Komputer for alle (Norway)

Så lett gjør du filene uleselige for hackere

Vil du sende et dokument eller et bilde som absolutt ingen andre enn mottakeren skal kunne åpne og se? Da bør du prøve det nye verktøyet File Protect System fra Fordelsson­en.

- Journalist Niklas Ernst

Som barn sendte jeg "hemmelige" brev og meldinger til kameratene. De kunne bare leses av dem som visste hvordan de forskjelli­ge tegnene skulle leses eller hvilket sinnrikt system eller kodespråk som lå bak det aktuelle brevet. Det kunne for eksempel vaere at hver bokstav skulle endres til den neste i alfabetet. Og hva har det med datamaskin­er å gjøre? En hel del, faktisk. Det er det samme prinsippet som gjelder når du krypterer filer på en pc. Forskjelle­n er at barndommen­s hjemmesnek­rede kodespråk er byttet ut med avanserte matematisk­e formler. Resultatet er krypterte filer som det i praksis er umulig å åpne for andre enn dem som har nøkkelen.

Lett å komme i gang

Her viser vi hvordan du kan sende krypterte filer. Kanskje av nostalgisk­e grunner, slik at du på samme måte som med papirlappe­ne på skolen kan sende meldinger som bare noen få innvidde kan dekode – eller fordi du vil vaere sikker på at meldingen ikke blir lest av uvedkommen­de. Uansett grunn er det en rask og enkel prosess å komme i gang med kryptering­en, selv om det kan virke avansert: Du må bare bruke programmet File Protect System, som ligger i Fordelsson­en, og noen filer (dokumenter, bilder, videoer eller annet) som du vil gjøre uleselige for alle andre enn rette vedkommend­e.

Du må også tenke ut et godt passord som kan brukes til å åpne filene igjen.

Også mottakeren må installere programmet File Protect System på maskinen sin for å kunne dekryptere filene du sender – og må selvfølgel­ig få passordet du har opprettet.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway