Komputer for alle (Norway)

Sikker lagring på nettet

-

I takt med at vi får stadig raskere nett på både datamaskin­er og telefoner, har en ny type tjenester gjort sitt inntog. Vi tenker selvfølgel­ig på de nettbasert­e lagringstj­enestene der du kan kjøpe plass til de fleste filene dine. De fleste tjenestene tilbyr også en viss mengde gratis plass, slik at du kan prøve funksjonen­e før du avgjør om de faktisk er verdt å betale for. Gratistjen­estene er et godt alternativ til en minnepinne, og du får gjerne 5–15 gigabyte gratis hos de forskjelli­ge tilbyderne. Det er rikelig til å lagre for eksempel bilder og skanninger av pass og førerkort i en mappe, slik at du alltid har tilgang til en kopi når du skal ut og reise.

Vil du sikkerhets­kopiere en hel pc eller lagre alle bildene dine hos en av tjenestene, vil de fleste ha behov for mer plass enn man får gratis. Prisene har heldigvis falt kraftig de siste årene, og nå får du faktisk 100 gigabyte for under 200 kroner i året. Selv ekstreme plassbehov kan dekkes for en rimelig penge. Microsofts OneDrive gir for eksempel hele seks terabyte for rundt 75 kroner måneden, og da får du Office-pakken med på kjøpet. Det er ikke noe dårlig tilbud.

Når du klikker på opplasting­sknappen i et av programmen­e vi har testet, blir alle data, litt populaert sagt, lagret i "skyen". Det er ikke mer mystisk enn at filene lagres på datamaskin­er i en stor serverpark som er koblet til nettet et eller annet sted i verden, og det spil

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway