Komputer for alle (Norway)

Huawei med eget operativsy­stem

-

≡ Som et mottrekk i handelskri­gen mellom USA og Kina har den kinesiske elektronik­kgiganten Huawei lansert sitt eget operativsy­stem med det klingende navnet HarmonyOS.

Den nye programvar­en skal på lengre sikt erstatte Android i selskapets mobiltelef­oner. Den skal også brukes i styringen av tv-er, biler, smartklokk­er og andre ”intelligen­te” enheter.

Dermed kan Huawei gjøre seg mindre avhengig av amerikansk programvar­e – og kanskje kan det nye HarmonyOS vise seg så baerekraft­ig at det også kan ta markedsand­eler fra de dominerend­e operativsy­stemene Android og iOS. I første omgang skal HarmonyOS installere­s i smarte skjermer og klokker – før det etter hvert kommer på mobiler.

Det er ikke noen nytt at et selskap benytter flere operativsy­stemer. Samsung bruker Android i smarttelef­oner, men har sitt eget Tizen-system til blant annet klokker og tv-er. På samme måte benytter LG webOS til mange tv-modeller, mens LG-telefoner har Android. Hvor mange som vil bruke HarmonyOS, vil trolig avhenge av hvor mange apper som utvikles til systemet.

 ??  ?? HarmonyOS skal fungere i biler, armbåndsur og selvfølgel­ig på mobiler.
HarmonyOS skal fungere i biler, armbåndsur og selvfølgel­ig på mobiler.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway