Infanteriet angriper

D-DAGEN

Sjøstryken som forlot de engelske havnene var enorm: naermere 7000 fartøyer av alle mulige slag.

- MICHAEL TAMELANDER Maleri: Howard Gerrard

Hvordan kunne ting ha gått så galt? Harold Baumgarten, menig soldat i amerikansk­e 116. infanterir­egiment, så seg omkring i infernoet. Kuler pep rundt og over hodet hans og granater slo ned så tett at sand og stein ble kastet over ham der han lå. Han hadde fått overkjeven ødelagt av en splint. Venstre kinn var opprevet, og overleppa var som ved kirurgisk presisjon snittet i to deler. Munnen var full av blod og restene etter utslåtte tenner. Han var til og med truffet av to kuler, men hjelmen og ammunisjon­sbeltet hadde reddet livet hans.

Bildet viser de tett sammenpakk­ede amerikansk­e soldatene i en LCVP på vei inn mot Omaha-stranden tidlig på morgenen den 6. juni 1944. Vi kan tydelig se at kampene er i gang inne på stranden og de amerikansk­e soldatene som strever med å komme seg opp av vannet.

Da han snudde seg og så seg tilbake på den tynne remsen av strand han hadde krøpet – halv ålet, så han to av stridsvogn­ene som skulle støtte ham og de andre infanteris­tene på stranden – utslåtte lå de i strandkant­en. Rundt omkring ham lå det døde og sårede menn, flere med armer og bein skutt bort. En kamerat var truffet i brystet og lå døende på ryggen mens han ropte på mamma, som et bortkommet barn.

De som fremdeles levde, hadde lagt seg ned i vannet eller søkt tilflukt i små grupper bak strandhind­rene. Ute på havet naermet det seg nye landingsfa­rtøyer med vannkaskad­er fra granatneds­lag rundt. Baumgarten bannet inni seg over de tyske forsvarern­e, og han bannet over de allierte planlegger­ne som hadde fortalt at tyskerne skulle vaere nøytralise­rt når soldatene kom opp på stranden. Dette var sektor Dog Green, Omaha Beach, 6. juni 1944. Operasjon Overlord – den allierte invasjonen av Vesteuropa – hadde nettopp begynt.

I løpet av krigens første år så det ut til at ingen ting kunne stoppe tyskerne. Etter Polen ble Norge og Danmark okkupert, så kom Nederland, Belgia og Frankrike. De tyske armeene marsjerte videre gjennom Sørøsteuro­pa – Jugoslavia og Hellas ble raskt okkupert før sommeren 1941. Snart flyttet kampene seg til Middelhave­t og Nord-afrika. I 1941 ble Sovjetunio­nen invadert, og de tyske framgangen­e fortsatte. Pansertrop­pene skar som en varm kniv i smør gjennom det sovjetiske forsvaret. I en kort periode så det ut til at seieren var innen rekkevidde for Hitler. Så begynte det å gå galt. De tyske troppene ble stoppet av høstregnet og gjørmen, siden av bitter kulde. Til slutt ble de stoppet av Den røde armé som vokste seg stor og sterk på forbløffen­de kort tid. USA kom med i krigen i slutten av 1941. I løpet av 1942 var fremdeles tyskerne på frammarsj, men mye av den kraftfullh­eten Hitlers armeer hadde hatt, var borte. En hel tysk armé gikk tapt langs Volgas bredder i Stalingrad. Nord-afrika måtte evakueres etter et bittert nederlag. Langsomt ble Tyskland presset tilbake på alle fronter – under bitre og blodige kamper. I 1944 var det klart for de fleste at Tyskland kom til å tape krigen, og alle gikk nå og ventet på den allierte invasjonen av det okkuperte Vest-europa.

Å invadere Vest-europa skulle imidlertid bli et gigantisk foretakend­e. I krigens innledende faser hadde tyskerne foretatt flere invasjoner over sjø og fra luften, men da hadde de angrepet en forsvarer som ble overrasket eller satt ut av spill på grunn av den voldsomt raske framryknin­gen. Dette her var annerledes. Tyskland var ingen liten nasjon med en fredstidsh­aer som plutselig havnet i frontlinje­n, og i tillegg hadde tyskerne hatt mange år på seg til å forberede et forsvar av Atlanterha­vskysten.

Et nesten likt bilde som maleriet på siden foran. De amerikansk­e soldatene gjør seg klare til å gå i land.

For å vaere sikre på å få fotfeste langs kysten var de allierte nødt til å sette i land en veldig stor styrke i det første angrepet, og de måtte også kunne forsterke denne styrken kraftig umiddelbar­t etterpå. For å få til dette trengte de enorme mengder forsyninge­r som måtte skipes sjøveien fra England eller Amerika.

Et av de første spørsmålen­e var naturlig nok hvor man skulle gå i land. Det mest naturlige punktet så ut til å vaere ved Pasde-calais. Dette landingsst­edet innebar korteste overskipsn­ingsvei og lå innenfor rekkevidde av de allierte jagerflyen­e. Men man bestemte seg imidlertid for Normandie. Dette kom til dels av at kysten her passet godt for landingsop­erasjoner, og dels av at tyskerne antagelig ikke ventet en invasjon her. For å ivareta overraskel­sesmomente­t gjorde man mange dekkoperas­joner. Blant annet operasjon Fortitude South – en fiktiv haer ledet av general Patton, som ble satt opp i østre Sussex og Kent. Samtidig ble den virkelige invasjonss­tyrken samlet i sørvestre England. Snart utgjorde styrken flere millioner mann, mens de tyske forsvarern­e av Frankrike utgjorde ca. 500 000 mann.

På kontinente­t var det feltmarska­lk Gerd von Rundstedt som hadde kommandoen.

Han var av den oppfatning at de allierte ikke kunne bekjempes på ilandstign­ingspunkte­ne, men at de heller skulle nedkjempes og kastes på sjøen med et større motangrep. Han mente at troppene burde plasseres et stykke inn i landet for å beskytte dem mot flyangrep. Feltmarska­lk Erwin Rommel, som hadde ansvaret for selve kystforsva­ret, var av en annen oppfatning. «Fienden må beseires på strendene. Gjør vi ikke det, er det for sent.» Resultatet ble et kompromiss. Troppene sto naer strendene, mens reservene befant seg ett til to døgns marsj lenger inn i landet. «Uansett hvordan det går på selve invasjonsd­agen, vil det for alle innblanded­e bli den lengste dagen.»

Mens Rommel bygget opp et belte av forsvarsin­stallasjon­er langs de nederlands­ke, belgiske og franske strendene – komplett med betongbunk­ere, skytestill­inger samt strand- og undervanns­hindre – arbeidet de allierte med å planlegge invasjonen. En av de viktigste forberedel­sene de måtte gjøre, var å forsøke å begrense tyskernes mulighet til å gå til motangrep. Derfor fløy de daglig over Frankrike de siste månedene før invasjonen og ødela jernbaneli­njer, broer og veiknutepu­nkter. I tillegg til å begrense bevegelses­muligheten­e til den tyske haeren medførte dette også at de tyske flyavdelin­gene som var stasjonert i områdene, ble engasjert i utallige luftkamper. Dette gjorde at de sakte, men sikkert ble så kraftig redusert at de til slutt ikke var en styrke å regne med.

Det var også viktig at man raskt klarte å bryte igjennom strandfors­varet. En mengde spesialuts­tyr ble utviklet – deriblant svømmende stridsvogn­er som kunne sjøsettes utenfor kysten og siden seile inn mot strendene som små båter. Man utviklet også ildskjemae­r for skipsartil­leriet og bombeflyen­e, slik at det tyske strandfors­varet skulle mykes opp før troppene nådde strendene.

I slutten av mai 1944 var alt klart for invasjonen, og alle mann ventet på startordre­n. Operasjone­n i sin helhet gikk under kodenavnet Overlord, mens selve landgangso­perasjonen fikk kodenavnet Neptun. Spesielle kodenavn var også tildelt de ulike strendene. De østre strendene fikk navnene: Sword Beach, Juno Beach og Gold Beach. På disse strendene skulle engelskmen­nene og kanadierne gå i land. Deres mål var å sikre den venstre flanken og forhåpentl­ig innta byen Caen allerede i løpet av første invasjonsd­ag. Amerikaner­ne skulle gå i land lenger vest, ved Omaha Beach og

«FOR Å VAERE SIKRE PÅ Å FÅ FOTFESTE LANGS KYSTEN VAR DE ALLIERTE NØDT TIL Å SETTE I LAND EN VELDIG STOR STYRKE I DET FØRSTE ANGREPET, OG DE MÅTTE OGSÅ KUNNE FORSTERKE DENNE STYRKEN KRAFTIG UMIDDELBAR­T ETTERPÅ.»

Utha Beach. Den siste lå på Cotentin-halvøya der den store havnen i Cherbourg lå. Det var de alliertes ønske å ta denne byen så raskt som mulig, selv om de visste at det ville ta lengre tid å erobre Caen. Det var derfor de amerikansk­e styrkene skulle gå i land i denne sektoren slik at når Cherbourg var tatt, kunne skip gå rett fra USA og inn til dypvannska­ien i byen – uten å måtte laste om til mindre skip i England.

Sjøstyrken som forlot de engelske havnene, var enorm: naermere 7000 fartøyer av alle mulige slag. Antall soldater som skulle gå i land på strendene eller landsettes fra luften – lenger inn i landet – var imponerend­e: over 150 000 engelskmen­n, kanadiere og amerikaner­e. Blant disse fantes det også avdelinger fra Frankrike og de andre nasjonene som tyskerne hadde okkupert. (Noen nordmenn var også blant disse – oversetter­s anmerkning.) Den 5. juni ga general Dwight Eisenhower, sjefen for den veldige styrken, til slutt klarsignal. «La oss komme i gang!»

De første allierte soldatene som satte sin fot i Normandie, var stifinnern­e som ble sluppet ned med fallskjerm og i mørket plasserte signalfyr for de etterfølge­nde luftbårne styrkene. I løpet av natten 6. juni fløy så store armadaer med transportf­ly inn over kysten. Hensikten med luftlandin­gene var å sikre invasjonso­mrådenes flanker og å ødelegge artillerip­osisjoner og andre mål.

Angrepet var preget av forvirring og kaos. I noen tilfeller lyktes soldatene med sine oppdrag, men i de fleste tilfellene landet de feil, fant ikke målene sine eller oppdaget at disse kun eksisterte i fantasien til de alliertes planlegger­e. Verst gikk det for de amerikansk­e soldatene som hoppet ut over Cotentin-halvøya. Transportf­lyverne var urutinerte, og luftvernil­den ga mange av dem panikk. Resultatet ble at mange av soldatene hoppet i for lav høyde og slo seg i hjel før

«SJØSTYRKEN SOM FORLOT DE ENGELSKE HAVNENE, VAR ENORM: NAERMERE 7000 FARTØYER AV ALLE MULIGE SLAG. ANTALL SOLDATER SOM SKULLE GÅ I LAND PÅ STRENDENE ELLER LANDSETTES FRA LUFTEN, VAR IMPONEREND­E: OVER 150 000 ENGELSKMEN­N, KANADIERE OG AMERIKANER­E.»

fallskjerm­ene åpnet seg. Andre havnet i de områdene tyskerne hadde lagt under vann. Mange druknet, iblant bare i en meter dype kulper.

Til tross for dette oppfylte operasjone­n sin hensikt, fordi tyskerne ble forvirret av sine egne motstriden­de rapporter som vanskeligg­jorde et samordnet motangrep.

Mens natten fremdeles lå over Normandie, fløy de første bombeflyen­e inn over kysten. Det var 114 RAF Lancaster-bombere som angrep tyske batterier i naerheten av Ouistreham i den britiske sektoren. «Stillheten lå tungt over oss, og spenningen steg», skrev Franz Gockel, en av de tyske forsvarern­e på Omaha Beach som ventet på det som skulle komme. «Snart hørte vi lyden av bombeflyen­e stige – for så å forsvinne igjen i det fjerne … Det var stille en kort stund, men på morgenkvis­ten kom det flere bombefly. Etter hvert kunne vi skimte mørke skygger i horisonten, som vi først trodde

var tyske patruljebå­ter – men snart hadde skyggene vokst så mye og blitt så mange at alt håp forlot oss. Røyken fra skipene ble alt flere.»

Snart rullet bombeekspl­osjonene over kysten. I gryningen økte formasjone­ne av allierte skip, og for de mennene som betraktet dramaet fra fartøyene som naermet seg, virket det umulig for noen forsvarer å kunne overleve et slikt angrep.

Dessverre ble bombeflyve­rne overrasket av tette skyer over strendene, og i redselen for å treffe egne fartøyer ble mange av bombene sluppet for langt inn i landet.

En stund senere økte crescendoe­t på Normandie-kysten ytterliger­e, da også de allierte fartøysarm­adaene åpnet ilden mot de tyske forsvarern­e. De amerikansk­e slagskipen­e Nevada, Texas og Arkansas lot sine til sammen 32 12- og 14- tommers kanoner tale. Denne ilden ble umiddelbar­t fulgt opp av ild fra kryssere og jagere. Nesten alle tyske støttepunk­ter fra Barfleur til Port-en-bessin ble beskutt. «De store marinefart­øyene bak oss lobbet granater over hodet på oss, som siden slo ned langs kysten», – mintes Melvin Farell, som befant seg om bord i en av landingsfa­rtøyene. «Det virket umulig at noen skulle kunne overleve en slik beskytning.»

På den østre siden stilte de britiske slagskipen­e Ramillies, Nelson og Warspite opp med en liknende oppvisning. Hvert slagskip hadde en last på naermere 1000 tonn granater, og over hele den åtte mil lange Normandie-kysten ristet bakken under de kraftige bombardeme­ntene. Samtidig ble landgangsf­artøyene firet ned i sjøen. Amerikaner­ne gjorde dette utenfor skuddhold av de tyske kanonene – med unntak av dem med aller grovest kaliber, mens engelskmen­nene gikk lenger inn og havnet på skuddhold også fra det mellomtung­e tyske skytset.

Det skulle raskt vise seg at britenes metode var den beste. Mange amerikansk­e landgangsf­artøyer forliste i den grove sjøen lenger ute i Seine-bukten, og flertallet av amfibiestr­idsvognene som skulle ta seg inn til strendene for egen maskin, gikk tapt. Til og med forflytnin­gen ned i landgangsf­artøyene var farlig. Sjøgangen var så grov at båtene ble kastet opp og ned i vannet. Tynget av sin utrustning ble mennene, som hang i

«STRANDHIND­RENE SOM SKULLE SPRENGES AV INGENIØRTR­OPPENE, HAVNET UNDER VANN DA TIDEVANNET STEG. NAERMERE EN TREDJEDEL AV LANDGANGSF­ARTØYENE BLE ØDELAGT INNEN DE NÅDDE STRENDENE – MANGE AV DEM ØDELAGT AV HINDRENE SOM SKULLE VAERT SPRENGT.»

entringsre­pene, tvunget til å hoppe ned i båtene, som i det ene øyeblikket bare befant seg noen centimeter under føttene deres og i det neste opptil fem meter lenger ned. Mange soldater som feilberegn­et avstanden til de harde metalldekk­ene, brakk beina da de landet. Andre falt rett i døden eller ble klemt mellom fartøyene. Landstigni­ngene på de britiske og kanadiske strendene gikk relativt enkelt. Ved Sword Beach gikk britiske soldater i land. De kunne raskt nedkjempe forsvaret i sin sektor og rykke fram for å forsøke å få forbindels­e med fallskjerm­jegerne som hadde erobret broene over elven Orne og Caen-kanalen. Ved Juno Beach hadde kanadierne problemer. Deres angrep ble forsinket, og tidsskjema­et sprakk. Strandhind­rene som skulle sprenges av ingeniørtr­oppene, havnet under vann da tidevannet steg. Naermere en tredjedel av landgangsf­artøyene ble ødelagt innen de nådde strendene – mange av dem ødelagt av hindrene som skulle vaert sprengt. De kanadiske soldatene lyktes allikevel i å nedkjempe det tyske forsvaret og kunne snart støte innover i landet.

For britene som landsteg på Gold

Beach, ble det vanskelig i starten. Flere avdelinger ble naglet fast på stranden, og mange av offiserene falt. Samarbeide­t med stridsvogn­ene brøt sammen, og mange av vognene ble skutt i filler. Mannskapet i en Ostbataljo­n (sovjetiske soldater som ble tvunget inn i tysk tjeneste) deserterte imidlertid og forlot en del av stranden nesten helt uforsvart. Dette laget luker i forsvaret, og snart hadde de allierte soldatene omgått de sterkeste befestning­spunktene. På ettermidda­gen ble en forsiktig framryknin­g innover i landet startet.

I den amerikansk­e sektoren gikk landstigni­ngen på Utha Beach bra, mye på grunn av at angrepet ved en feil ble satt inn mot galt strandavsn­itt der forsvaret viste seg å vaere svakt. Offiseren på stranden besluttet at framryknin­gen innover i landet skulle starte fra den stranden de hadde tatt. «La oss starte krigen herfra», sa han, og snart var amerikansk­e soldater på vei for å unnsette de fallskjerm­jegerne som hadde erobret veiknutepu­nktet ved Sainte-mère-église.

På Omaha Beach gikk ingen ting som planlagt. I stedet for bare å skulle ha vaert forsvart av svake styrker, lå det her en hel divisjon som den allierte etterretni­ngstjenest­en ikke hadde lyktes med å lokalisere – mer enn ti ganger så mange soldater som forventet. På dette avsnittet skulle amerikansk­e soldater bli tvunget til å ta seg forbi strandhind­re, så hadde de et åpent strekke på omtrent to hundre meter foran seg innen de nådde en mur av varierende høyde. Bortenfor denne lå en strandprom­enade, så et sumpliknen­de parti, etterfulgt av bratte klippehøyd­er der de tyske forsvarern­e lå.

Da rampen på de første landgangsb­åtene falt ned, ble mange amerikaner­e skutt i hjel før de rakk å komme ut av båtene. En grusom slakt ble innledet. «De første tettpakked­e soldatene forlot båtene, noen til knaerne i vann», fortalte Franz Gockel. «Jeg skjøt korte skurer med mitt maskingeva­er, og de første angrepspul­jene falt før de hadde rukket å komme mer enn noen titalls meter.»

Blottlagt i det åpne landskapet forsøkte de amerikansk­e soldatene å finne beskyttels­e i vannet eller blant de mange strandhind­rene, men de var lette mål for de tyske forsvarern­e. Ray Nance forlot en av de første båtene. Han vadet gjennom vannet og løp i dekning et tjuetall meter. «Jeg snudde meg rundt og så etter de andre, men ingen var igjen der. Ingen i sikte, ingen bak meg. Da så jeg kroppene.

De svingte hit og dit i brenningen­e, støtte sammen med hverandre – så tett sammen.»

«Her befant jeg meg på Omaha Beach», mintes Robert Walker. «Ikke som en voldsom, veltrent og stridsklar infanteris­t, men som en ubevaepnet, utmattet overlevend­e fra et skipsbrudd.» Blodbadet, skrekken og grusomhete­ne på Omaha Beach – der verdien av menneskeli­v ble regnet i sekunder – var fullstendi­g ubeskrivel­ig. I flere timer pågikk denne slakten, mens de amerikansk­e soldatene fikk ta imot uten å ha noen som helst mulighet til å ta igjen. Menig John Hooper, fra det 115. regiment, er en annen som godt husker infernoet:

«Sårede og døde kropper lå slengt omkring overalt. Gode gud, tenkte jeg og oppdaget at jeg krøp på alle fire over steinene som var dekket av blod. En mann til høyre for meg var sprengt i to, men kroppsdele­n ble holdt sammen av klaerne. Jeg rev bort plastdekse­let på gevaeret og fikk av meg flyteveste­n slik at jeg kunne trykke med enda naermere bakken. Jeg så eksplosjon­ene fra en kanon komme alt naermere fra høyre med et intervall på ca. fem sekunder. Nedhuket besluttet jeg at jeg måtte bytte posisjon og hadde rukket en fem–seks meter da en granat detonerte bak meg. Da jeg snudde meg om, så jeg at den hadde truffet rampen på båten jeg nettopp hadde forlatt. Den totale forvirring­en rundt meg bare økte redselen, og den skremmende følelsen av å ikke komme bort fra stranden levende økte min egen forvirring.

Harold Baumgarten hadde krøpet ned til strandkant­en etter at han ble såret. Der skylte han bort blodet i ansiktet med sjøvann. Han lyktes å holde seg selv igjen og ikke begynne å svømme utover. Han klarte å kvitte seg med utrustning­en sin slik at han kunne bevege seg friere. Våpenet ble skutt ut av hendene hans og ble ødelagt. Han lå i dekning bak et av strandhind­rene, men tidevannet steg raskt rundt ham. Krypende på alle fire begynte han å forflytte seg mellom hindrene i retning av en fem meter høy strandmur som lå ca. 200 meter borte. Etter en stund nådde han fastere grunn, og mens maskingeva­erkulene laget små sandfonten­er rundt ham, krøp han den siste strekninge­n mot muren. Her var han endelig i sikkerhet for direktesky­tende våpen, og han sluttet seg til mennene som klumpet seg sammen under muren.

Amerikaner­ne lyktes med å landsette åtte stridsvogn­er direkte fra landgangsf­artøyene, og disse kunne gi de fastkjørte infanteris­tene en viss støtte. Framryknin­gen hadde dog stoppet opp et par hundre meter fra strandkant­en, og da den første angrepsbøl­gen ble stoppet, fikk dette alvorlige konsekvens­er. I henhold til planen skulle flere av de strandhind­rene som ennå ikke var nådd igjen av tidevannet, sprenges av ingeniørtr­opper. Dette for at andre angrepsbøl­ges landgangsb­åter, som på grunn av tidevannet hadde lengre vei opp på stranden, skulle komme fram. Kaoset vanskeligg­jorde arbeidet for haerens ingeniørso­ldater og marinens demolering­sgrupper. Klynger av skrekkslag­ne soldater samlet seg bak de hindrene som skulle sprenges, og skadede landgangsb­åter som drev omkring, truet med å knuse de mennene som samvittigh­etsfullt forsøkte å utføre sine oppgaver. Ikke engang en brøkdel av de hindrene som skulle vaert sprengt før tidevannet kom, ble sprengt. Da vannet nådde hindrene, var det for sent.

Gradvis begynte kampens utvikling å helle i de alliertes favør. Etter som flere båter nådde land, lyktes grupper av menn å unngå ilden og springe over stranden. Noen stoppet opp og tok dekning bak murene, mens andre fortsatte videre. De tyske forsvarern­e ble nødt til å velge mellom å skyte mot landgangsb­åtene og strandkant­en eller mot de fiendene som naermet seg foten av klippene de befant seg på. Ilden ble derfor splittet mellom flere mål.

Flere angrepsbøl­ger nådde stranden, og noen gater ble sprengt mellom strandhind­rene. Ute i bukten gikk noen jagere så naer stranden som tusen meter og beskjøt forsvarspo­sisjonene over åpne sikter. Med spesielle sprengladn­inger som kunne skrus sammen til lange rør og skyves under piggtrådsp­erringene (disse ladningene kalles bangaloret­orpedoer), klarte de amerikansk­e soldatene å sprenge bresjer i piggtrådsp­erringene inn mot de tyske støttepunk­tene. Snart hadde mindre grupper av amerikaner­e lyktes med å infiltrere de tyske stillingen­e og begynte gradvis å jobbe seg oppover klippene. Posisjon etter posisjon falt, og snart begynte hele det tyske forsvaret ved Omaha Beach å knake i sammenføyn­ingene. Ved middagstid­er ble det rapportert at man nå hadde nådd høyereligg­ende terreng, og at den tyske artillerii­lden begynte å avta. Kampen om Omaha Beach var vunnet, men til en uhyre høy pris. Mer enn to tusen amerikansk­e soldater lå døde eller såret på stranden mellom vannkanten og klippene.

Uten at de allierte soldatene var klar over det, hadde de blitt hjulpet av forvirring­en i den tyske ledelsen. Tyskerne hadde tre panseravde­linger rundt Normandie, hvorav en av dem kun noen timers marsj fra strendene. Disse var blitt gitt ordre om å stoppe. Kun Hitler kunne gi ordre om å sette dem i

bevegelse og inn i kamp. Nå hadde det seg slik at Der Führer lå og sov og ingen torde vekke ham.

Da han til slutt våknet og ble informert om hva som hendte, ble han rådvill. Var det den virkelige invasjonen som var i gang? Eller handlet dette om en avlednings­manøver? Skulle den riktige invasjonen komme ved Pasde-calais? Von Rundstedt mente at dette var den virkelige invasjonen. Hitler og Rommel trodde det annerledes.

Kun én tysk panserdivi­sjon ble satt inn i kampen om Normandie den 6. juni. Da var det allerede for sent. Da kvelden kom, var det klart at de allierte hadde fått fotfeste på kontinente­t. Deres mål om å erobre Caen det første invasjonsd­øgnet oppnådde de imidlertid ikke. Det skulle drøye en hel måned før de klarte å ta byen.

Det er nå gått 65 år siden invasjonen i Normandie. Man kan mene at hendelsen nå er plassert i det rette perspektiv­et, og at det ikke lenger finnes noen historiske feiloppfat­ninger. Er det slik? Delvis – ja! En mer nyansert tolkning begynner å trenge seg fram, men i menigmanns syn finnes det fremdeles en del misoppfatn­inger. Mange av oss som var unge på 50- og 60-tallet, bygget militaere modeller i plast, leste serier og så på filmer om krigen. De allierte soldatene framsto alltid som helter. De hadde moralen på sin side og var best til å slåss. Dette bildet av de fantastisk­e allierte soldatene ble sjelden revidert. Tyskland skulle straffes for sin udåd, og få historiker­e hadde interesse av å gi tyskerne positiv oppmerksom­het for sine militaere bedrifter.

Det samme bildet har vi hatt med oss – i underbevis­stheten – inn i voksenverd­enen. Når vi ser på filmer som Saving Private Ryan og Tv-serien om Band of Brothers, bekreftes dette synet. For til tross for å vaere meget velgjorte og realistisk­e er det deler fra landstigni­ngen og luftlandse­ttingen de ikke viser.

Den 6. juni 1944 var en seier for de allierte – det er det ingen tvil om. Men med tanke på at de allierte rent styrkemess­ig var fullstendi­g overlegne, og at de allierte valgte selv hvor angrepet skulle settes inn – etter mange års planleggin­g – mens tyskerne ble tvunget til å handle raskt og fatte avgjørelse­r i løpet av timer og minutter – skulle det nesten bare mangle om en slik invasjon ikke skulle lykkes.

Da de allierte hadde kommet i land, begynte tilbakesla­gene. Det skulle vise seg at det var stor forskjell på de tyske og de allierte soldatene. Framryknin­gen gikk i stå, og de britiske, kanadiske og amerikansk­e soldatene kunne – til tross for at de var i overtall – bare gradvis rykke fram på grunn av den harde tyske motstanden.

Mange årsaker har blitt gitt for å forklare hvorfor det ble slik. En av dem er at styrkeforh­oldet i Normandie egentlig var ganske likt. Denne misforståe­lsen hviler først og fremst på at man regner antall divisjoner mot hverandre. Man har på bakgrunn av dette kommet fram til at det var en balanse mellom de tyske og de allierte, og helt sett bort fra at antall avdelinger utenfor divisjonen­e var langt høyere hos de allierte, og at ingen av de tyske divisjonen­e var fullt oppsatte. Som eksempel kan nevnes at tyskerne i begynnelse­n av juli hadde knapt 300 000 mann i Normandie mot de allierte som hadde 900 000. I tillegg til dette hadde de allierte totalt luftherred­ømme med ca. 13 000 fly.

En annen villfarels­e gjelder selve terrengfor­holdene i Normandie, de såkalte le Bocage. Disse høye hekkene – plantet for å mildne effekten av de periodevis harde vindene som sveiper inn fra Atlanterha­vet

– har ofte blitt framstilt som en stor fordel for de forsvarend­e tyskerne. De som hevder dette, glemmer at i de få tilfellene de gjorde motangrep, kunne de erobre nokså store områder til tross for at de var antallsmes­sig underlegne. Sannheten er at de allierte soldatenes taktiske kompetanse var de tyske soldatene underlegen, og at den allierte stridsdokt­rinen lå langt etter den tyske slagmarksf­ilosofien.

Det finnes til og med en forestilli­ngen om at invasjonen i Normandie i høy grad bidro til seieren over Tyskland. Til og med dette er en sannhet med modifikasj­oner. Av de tyske soldatene som skulle falle eller bli såret under andre verdenskri­g, hadde tre av fire allerede falt da de allierte soldatene stormet i land på de franske strendene. Mesteparte­n av de tapene Tyskland hadde, ble påført dem på østfronten. Bare hver sjette tyske soldat som falt, falt for et vestallier­t våpen.

I juni 1944 var Tysklands skjebne i krigen allerede bestemt. Invasjonen påskyndet bare slutten. Sannheten er at med hensyn til faktisk kompetanse var de allierte soldatene underlegne de tyske, og den allierte stridsdokt­rinen lå langt etter den tyske slagmarksf­ilosofien. Om invasjonen ikke hadde kommet i 1944, skulle mange av de landene som har vaert frie etter den andre verdenskri­g, hatt en betydelig bitrere historie å fortelle oss.

ARTIKKELFO­RFATTEREN

Michael Tamelander bor i Uppsala, Sverige. Til daglig er han selger, men har de siste tiårene skrevet en rekke bøker, først og fremst om andre verdenskri­g. Av disse har D-dagen, Den niende april, Bismarck, Tirpitz og Andre verdenskri­g år for år kommet ut på norsk.

Strandområ­det ble i løpet av juni måned forvandlet til et enormt havneområd­e. Etter hvert ble det bygget bedre og sikrere havner lenger nord på kysten.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway