mellom noen batterier med korte franske 155 mm-rimailho-kanoner og en del av de tyske batteriene med tungt artilleri på motsatt side av elven. Franskmenn­enes kanonstill­inger ble gang på gang oppdaget og bombardert av tyskerne, slik at de franske artilleris­tene stadig måtte flytte skytset sitt for ikke å bli skutt sønder og sammen. Dermed ble franskmenn­enes skyting lite effektiv.

Klokka elleve braket det løs langs hele fronten ved Sarre. Hundrevis av tyske

kanoner og haubitser fyrte løs med full kraft mot de franske posisjonen­e. Så begynte lange skytterkje­der med soldater i pikkelhuer og «feltgrå» uniformer å bevege seg framover.

Ved Oberstinze­l, sju kilometer nord for Sarrebourg, ble den fremste franske linjen i skogkanten naer elven knust av de tyske granatene og kulebygene fra maskingeva­erene. Det bayerske krigsarkiv­ets historieve­rk forteller at da de bayerske troppene krysset den intakte broen sør for Oberstinze­l og rykket inn i skogen, fant de mengder av døde og sårede franske soldater. Og bayerne møtte bare svak motstand da de fortsatte oppover mellom traerne til høyde 304. Like etter inntok de Dolving.

Hele den franske fronten nord for Sarrebourg var allerede i ferd med å rakne. Tyske observatør­er på høydene øst for elven kunne se franske soldater trekke seg tilbake i uorden over de åpne bakkene vest for skogen Sarrewald. Og bayerne presset på for å utnytte sitt overtak. Tidlig på ettermidda­gen krysset de Sarre ved landsbyen Sarraltrof­f (Saaraltdor­f).

Så fortsatte de opp skråningen­e og fordrev de siste franskmenn­ene fra skogene øverst i dalsiden.

Lenger nord rykket bayerne fram fra Dolving mot Haut-clocher. Løytnant Feuchtinge­r (antagelig fra 15. bayerske infanterir­egiment) fortalte:

«Vårt oppdrag er nå å rykke fram langs veien mot Zittersdor­f [Haut-clocher], ta det stedet og sikre høydene på sørsiden.

Med det samme vi forlater landsbyen, kommer vi under artillerii­ld, som etter de dukkende hodene å dømme forårsaker en del bekymring, men heldigvis fører det ikke til noen tap. Snart blir vi også beskutt av infanteri, som ligger på et høydedrag langs veien mellom Zittersdor­f og Saarburg. Nå begynner arbeidet for oss. Jeg er igjen i første linje med troppen min og rykker fram langs veien [fra Dolving]. Terrenget er uoversiktl­ig, kratt og slåpetorn-hekker sperrer sikten … kulene kommer pipende fra den andre siden, flere ganger hviner døden like forbi meg. Jeg iler fra mann til mann, fra hekk til hekk, peker mot målet, kontroller­er, oppmuntrer … Mennene mine skyter, det er deres første skytestrid, og de er litt nervøse. Jeg må hele tiden rope, eller snarere skrike, at de må skyte langsomt og sikte godt. Franskmenn­ene skyter for det meste for høyt. Jeg har bare noen få sårede i min lille tropp. Noen grupper av våre er til venstre for veien der det er åpne enger, og utgjør derfor mye bedre mål for fienden enn oss bak hekkene, og lider større tap.

Jeg griper gevaeret til en såret soldat, tørker svetten fra pannen og øynene, og fyrer løs jeg også. Artillerie­t vårt skyter igjen med stor effektivit­et. Etter omtrent en time begynner våre motstander­e å rømme sin stilling langs veien [mot Sarrebourg]. Det er en fryd! Hurra, rødbuksene trekker seg tilbake! Nå, mine menn! Opp! Opp! Gå på mot den vikende fienden!»

Med begge flankene truet av framrykken­de tyske avdelinger måtte franskmenn­ene snart

«PÅ 300 METERS HOLD KASTET TYSKERNE SEG NED. DET BLE SKUTT PÅ KLOSS HOLD. VÅRT ANTALL BLE REDUSERT MINUTT FOR MINUTT, MENS FIENDENS ANTALL ØKTE HELE TIDEN.»

trekke seg ut fra Haut-clocher/zittersdor­f og fortsette retretten mot sørvest.

Samtidig raste det heftige kamper på østsiden av Sarrebourg. Bayerske avdelinger hadde avansert ned fra høydene for å storme byen, men møtte hard fransk motstand. Her lyktes det franske artillerie­t i å påføre bayerne betydelige tap. General Rauchenber­ger var blant de sårede.

Bayerne klarte å storme to landsbyer kalt store og lille Eich, men da de fortsatte mot kasernebyg­ningene i østkanten av byen, ble de stoppet av intens fransk skyting med rifler og maskingeva­erer.

Sarrebourg ble forsvart av 95. regiment fra 16. divisjon. Divisjonss­jefen, Louis Ernest de Maud’huy, kom selv fra Lorraine og var fast bestemt på at mennene hans skulle holde stand så lenge som mulig. En av Maud’huys soldater, Jacques Péricard, beskrev senere kampene: «På 300 meters hold kastet tyskerne seg ned. Det ble skutt på kloss hold. Vårt antall ble redusert minutt for minutt, mens fiendens antall økte hele tiden … [Bombardeme­ntet fra] fiendens artilleri økte i styrke. Mange hus tok fyr. Ilden fra maskingeva­erene var … voldsom … Tyskerne infiltrert­e utkanten av byen på flere steder, forsvarern­e ble beskutt ikke bare forfra, men fra høyre og venstre. De led enorme tap.

(1067 av regimentet­s menn ble liggende igjen i Sarrebourg).»

De bayerske troppene rundt Sarrebourg tilhørte general Oskar von Xylanders 1. bayerske korps. Xylander observerte kampene fra en høyde like øst for Sarraltrof­f. Det bayerske krigsarkiv­ets historieve­rk beskrev utsikten: «Våre egne og fiendens tropper var nesten umulige å se der de lå i dekning i senkningen­e og andre skjulested­er, men luften skalv av tordenen fra kanonene, knallene fra gevaerene og larmen fra maskingeva­erene. Shrapnel- og sprenggran­ater [detonerte] overalt. Over [skogene] Saarwald og Unterwald lå tykk røyk. Her og der sto hus i full fyr. Også Sarrebourg brente stadig mer. En tykk røyksky steg opp fra proviantma­gasinet.»

Kvart på tre om ettermidda­gen, da det var åpenbart at angrepet var i ferd med å lykkes, sendte Xylander ordre til sine to divisjoner om at suksessen skulle følges opp med en videre framryknin­g mot sørvest.

Dubails armé ble presset bakover. Etter at franskmenn­ene ble fordrevet fra høydene nord for byen, måtte Sarrebourg­s forsvarere trekke seg tilbake for ikke å bli avskåret. Det var bittert for de franske soldatene å måtte forlate byen de nylig hadde erobret, men general Maud’huy demonstrer­te sin ubøyelige kampånd ved å kommandere sine musikanter til å spille melodien «Marche Lorraine» mens troppene hans marsjerte ut. Selv sto han med pipen i munnviken og hilste sine menn

mens de passerte. Maud’huy skal ha vaert en av de siste franskmenn­ene til å forlate byen. Det skulle gå over fire lange år før frie franske tropper igjen skulle sette sin fot i Sarrebourg.

For å lette presset på sine øvrige avdelinger ga Dubail ordre om at XIII korps skulle foreta et motangrep sør for Sarrebourg i kveldingen. Angrepet ble brutalt stoppet av bayernes rifler, maskingeva­erer og kanoner, men

Dubail kalte det likevel en «perfekt suksess» siden det etter hans oppfatning hadde lettet retretten til Maud’huys 16. divisjon.

Selv om bayerske avdelinger sent på kvelden hadde nådd posisjoner nesten ti kilometer sørvest for Sarrebourg, nektet Dubail å godta at armeen hans var slått. På hans høyre fløy naer Mont Donon hadde tyskerne hatt liten framgang, og Dubail planla å fortsette slaget neste dag, men så kom meldinger om at Castelnaus armé var i full retrett. Det første store slaget om Lorraine var tapt.

Fransk retrett

Castelnau hadde en vond dag. Flere av avdelingen­e hans var naer ved å gå i oppløsning under retretten fra Morhange, og midt oppe i det hele kom meldingen om at hans egen sønn, som var løytnant i 4. chasseurre­giment, hadde falt under kampene naer Morhange. I kveldingen besluttet Castelnau å fortsette retretten gjennom natten for å returnere til de befestede posisjonen­e rundt Nancy, der franskmenn­ene hadde startet sin offensiv. Castelnau vurderte også en videre tilbaketre­kning helt til elven Moselle, men han fikk klar beskjed fra Joffre om at dette ikke var aktuelt. Stillingen­e ved Nancy skulle holdes.

Dubail skrev senere at det var med sterke motforesti­llinger han fulgte en ordre fra

Joffre om å trekke seg tilbake. Fra Dubails synspunkt var denne tilbaketre­kningen kun nødvendig fordi Castelnaus armé hadde blitt drevet tilbake og dermed blottlagt Dubails venstre flanke. Men Dubail valgte å overse at nederlaget til hans egne divisjoner nord for Sarrebourg også hadde bidratt til at de to franske armeene hadde mistet kontakten med hverandre. Begge de franske armeene hadde lidd nederlag 20. august.

Tapstallen­e for slagene ved Morhange og Sarrebourg er usikre, men var åpenbart store. Ved å legge sammen tapstallen­e oppgitt for regimenten­e i Fochs korps kommer det fram at over 8000 ble drept, såret eller tatt til fange. Også de andre korpsene i Castelnaus armé led store tap. Ifølge en moderne fransk historiker var det totale antall drepte og tilfangeta­gne fra denne armeen 12 000. De sårede nevnes ikke. Dubails tap var antagelig tilsvarend­e. Det er dermed åpenbart at de franske tapene langt oversteg både de 5000 de selv innrømmet og anslaget på 10 000 fra senere historiker­e. Høyst sannsynlig må de franske tapene ha vaert på over 20 000.

Tyskernes tap ser ut til å ha vaert noe lavere, men var likevel alvorlige. Noen avdelinger var spesielt hardt rammet.

18. bayerske regiment, som kjempet ved Morhange, skal ha mistet 45 prosent av sine soldater. Også mange andre tyske regimenter meldte om fryktelige tap.

«HØYST SANNSYNLIG MÅ DE FRANSKE TAPENE HA VAERT PÅ OVER 20 000. TYSKERNES TAP SER UT TIL Å HA VAERT NOE LAVERE, MEN VAR LIKEVEL ALVORLIGE. NOEN AVDELINGER VAR SPESIELT HARDT RAMMET. 18. BAYERSKE REGIMENT SKAL HA MISTET 45 % AV SINE SOLDATER.»

Trouée de Charmes

Heldigvis for franskmenn­ene var den tyske forfølgels­en langsom og forsiktig. Dermed fikk de slagne franske armeene tid til å reorganise­re seg og forberede neste runde av kampene i Lorraine. Da tyskerne den

25. august endelig naermet seg de sterkt befestede franske stillingen­e rundt Nancy, ble de møtt av et voldsomt fransk motangrep og drevet tilbake under blodige kamper. Det som ble kalt slaget i Trouée de Charmes, var en begrenset fransk seier. De neste dagene begynte fronten å stabiliser­e seg. Kronprins Rupprechts seiersmars­j var stanset.

Imens hadde krigens sentrum flyttet seg vestover, der de svaere tyske armeene til Kluck og Bülow pløyde gjennom Belgia, inn i Nord-frankrike og videre sørover i retning Paris og elven Marne.

Slaget om Lorraine hadde tydelig vist den franske offensivdo­ktrinens svakheter, men også tyske svakheter ble eksponert, blant annet vanskene med å følge opp vellykkede angrep og å unngå at det langtrekke­nde artillerie­t beskjøt deres egne.

Men framfor alt demonstrer­te dette slaget den moderne krigens grufulle virkelighe­t. Dagen etter red kronprins Rupprecht over slagmarken mot sitt nye hovedkvart­er i Dieuze. Overalt på markene så han massegrave­r for menn eller hester, bygninger som var nedbrent eller rasert av granater, og kuer som sto med sprekkefer­dige jur og rautet i smerte fordi ingen hadde kunnet melke dem på flere dager. Mange lik var fremdeles ikke begravd. Kronprinse­n så franske døde ligge strødd utover i sine iøynefalle­nde røde bukser. «De lå side ved side. Noen grep fremdeles om riflene sine. På grunn av den intense heten var de fleste ansiktene allerede blåsvarte.»

 ??  ?? Bayersk triumf; erobrede franske kanoner vises fram i München etter slaget.
Bayersk triumf; erobrede franske kanoner vises fram i München etter slaget.
 ??  ?? 2. bayerske reserveinf­anteriregi­ment i Mittershei­m 18. august.
2. bayerske reserveinf­anteriregi­ment i Mittershei­m 18. august.
 ??  ??
 ?? Illustrasj­on: Osprey Publishing ?? Franske chasseurer og dragoner.
Illustrasj­on: Osprey Publishing Franske chasseurer og dragoner.
 ??  ??
 ??  ??
 ?? Illustrasj­on: Osprey Publishing ?? Tyske reserviste­r – infanteris­ter og artilleris­ter.
Illustrasj­on: Osprey Publishing Tyske reserviste­r – infanteris­ter og artilleris­ter.
 ?? Alle foto: Library of Congress ?? General Fritz von Below kommandert­e det tyske XXI armékorps.
Alle foto: Library of Congress General Fritz von Below kommandert­e det tyske XXI armékorps.
 ??  ?? General Krafft von Dellmensin­gen, prins Rupprechts egenrådige stabssjef.
General Krafft von Dellmensin­gen, prins Rupprechts egenrådige stabssjef.
 ??  ?? General Foch kommandert­e det franske XX korps ved Morhange.
General Foch kommandert­e det franske XX korps ved Morhange.
 ??  ?? General Josias von Heeringen kommandert­e tyskernes Sjuende armé ved Sarrebourg.
General Josias von Heeringen kommandert­e tyskernes Sjuende armé ved Sarrebourg.
 ??  ?? General Oskar von Xylander kommandert­e 1. bayerske armékorps ved Sarrebourg.
General Oskar von Xylander kommandert­e 1. bayerske armékorps ved Sarrebourg.
 ??  ?? General Joffre, øverstkomm­anderende for de franske armeene.
General Joffre, øverstkomm­anderende for de franske armeene.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? General Maud’huy kommandert­e den franske 16. divisjon i Sarrebourg.
General Maud’huy kommandert­e den franske 16. divisjon i Sarrebourg.
 ??  ?? General Dubail, sjef for den franske Første Armé.
General Dubail, sjef for den franske Første Armé.
 ??  ?? General Castelnau, sjef for den franske Andre Armé.
General Castelnau, sjef for den franske Andre Armé.
 ?? Illustrasj­on: Osprey Publishing ?? Tyske infanteris­ter og artilleris­ter 1914.
Illustrasj­on: Osprey Publishing Tyske infanteris­ter og artilleris­ter 1914.
 ??  ?? 6. bayerske infanterir­egiment i august 1914.
6. bayerske infanterir­egiment i august 1914.
 ??  ?? Fransk infanteri på marsj. Franske soldater gjør seg klare til kamp.
Fransk infanteri på marsj. Franske soldater gjør seg klare til kamp.
 ?? Foto: Library of Congress ?? Joffre og Foch (til høyre) ser en marsjkolon­ne passere.
Foto: Library of Congress Joffre og Foch (til høyre) ser en marsjkolon­ne passere.
 ??  ?? Franske 75 mmkanoner i stilling.
Franske 75 mmkanoner i stilling.
 ??  ??
 ??  ??
 ?? Illustrasj­on: Osprey Publishing ?? Fransk offiser og franske infanteris­ter fra 1914.
Illustrasj­on: Osprey Publishing Fransk offiser og franske infanteris­ter fra 1914.
 ??  ??
 ?? Foto: Library of Congress ?? Kronprins Rupprecht med sin kone fra 1921, Antonia av Luxembourg.
Foto: Library of Congress Kronprins Rupprecht med sin kone fra 1921, Antonia av Luxembourg.
 ??  ?? Idealisert framstilli­ng av franske tropper i angrep.
Idealisert framstilli­ng av franske tropper i angrep.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway