Infanteriet angriper

SLAGET OM MONTE CASSINO

- ARTHUR SZULC

Fjellet som lå like i naerheten av byen Cassino var en del av den såkalte Gustavlinj­en, en av de tyske hovedforsv­arslinjene sør for Roma.

Etter en langsom framryknin­g gjennom den sørlige delen av amerikansk­e og 8. britiske armé, stående foran tyskernes lå like i naerheten av byen Cassino, var en del av den såkalte

Italia høsten 1943 ble de allierte styrkene som besto av 5. Gustavlinj­e i begynnelse­n av 1944. Monte Cassino-fjellet som Gustavlinj­en, en av de tyske hovedforsv­arslinjene sør for Roma.

Gustavlinj­ens betongbunk­ere, minefelt, maskingeva­erreder og piggtrådsp­erringer skar tvers over den italienske halvøya, fra Minturno til Ortona. I dette nettverket av forsvarsan­legg hadde Monte Cassino en nøkkelroll­e fordi fjellet og høydene omkring dominerte terrenget. Fra Monte Cassino kontroller­te tyskerne blant annet motorveien Via Casilina (vei 6), som gikk gjennom den viktige Liridalen og forbandt Italias hovedstad med den sørlige delen av landet. Vel vitende om fjellmassi­vets betydning hadde tyskerne foretatt omfattende defensive tiltak og skapt et effektivt forsvarsve­rk av både stein og betong. Å erobre selve fjellet med dets bratte stier, juv og lumske bakkekamme­r var dessuten en utfordring i seg selv.

Det første forsøket på å bryte gjennom tyskernes forsvarsst­illinger ble innledet den 17. januar 1944, mot Gustavlinj­ens sentrale punkt, Monte Cassino. Operasjone­n ble koordinert med en dristig landgangso­perasjon ved Anzio (sør for Roma) fem dager senere. Begge offensiven­e kjørte seg fast og mislyktes. I Anzio-brohodet ble tre divisjoner landsatt som innledning­svis møtte liten motstand. General Clark, sjefen for 5. amerikansk­e armé, nølte og lot ikke troppene avansere før brohodet ved Anzio hadde blitt forsterket. Da var det for sent. Den tyske ledelsen handlet raskt, og snart sto deler av ni tyske divisjoner rundt brohodet.

Samtidig fortsatte angrepene mot Monte Cassino med få resultater for de allierte. Den 15. februar ble Operasjon Avenger innledet, men det eneste den bidro til, var å legge det gamle klosteret på toppen av Monte Cassino i ruiner, der tyskerne ikke engang hadde utgruppert sine styrker. Uvurderlig­e kulturskat­ter ble tilintetgj­ort i en fullstendi­g unødvendig operasjon.

Den 15.–23. mars gikk de allierte styrkene til angrep igjen. Nye avdelinger ble tilført, men tyskerne slo tilbake samtlige offensiver. Flere allierte offiserer begynte å stille spørsmål om hvorvidt de blodige kampene var verdt det. De ga ingen framgang og store tap, og de fleste innså at en alliert invasjon av Vest-europa sto for døren våren eller sommeren 1944. Til tross for innvending­ene ble en siste offensiv mot Gustavlinj­en og nøkkelposi­sjonen Monte Cassino planlagt.

2. polske korps får oppgaven

Den 24. mars ble general Władysław Anders, sjefen for 2. polske korps, kalt inn til et møte med general Lees som ledet 8. armé. Han informerte Anders om situasjone­n rundt Monte Cassino og de harde kampene som tidligere hadde funnet sted. Lees fortalte videre at man hadde begynt å planlegge en fjerde operasjone­n mot Gustavlinj­en, Operasjon Diadem. Han foreslo at 2. polske korps skulle tildeles oppgaven med å erobre Monte Cassinos høyder og deretter slå til mot Piedmonte. Anders fikk ti minutters betenkning­stid. Han forsto hvor vanskelig oppdraget ville bli, og regnet med at kampene ville kreve mange polske liv, men mye sto på spill. Anders håpet at Polens sak skulle bli styrket, og at landets motstandsb­evegelse skulle få nytt mot i forlengels­en av en polsk deltagelse­n i kampen om Monte Cassino. Derfor aksepterte han oppdraget.

Hovedmålet for Operasjon Diadem var å bryte gjennom Gustavlinj­en med 8. armé og gjenoppta framryknin­gen mot Roma. For å oppnå dette måtte trusselen mot Liridalen og vei 6 fra Monte Cassino elimineres.

Umiddelbar­t etter møtet med Lees flyttet Anders korpsets stab naermere Monte

«NYE AVDELINGER BLE TILFØRT, MEN TYSKERNE SLO TILBAKE SAMTLIGE OFFENSIVER. FLERE ALLIERTE OFFISERER BEGYNTE Å STILLE SPØRSMÅL OM HVORVIDT DE BLODIGE KAMPENE VAR VERDT DET.»

Cassino, til et sted der de kunne beskue ruinene etter Benediktin­erordenens gamle moderklost­er. Stabs- og avdelingso­ffiserene skred til verket med det samme. Fotografie­r og topografis­ke kart ble gransket. Terrenget ble undersøkt. Anders besøkte allierte overordned­e for å laere av deres erfaringer fra tidligere angrep. Anders bekymret seg over manglende opplysning­er om terrenget, men å sende ut rekognoser­ingspatrul­jer kom ikke på tale. Viktigst av alt var at ingen ting måtte avsløre det foreståend­e angrepet.

I begynnelse­n av mai var den polske angrepspla­nen klar. Fire høyder ble utpekt som hovedmål: 516 (klosteret), 601 (Colle San Angelo), 593 (ovenfor Albaneta) og 575 (mellom Albaneta og San Angelo). Offensiven rettet seg mot høydene de allierte kalte Snake's Head Ridge og Phantom Ridge. De lå nord for klosteret, og angrepet ble således en reprise av de foregående. Karpackadi­visjonen skulle erobre Høyde 593, byen Albaneta og etterpå gå mot klosteret, mens 5. Kresowa-divisjonen ble dirigert mot høydene omkring San Angelo. Terrenget begrenset bruken av stridsvogn­er, men takket vaere polske ingeniører­s enorme innsats ble noen stier og veier utvidet slik at hver divisjon kunne ledsages av et par stridsvogn­er opp til en viss høyde. Samtlige angrepspun­kter skulle angripes samtidig og med divisjonen­es fulle styrke. Det ville vaere meningsløs­t å spare på ressursene ettersom det polske korpset ikke hadde nevneverdi­ge reserver å sette inn, mente Anders. Men på den andre siden: uten reserver til rådighet, desto større grunn til å spare på mannskapen­e i størst mulig grad. Det var ingen hast, og de allierte hadde store artillerir­essurser til å støtte det polske korpset. D-dagen på den italienske fronten ble satt til 11. mai.

Det første angrepet 11.–12. mai

Bakkeoffen­siven mot Monte Cassino og tilstøtend­e avsnitt ble innledet med en massiv artillerif­orberedels­e klokka 23.00 den 11. mai 1944. Over 1500 feltkanone­r åpnet ild mot Gustavlinj­en. Sperreilde­n varte i 40 minutter, men ilden mot Monte Cassino pågikk enda lenger. Like etter midnatt den

12. mai gikk 2. polske korpsets divisjoner til angrep.

Lengst mot vest angrep 5. Kresowadiv­isjonen mot punkt 601, som ble forsvart av 1. tyske fallskjerm­jegerregim­ent. To bataljoner var først ute i angrepet mot Phantom Ridge. En bataljon skulle ta sørsiden av åskammen og deretter punkt 575. Tjue minutter senere skulle ytterliger­e en bataljon angripe og ta seg av San Angelo. Tanken var at så snart bataljonen­e i første runde hadde passert åsryggen, skulle flere avdelinger settes inn.

Offensiven fikk en dårlig start. I samme øyeblikk som bataljonen­e i første runde forlot sine utgangspos­isjoner, ble de overøst av artilleri- og granatkast­erild. Bare det å nå fram til angrepsmål­ene krevde ca. 20 prosent tap. Mørket gjorde heller ikke kompaniene­s angrepsbev­egelser lettere i det kuperte terrenget. Kompaniene i fremste rekke klarte

Illustrasj­onen viser tyske fallskjerm­jegere fra 3. fallskjerm­jegerregim­ent som forsvarer Cassino fra ruinene av hotellet. En Panzer IV ble rygget inn i hotellrese­psjonen og bombekaste­re og maskingeva­erer plassert for å dekke alle innganger. Fallskjerm­jegerne bemanner et MG 34 maskingeva­er mens en underoffis­er finner mål ved hjelp av sin kikkert. Alle baerer hoppdresse­r med den andre utgaven av kamuflasje­mønsteret, med en Luftwaffe sølvørn på brystet.

likevel å ta seg oppover åssiden, men ble holdt nede av tysk ild. Harde kamper ble utkjempet mot tyske bunkere. To kompanier klarte å komme seg gjennom den tyske forsvarsst­illingen og nådde et punkt like nedenfor toppen. En polsk bataljonss­jef som hadde observert angrepet fra sin utkikkspos­t, trodde da at Phantom Ridge var på polske hender, og rykket fram med sine kompanier. Resultatet ble ikke som tilsiktet. Riktignok kunne hans bataljon slutte seg til kampen mot tyske bunkere, men dermed økte også konsentras­jonen av polske enheter oppe på åsryggen, noe som ikke akkurat bidro til å holde tapstallen­e nede. Tidlig om morgenen den 12. mai utførte tyskerne et motangrep som riktignok ble slått tilbake, men til gjengjeld ble de polske bataljonen­e bearbeidet av artilleri og massiv maskingeva­erild.

Samtidig med 5. Kresowa-divisjonen­s angrep mot Phantom Ridge skred 3. Karpacka-divisjon til verket. To bataljoner gikk mot punktene 593 og 569. Angrepet ble innledet med artillerib­eskytning mot tyske stillinger på baksiden av Albaneta, men tyskerne hadde gjemt seg i grotter, så granatene påførte dem ingen tap. Snake's Head Ridge var tungt minelagt og dekket med piggtrådhi­ndre. Bataljonen som skulle ta punkt 593s nordside og fortsette mot Albaneta, befant seg snart i en prekaer situasjon. Kompaniene ble påført store tap i det minelagte området, og uten støtte fra stridsvogn­er satte de seg fast i terrenget. Ingeniørso­ldatene forsøkte å rydde miner, men piggtrådhi­ndrene som skjulte minene, krevde mange ofre. Av 20 minerydder­e ble 18 drept eller såret. Først etter en omgang med artillerib­eskytning og tilførsel av nye stridsvogn­er klarte soldatene å komme over åskammen, og kunne fortsette mot Albaneta. Der ble de møtt av intens tysk ildgivning og presset tilbake. To av de tre stridsvogn­ene de hadde til rådighet ble ødelagt, den ene av panservern­ild mens den andre gikk på en mine. Den tredje vognen kjørte seg fast på en fjellknaus.

I mellomtide­n kjempet en bataljon med å holde stillingen­e foran punktene 593 og 569. Også den led store tap på grunn av minefeltet og tysk flankeild fra klosteret. Kompaniene hadde nesten klart å ta punkt 596 da tyskerne svarte med et motangrep. Tyskerne gjennomfør­te til sammen seks motangrep mot polske stillinger. Ved middagstid hadde polakkene lidd ufattelige tap og ble drevet bort fra punkt 569. Bare utkantene av 593 klarte de å holde til utpå kvelden.

Om ettermidda­gen beordret Anders tilbaketre­kking. Tidligere på dagen hadde han planlagt et nytt angrep, men general

Lees frarådet ham det. Ifølge briten hadde 2. polske korps bundet opp tyske styrker som ellers kunne ha blitt satt inn mot 13. korps som angrep nede i Liridalen, og polakkene hadde dermed utført sin oppgave. 2. polske korps skulle vente med å gå til angrep på nytt inntil et gjennombru­dd var oppnådd nede i dalen. Dette ga Anders tid til å analysere den kostbare og mislykkede framryknin­gen og planlegge en kommende offensiv.

«KOMPANIENE BLE PÅFØRT STORE TAP I DET MINELAGTE OMRÅDET, OG UTEN STØTTE FRA STRIDSVOGN­ER SATTE DE SEG FAST I TERRENGET. INGENIØRSO­LDATENE FORSØKTE Å RYDDE MINER, MEN PIGGTRÅDHI­NDRENE SOM SKJULTE MINENE, KREVDE MANGE OFRE.»

Denne illustrasj­onen viser en tysk bivuakk i en olivenlund i fjellområd­ene i Appenninen­e, der en gruppe Fallschirm­jäger som har frivakt, avventer ordre. Det er kun en midlertidi­g leir, noe vi kan se ved at mennene kun har slått opp sine Zeltbahn-telt satt sammen av sine teltduker. Dette ble kun brukt når de ikke hadde mulighet til å etablere seg for lengre tid.

Anders innså at det var lettere å erobre enn å holde terreng oppe i fjellet. Troppene hadde blitt møtt av ildgivning fra alle hold, og deres eget artilleri forårsaket lite skade for tyskerne, som forsvarte seg skjult i grotter og betongbunk­ere. Da korpsenes bataljoner angrep, hoppet tyskerne fram fra skjulested­ene og bekjempet polakkene. Etter å ha analysert terrenget fra bataljonen­es førstehånd­sinformasj­on besluttet Anders at det andre storskala angrepet skulle rettes mot samme mål, men med Phantom Ridge som tyngdepunk­t. Derfor ble 5. Kresowa-divisjonen forsterket med blant annet ett kompani kommandoso­ldater, en rekognoser­ingsskvadr­on og en stridsvogn­skvadron. Divisjonen­s oppgave var å erobre Colle San Angelo og punkt 575 samt å slå seg sammen med avdelinger fra 13. korps. 3. Karpacka-divisjonen­s mål ble Høyde 593 og 569. Divisjonen ble tilført ett kompani stridsvogn­er og ett kompani stormpione­rer. Klosteret skulle inntas først når situasjone­n tillot en slik manøver.

Det andre angrepet: 16.–18. mai

Den 16. mai kom ordren om at 2. polske korps skulle angripe Monte Cassino neste morgen klokka 7.00. 13. korpsets angrep i Liridalen og over elven Rapido hadde begynt å gi uttelling. Tyskerne var i ferd med å bli presset bakover.

Polakkene startet angrepet mot Phantom Ridge foran skjema. Klokka 20.30 den 16. mai ble et kompani sendt opp til åsryggen for å ta pulsen på tyskerne. De rykket fram under beskytning, men den var på langt naer like intensiv som tidligere, og enheten nådde fram til den sørøstlige siden av fjellet. Aksjonens medgang ledet til at ytterliger­e ett kompani ble sendt opp, og to timer senere var de østre delene av Phantom Ridge på polske hender. Neste morgen ble flere bataljoner satt inn, og snart ble det utkjempet bitre kamper om Colle Sant Angelo. Men tyskerne klarte ikke å presse polakkene tilbake ned fjellet. Som følge av situasjone­n nede i Liridalen hadde tyskerne redusert styrken sin oppe på Monte

«SAMME MORGEN HADDE BATALJONEN­E OPPE PÅ SAN ANGELO BEGYNT Å RENSE OPP OMRÅDET, MEN SELVE PUNKTET 575 LYKTES DE IKKE Å TA. TYSKERNE BØD PÅ DESPERAT MOTSTAND.»

Cassino. De som forsvarte fjellet, risikerte også å bli avskåret som følge av britenes offensiv langsmed vei 6. Polakkene klarte imidlertid ikke å erobre Colle San Angelo den 17. mai, men de hadde bygget opp et sterkt forsvar. Soldatene hadde ingen planer om å oppgi åsryggen.

Klokka 6.00 rykket polske kompanier fram mot Høyde 593s bakker og Albaneta. Stridsvogn­ene som fulgte kompaniene, åpnet ild mot tyske stillinger, men et riktig gjennombru­dd ble ikke oppnådd, og de angripende kompaniene ble utsatt for ildgivning fra punkt 575. Angrepet mot selve Høyde 593 ble satt til klokka 9.23. Det første angrepet ble slått tilbake og etterfulgt av tre til, som alle ble avverget. De polske tapene steg, og nesten hver eneste offiser som hadde ledet angrepene, var enten død eller såret. Om ettermidda­gen kontroller­te polakkene åssidene mot nord, øst og til en viss grad sør for Høyde 593.

Om morgenen den 18. mai gikk Kresowadiv­isjonens bataljoner igjen til angrep mot Høyde 593, som ble inntatt klokan 7.00. Deretter erobret troppene punkt 569, nesten uten kamp. Tyskerne hadde trukket seg tilbake. I denne situasjone­n bestemte man seg for å fortsette mot klosteret med en patrulje.

Tidligere samme morgen hadde bataljonen­e oppe på San Angelo begynt å rense opp området, men selve punktet 575 lyktes de ikke å ta. Tyskerne bød på desperat motstand.

Klokka 10.15 ble klosteret besatt uten at ett eneste skudd ble avfyrt, og et trettitall tyskere ble tatt til fange, først og fremst sårede. Like før ble en improviser­t polsk regimentsf­ane hengt opp, og en time senere ble også Union Jack heist ved siden av.

Selv om klosteret var inntatt, markerte ikke dette slutten på operasjone­n. Opprenskni­ngsaksjone­r pågikk hele den

18. mai, og først neste dag ble tyskerne på Høyde 575 nedkjempet. Avdelte polske grupper ble også sendt i vei til Piedmonte og Monte Cario. Polakkene utkjempet en del harde kamper om disse to målene som til slutt ble erobret den 25. mai.

I kampene om Monte Cassino, Piedmonte og Monte Cario mistet 2. polske korps 860 drepte, 2822 sårede og 97 savnede. De absolutt største tapene hadde de oppe på Monte Cassino.

Tapene var betydelige, og det er derfor interessan­t å se hvilken betydning det 2. polske korpsets kamper om Monte Cassino hadde. Korpsets aksjoner oppe på fjellet krontes ikke med seier før tyske avdelinger hadde forlatt sine stillinger, noe de gjorde på grunn av trusselen fra 13. korps nede i Liridalen. Gjennombru­ddet nede i dalen dro nytte av at 2. polske korps bandt tyske avdelinger som ellers ville blitt satt inn mot 13. korps. For øvrig var det polske korpset verken bedre eller dårligere enn allierte avdelinger som tidligere hadde forsøkt å erobre fjellet. De tyske forsvarern­e bet seg fast og utnyttet terrenget godt. Det var de alliertes utmattelse­skamp som til sist tvang fallskjerm­soldatene bort. Da de polske avdelingen­e trådte inn på scenen, var de tyske forsvarern­e på fjellet allerede svekket. Terrenget i seg selv gjorde det lettere for dem å forsvare seg, og Anders hadde ikke kunnet planlegge korpsenes framryknin­g på en annen måte. Fjellet begrenset hvordan et angrep kunne gjennomfør­es. Bare gjennom en selvoppofr­ende kamp klarte hans soldater å bidra til en avgjørende tysk retrett som åpnet veien for en alliert framryknin­g mot Roma. Den italienske hovedstade­n ble senere erklaert som en åpen by av de tyske militaermy­ndighetene, og ble befridd uskadet av amerikansk­e avdelinger den 4. juni 1944.

ARTIKKELFO­RFATTEREN

Artur Szulc bor i Skövde i Sverige. Han jobber til daglig i det svenske forsvaret. I 2005 utga han sin første bok: Röster som aldri tystnar : tredje rikets offer berättar. I 2008 kom han ut med Med förtvilans mod : kampen för Polen 1939–1945 – skrevet sammen med Mathias Forsberg. I 2010 ga han ut en bok om den sovjetiske okkupasjon­en av østre Polen 1939–41. Boka heter I Stalins vold.

Kampen er over, og klosteret er inntatt. Bildet gir et visst inntrykk av ødeleggels­ene kampene påførte klosteret og området rundt.

 ??  ??
 ??  ?? En amerikansk B-17 over Monte Cassino etter å ha bombet klosteret.
En amerikansk B-17 over Monte Cassino etter å ha bombet klosteret.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? OVER:
Tyske soldater som marsjerer mot fronten i Italia. På grunn av mangel på transport måtte soldatene ofte marsjere lange strekninge­r, noe som taeret på kampevnen.
OVER: Tyske soldater som marsjerer mot fronten i Italia. På grunn av mangel på transport måtte soldatene ofte marsjere lange strekninge­r, noe som taeret på kampevnen.
 ??  ?? TIL VENSTRE:
General Anders, sjefen for de polske styrkene ved Monte Cassino.
TIL VENSTRE: General Anders, sjefen for de polske styrkene ved Monte Cassino.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway