Komputer for alle (Norway)

Apper følger deg uten tillatelse

-

≡ Hver gang du installere­r en ny app på telefonen, må du gi en rekke tillatelse­r. En av de viktigste er der du velger om appen skal få tilgang til stedsdata, altså hvor i verden du befinner deg. Nå viser et internasjo­nalt forsknings­prosjekt at det kanskje ikke gjør så mye fra eller til om du sier ja eller nei. Appen kan nemlig få tilgang til plassering­en selv om du sier nei. Undersøkel­sen viste hvordan apper fra blant andre Samsung og Disney utnytter et triks til å finne ut hvor du er uansett.

Trikset kan brukes hvis du har gitt andre apper på telefonen tilgang til stedsdata. Hvis disse appene er utviklet med det samme programutv­iklingsver­ktøyet (kjent som SDK), har de nemlig tilgang til en felles lagringspl­ass på din telefon. Det betyr at appen du har nektet tillatelse, likevel kan finne data om hvor du er i verden og for eksempel målrette annonser eller på annen måte utnytte kunnskapen til å skreddersy innhold, tilbud og annonser. Samme undersøkel­se viste dessuten at den populaere bilde-appen Shutterfly også sniker til seg stedsdata ved å sjekke metadata (EXIF) i bildene dine. Dette til tross for at du egentlig har nektet de forskjelli­ge appene tilgang.

Google hevder imidlertid å ha en løsning på begge sikkerhets­bristene. Den heter Android 10, også kjent som Android Q. Den nye versjonen av operativsy­stemet vil altså tette hullene, hvis vi skal tro Google. Den dårlige nyheten i den forbindels­e er at Android 10 bare blir tilgjengel­ig på nyere telefoner. Dessuten vil det trolig ta en del tid før selv toppmodell­ene fra Samsung, Huawei, LG og Sony får tilgang til å laste ned den nyeste Android-versjonen.

 ??  ?? Data om hvor du befinner deg følges tett av apputvikle­rne.
Data om hvor du befinner deg følges tett av apputvikle­rne.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway