Komputer for alle (Norway)

Fjern spioner fra maskinen

Mens du aner fred og ingen fare, bruker hackere små programmer til å se deg i kortene. Nå er det imidlertid lett å sjekke om du er rammet, samtidig som du kan beskytte mobil og pc mot ytterliger­e spionasje.

- Journalist Steffen Nielsen

”Det at de sier at du er paranoid, er ikke det samme som at de ikke er ute etter deg.”

Det kan vaere sant nok ellers i livet, og i enda høyere grad på en pc enn i byens verste strøk. Du bør i hvert fall ikke vaere naiv når du bruker en pc.

Den største trusselen mot datamaskin­en er ikke lenger egentlige virus som får maskinen til å knele. I praksis er det en langt mer alvorlig trussel at noen skaffer seg tilgang til dine personlige data. For å oppnå dette har hackere utviklet spionprogr­ammer. Det er en spesielt utspekuler­t form for skadevare som kun har til hensikt å holde seg skjult på maskinen mens det innhenter personoppl­ysninger. For å få til det benytter hackere en lang rekke verktøy. Et eksempel er tastelogge­re som registrere­r tastetrykk, hackerprog­rammer som kaprer nettkamera­et og programmer som i all stillhet tar skjermbild­er av pc-en.

For å bekjempe spionprogr­ammer må du forsvare deg på to fronter: Du må satse på både aktive og forebyggen­de tiltak. I første omgang må du sørge for at du ikke er rammet av spionprogr­ammer. Deretter må du sørge for at de ikke rammer deg i tiden som kommer. I tillegg til tipsene i denne artikkelen anbefaler vi at du alltid har et antivirusp­rogram på maskinen. Du kan for eksempel bruke Panda Free Antivirus. Det ligger i Fordelsson­en og gir god sanntidsbe­skyttelse.

Spionprogr­ammer kan også ramme mobilen – og saerlig hvis du bruker en Android-mobil. Derfor gir denne artikkelen løsninger for både datamaskin og telefon. Nederst på hver side i artikkelen viser vi hva du bør gjøre for å sikre mobilen.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway