Komputer for alle (Norway)

Suveren brett-pc fra Microsoft

Microsoft Surface Go er et gedigent nettbrett som fungerer silkemykt med Windows 10. Hvis du også kjøper det tilhørende tastaturet, kan du fint bruke Surface Go som en baerbar pc.

-

Microsoft har etter hvert lansert en lang rekke produkter under Surfacenav­net, og selskapet gjør det faktisk overrasken­de godt som produsent av pc-tilbehør, saerlig med tanke på at kjernevirk­somheten fortsatt er å utvikle programvar­e.

Surface Go er et påkostet nettbrett, og det er åpenbart lagt ned en del ressurser på å få Go til å føles som et kvalitetsp­rodukt. Baksiden består for eksempel av børstet magnesium, og den integrerte støtten sørger for at brettet står godt på bordet når du har behov for det. Foten utgjør faktisk hele den nederste halvdelen av baksiden og kan vippes ut, slik at skjermen står som en bilderamme. Brettet har også en kortleser for microSD-kort, slik at det er lett å utvide internlagr­ingen.

Den berøringsf­ølsomme skjermen er svaert nøyaktig. Selv om Windows i seg selv ikke er verdens beste operativsy­stem for berøringsf­ølsomme skjermer på mobile enheter, er det lett å treffe for eksempel det lille lukkekryss­et i vinduene. Vil du ha enda bedre kontroll over tingene, kan du kjøpe en tilhørende penn for rundt en tusenlapp.

Hvis du vil ha et tilbehør som nok har større nytteverdi for brukere flest, er Type Cover-tastaturet til omtrent samme pris et bedre kjøp. Med det får du både et brukbart tastatur og et deksel til Surface Go. Det forvandler i praksis nettbrette­t til en kompakt og smart baerbar pc. I utgangspun­ktet er Surface Go satt opp slik at du bare kan installere godkjente apper fra Microsoft Store. Det er imidlertid en enkel sak å slå av denne begrensnin­gen, slik at du kan få fullt utbytte av det enorme programutv­alget som er en av de virkelig sterke sidene ved Windows – ikke minst programmen­e fra Fordelsson­en. Jeg var for eksempel nødt til å fjerne begrensnin­gen for å kunne laste ned Google Chrome og testprogra­mmene vi bruker til tester som denne.

Surface Go føles rask og har ingen problemer med å kjøre vanlige kontorprog­rammer. Baksiden av nettbrette­t blir riktignok ganske varm hvis man arbeider med tyngre oppgaver, men metallet kvitter seg raskt med overskudds­varmen og blir kjølig igjen så snart prosessore­n jobber litt lettere. I motsetning til en tradisjone­ll plugg er ladekontak­ten magnetisk og løsner uten å ta skade hvis noen kommer til å snuble i ledningen. Det er bare å

holde kontakten på noenlunde riktig sted på Surface Go, så smetter den på plass av seg selv.

Microsoft har oppgitt en batteritid på ni timer, men det er nok i overkant optimistis­k. Under testen klarte vi aldri å få mer enn seks timer ut av Surface Go før batteriet var flatt og brettet slo seg av.

Markedet for nettbrett er tøft og preget av hard konkurrans­e mellom aktører som Apple og Samsung. Microsoft Surface Go har imidlertid en fordel det er vanskelig å argumenter­e mot, nemlig at det kjører verdens mest utbredte operativsy­stem for pc.

 ??  ?? Den nedre halvdelen av baksiden kan vippes ut, slik at Surface Go står oppreist på bordet.
Den nedre halvdelen av baksiden kan vippes ut, slik at Surface Go står oppreist på bordet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway