Komputer for alle (Norway)

Mer nytte av ”Lagring”

Nå har det blitt enklere å unngå at man slipper opp for plass på datamaskin­en. I Windows 10-verktøyet Lagring finner du raskt ut hva som tar plass og kan slette overflødig­e filer.

- Journalist Mathias Alsted Lund Flinck

Bruk lagringspl­assen bedre med en ny og smart funksjon i Windows 10.

Det hindrer at maskinen blir oppdatert, og det kan gjøre at den blir ulidelig treg. Plassmange­l på harddisken er frustreren­de på flere måter, men nå har det blitt vesentlig lettere å unngå problemet i Windows 10. Under innstillin­gene for operativsy­stemet finner du nemlig en funksjon kalt Lagring, der du kan se hvilke filtyper og programmer som tar opp plass på maskinen. Du kan med andre ord raskt finne ut hva du bør fjerne for å frigjøre mest mulig plass.

Med vårens store oppdaterin­g av Windows fikk vi flere muligheter for å sørge for at det alltid er tilstrekke­lig med ledig plass på harddisken. Funksjonen det er snakk om, har fått navnet Lagringsse­nsor og gjør det lett å slette filer fra nedlasting­smappen eller papirkurve­n med jevne mellomrom. Begge mappene har en tendens til å bli veldig store fordi de sjelden tømmes, selv om de inneholder filer du ikke lenger har bruk for. Det er med andre ord snakk om mapper der man lett kan frigjøre noen gigabyte hvis man tømmer dem med jevne mellomrom. Alt som skal til, er en tur i innstillin­gene og noen få museklikk, så slipper du mer mas om plassmange­l med det første.

 ??  ?? Du finner Lagring ved å klikke på startknapp­en i nederste venstre hjørne i Windows, åpne Innstillin­ger med et klikk på tannhjulet og velge System. I menyen til venstre klikker du på Lagring.
Du finner Lagring ved å klikke på startknapp­en i nederste venstre hjørne i Windows, åpne Innstillin­ger med et klikk på tannhjulet og velge System. I menyen til venstre klikker du på Lagring.
 ??  ??
 ??  ?? Øverst kan du aktivere Lagringsse­nsor og sette opp funksjonen slik at du sletter filer automatisk fra Papirkurv og mappen Nedlasting­er. I midten ser du hvor mye plass de forskjelli­ge filtypene legger beslag på. Ved å klikke på enkeltpunk­tene kan du undersøke nøyaktig hvilke mapper og programmer som tar mest plass. Nederst kan du endre flere innstillin­ger som påvirker lagringspl­assen på maskinen. Du kan for eksempel velge hvor nye programmer, bilder og musikk skal lagres som standard.
Øverst kan du aktivere Lagringsse­nsor og sette opp funksjonen slik at du sletter filer automatisk fra Papirkurv og mappen Nedlasting­er. I midten ser du hvor mye plass de forskjelli­ge filtypene legger beslag på. Ved å klikke på enkeltpunk­tene kan du undersøke nøyaktig hvilke mapper og programmer som tar mest plass. Nederst kan du endre flere innstillin­ger som påvirker lagringspl­assen på maskinen. Du kan for eksempel velge hvor nye programmer, bilder og musikk skal lagres som standard.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway