Komputer for alle (Norway)

Har du falske apper på mobilen?

- Www.komputer.no/falskapp

≡ En stor og påtrengend­e annonse fyller mobilskjer­men og er nesten umulig å flytte. Du får ikke lukket den, og den er tilsynelat­ende ikke tilknyttet noen app. Det kan vaere resultatet hvis du har lastet ned en av i alt 85 Android-apper som viser seg å inneholde spesielt påtrengend­e annonser. Det viser en gjennomgan­g sikkerhets­selskapet Trend Micro har gjennomfør­t. Nå har Google fjernet de 85 appene fra Google Play Butikk, men hvis du rakk å laste ned en eller flere av dem før de ble fjernet, ligger den (eller de) fortsatt på mobilen.

De ondsinnede appene ble også lastet ned over åtte millioner ganger før Trend Micro oppdaget dem, og derfor finnes de trolig fortsatt på svaert mange telefoner. De falske appene er primaert forkledd som foto-apper og spill, og de mest populaere ble lastet ned av over en million brukere. Det gjelder blant annet apper med navn som “Super Selfie”, “Cos Camera”, “Pop Camera” og “Stroke Line Puzzle”.

De mange appene er dessuten lagd på en så infam måte at de selv oppretter en snarvei til startskjer­men på mobilen. Det gjør det mulig å vise heldekkend­e annonser hver gang telefonen låses opp – til betydelig irritasjon for brukeren. Her ser du hele app-listen:

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway