Komputer for alle (Norway)

Skjermer med superopplø­sning

Høsten 2019 vil bli husket som tiden da de nye, ekstremt høyoppløst­e 8K-skjermene kom for alvor. Det er likevel grunn til å vente med å bruke penger på de imponerend­e skjermene.

-

≡ Først var skjermer med HD-oppløsning det aller hotteste. Så kom Full HD og deretter 4K, også kjent som UHD. Nå er altså 8K klar til å bli hverdagsko­st i butikkene – og kanskje i de tusen hjem.

At en skjerm er ”8K”, betyr at den har hele 8000 bildepunkt­er i skjermens bredde. Det er dobbelt så mange som på en 4K-tv. LG, Samsung, Hisense og andre tv-produsente­r har hatt disse superskjer­mene i flere år allerede. De har imidlertid vaert svaert kostbare og gjerne i en størrelse som passer dårlig i en vanlig stue.

Nå er det likevel mye som tyder på at produsente­ne satser for fullt på 8K. Ett eksempel er en 55-tommer fra Samsung, som ble lansert på elektronik­kmessen IFA i Berlin til en pris på rundt 40 000 kroner. Det betyr at vanlige mennesker snart kan få 8K i sin egen stue, hvis de er villige til å bruke så mye penger på en ny tv.

Det kan med andre ord høres ut som om 8K-revolusjon­en står for døren, men fullt så enkelt er det ikke. Hvis du kjøper en 4K-tv i dag, for ikke å snakke om 8K, finnes det nemlig forsvinnen­de lite innhold i form av filmer og serier som er produsert i så høy oppløsning. Det betyr at teknologie­n du betaler så dyrt for, ikke på noen måte kommer til sin rett.

Et annet problem er at 8K er beregnet på store skjermer. Ifølge Consumer Technology Associatio­n får man først glede av 8K på skjermer som er større enn 65 tommer. På mindre skjermer ser man faktisk ikke forskjell på bildet på en 4K- og en 8K-skjerm. Derfor er det etter vår mening ingen grunn til å ”løpe og kjøpe” 8K-tv.

 ??  ?? På teknologim­essen IFA i Berlin kunne blant andre Samsung presentere en ny tv på 55 tommer med en oppløsning på hele 8K.
På teknologim­essen IFA i Berlin kunne blant andre Samsung presentere en ny tv på 55 tommer med en oppløsning på hele 8K.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway