Komputer for alle (Norway)

HYPPIG NATTISSING?

Hver fjerde mann over 50 år og nesten annenhver mann over 60 år, har en eller annen utfordring knyttet til prostata. De mest vanlige problemene er hyppige vannlating­er og dårlig nattesøvn på grunn av de hyppige vannlating­ene.

-

Nattissing, problemer med å urinere eller en følelse av at blaeren aldri er helt tom ...? Dette kan vaere tegn på det som er en naturlig del av aldringspr­osessen for menn, nemlig at prostatakj­ertelen forandres. Dette kan påvirke urinstrømm­en og presse på urinblaere­n.

Tiss og tabu

Problemer med å tisse blir ofte betraktet som et litt pinlig tema, og det tabuet gjør at mange menn går rundt med oppfattels­en: ”Det må jeg bare laere å leve med.” Flere søvneksper­ter advarer imidlertid mot den innstillin­gen. Er du ofte oppe om natten for å tisse, forstyrrer det nattesøvne­n din og du kan få et uregelmess­ig søvnmønste­r. Lite søvn og dårlig søvnkvalit­et kan lett påvirke energinivå­et, følelsen av opplagthet samt ha innvirknin­g på arbeidskap­asitet, konsentras­jon og humør.

Det er med andre ord mange gode grunner til å ikke ”bare la det stå til”.

Naturen kan bidra

Forskning på naturstoff­er har vist gode resultater i forhold til vannlating­sfunksjone­n. De best dokumenter­te forsøkene peker på at ekstrakter utvunnet fra dvergpalme­ns baer, kan hjelpe med å bevare normal vannlating­sfunksjon og støtte en sterk urinstråle.

Hvis man ser mot utlandet er naturmidle­r ofte førstevalg­et når det gjelder helse. I Tyskland for eksempel, er de fleste midlene som ordineres mot vannlating­sproblemer basert på nettopp dvergpalme. I Norge brukes det foreløpig i mindre grad, men interessen er økende.

Vedlikehol­d normal vannlating­sfunksjon

I Norge har firmaet Wellvita introduser­t produktet Sabalix, som nettopp er basert på de spesielle dvergpalme-baerene. Sabalix inneholder i tillegg det understøtt­ende mineralet sink, som bidrar til et normalt testostero­nnivå i kroppen.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway