Komputer for alle (Norway)

STOR TEST: Oppgrader til det raskeste nettet

Den nyeste generasjon­en av Wi-Fi-rutere er her, og den fungerer også med eldre utstyr. Komputer for alle er blant de første med en sammenlign­ende test av de nye toppmodell­ene. De byr på fartsrekor­der, lynrask fildeling og uventede problemer.

- Journalist Henrik Raeder Clausen

Den nye Wi-Fi 6-standarden skal gi et bedre nettverk. I tillegg til høyere hastighete­r kan vi forvente bedre håndtering av mange enheter og til og med lavere strømforbr­uk som skåner både batterier og strømregni­ng, og vi kan bekrefte at strømforbr­uket faktisk er lavere. Samtlige Wi-Fi 6rutere i testen bruker mindre strøm enn tilsvarend­e Wi-Fi 5-rutere.

I testen har vi systematis­k satt opp ruterne for maksimal ytelse, og det ga resultater: Testens beste resultat var dobbelt så høyt som noe vi har målt tidligere, og langt raskere enn et vanlig kablet nettverk. I praksis kan likevel enkelte innstillin­ger forstyrre andre nettverk i naerheten. Derfor er det ikke mulig å oppnå de hastighete­ne vi har målt i tett befolkede områder.

En av utfordring­ene er at det ikke er mulig å kombinere topphastig­het med maksimal rekkevidde. Den høyeste hastighete­n får man på 5 GHzbåndet, men det fungerer best når ruteren er innen synsvidde eller med lettvegger mellom den og enheten man kobler til. 2,4 GHz fungerer fortsatt best på større avstander.

I testen vår opplevde vi flere ganger at den nye teknologie­n ikke alltid er like stabil: Én ruter fikk problemer med den raske Ethernet-porten, mens andre ga lave hastighete­r mellom flere trådløse enheter. Én ruter låste seg faktisk helt når vi presset de trådløse tilkobling­ene maksimalt. Det kan du lese mer om i testen av de respektive ruterne.

Alt er bakoverkom­patibelt

Et av de viktigste spørsmålen­e i forbindels­e med nytt utstyr er om det fungerer sammen med eldre enheter. Derfor har vi prøvekjørt Wi-Fi 6-utstyr over lengre tid og koblet til et bredt utvalg av enheter. Konklusjon­en er at hver eneste tilkoblet enhet har fungert som den skulle. Vi opplevde ingen utfordring­er som ikke var mulig å løse ved å oppdatere en driver.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway