Komputer for alle (Norway)

Ikea forener lys og lyd

-

Ikea fortsetter å utvide sortimente­t av produkter for smarte hjem. Denne gangen har møbelkjede­n alliert seg med den amerikansk­e høyttalerp­rodusenten Sonos for å lage høyttalere under navnet Symfonisk, og det var en god tanke. Tidligere har vi testet en Bluetooth-høyttaler fra Ikea som ikke var helt på høyde med konkurrent­ene, men denne gangen kan lydkvalite­ten måle seg med selv dyrere høyttalere.

Resultatet av samarbeide­t er to forskjelli­ge høyttalere. Begge fungerer sammen med musikksyst­emet fra Sonos, som benytter det trådløse nettverket til å fordele lyden i huset. Det betyr at du kan styre musikkavsp­illingen fra nettbrette­t eller telefonen ved hjelp av den vellykkede Sonos-appen for Android og iOS (iPhone og iPad).

Lydkvalite­ten er god i begge høyttalerm­odellene. Den ene kan plasseres i en bokhylle eller festes rett på veggen, mens den andre er bygd sammen med en bordlampe som passer fint sammen med andre møbler fra Ikea.

Det er ikke så mye som skal monteres i de to høyttalern­e. I lampen er det bare å skru i en lyspaere, før du kobler ledninger til strøm og nettverk. Til slutt skal skjermen av glass festes til lampen.

Også tilkobling­en til nettverket skjer ved hjelp av Sonos-appen. Har du andre høyttalere fra Sonos, kan du også velge dem fra oversikten i appen. Musikk kan spilles av fra både nettradio, musikktjen­ester som Spotify og fra en pc eller nettverksd­isk med musikkfile­r.

Lyden er overrasken­de god. Høyttalern­e har en fyldig og forholdsvi­s presis bass, og lyden fyller godt i en halvstor stue. Høyttalerl­ampen leverer en lydkvalite­t som fint kan måle seg med Sonos’ egne små høyttalere, og prisen skal vaere omtrent den samme. Prisene var riktignok ikke klare da dette ble skrevet, men den litt mindre bokhyllehø­yttaleren vil trolig koste 999 kroner.

På selve lampen kan du styre musikkavsp­illingen ved hjelp av et par knapper, og det finnes også en stor knapp for å slå lyset av og på. Vil du dimme lyset, kan du eventuelt benytte en av Ikeas egne smarte paerer, så kan du styre også den fra telefonen. Det hadde vaert fint med en taleassist­ent, slik at musikken kunne styres med stemmen, men det må vi klare oss uten denne gangen.

 ??  ?? Den nye høyttalere­n fås både som bokhyllehø­yttaler og som lampe. Uansett hvilken du velger, får du overrasken­de god lyd. Ikea og Sonos har utviklet en vellykket krysning mellom bordlampe og høyttaler som kan styres fra mobilen.
Den nye høyttalere­n fås både som bokhyllehø­yttaler og som lampe. Uansett hvilken du velger, får du overrasken­de god lyd. Ikea og Sonos har utviklet en vellykket krysning mellom bordlampe og høyttaler som kan styres fra mobilen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway