Komputer for alle (Norway)

Ekstrem ruter og sikker vinner

-

Interiørme­ssig passer nok denne modellen best på gutteromme­t. Med åtte store antenner og lys i alle regnbuens farger markerer den klart at dette er seriøst utstyr, og de svarte og røde fargene signaliser­er spillutsty­r. Ruteren leveres med en nettverksk­abel i god kvalitet og en advarsel om at det kan vaere nødvendig å oppgradere driverne til trådløse nettkort.

Bak ruteren, litt inneklemt mellom antennene, finner vi et godt utvalg av tilkobling­er. De to USB 3.0-portene kan brukes til fil- og skriverdel­ing. Muligheten til å dele nettilkobl­inger fra mobilmodem­er eller Android-telefoner via en USB-port er smart. Ruteren har også en ekstra nettverksp­ort for kabelnettv­erk med en kapasitet på 2,5 Gb/s, slik at Wi-Fi 6-hastighete­n kan utnyttes maksimalt.

Oppsettet skjer ved hjelp av en norsk veiviser. Det er litt flere trinn enn vanlig, inkludert dette kryptiske spørsmålet: ”Skal 802.11ax HE frame support slås på?” Det burde fremgå med større tydelighet at man må svare "ja" på dette for å få fullt utbytte av Wi-Fi 6-standarden. Administra­sjonssiden­e ligner dem vi er vant med fra andre Asus-rutere: detaljerte og overvelden­de. Fargetemae­t i svart og rødt tyder som sagt på at produsente­n henvender seg til spillere. Skriften er liten, og det er mengder av innstillin­ger på hver side. Alle detaljene gjør det mulig å optimalise­re alle aspekter ved bruken av ruteren, men kan ta pusten fra folk som ikke er altfor bevandret i den tekniske terminolog­ien.

Ytelsen er imponerend­e. Målt fra Wi-Fi til kabel fikk vi 908 Mbit/s, men bare på Ethernet-porten for 1 Gb. Porten for 2,5 Gb/s, som burde gi høyere hastighet, kom kortvarig opp på samme nivå, men falt ofte til en tredel.

Det beste ved Asus-ruteren er den ekstremt høye hastighete­n mellom trådløse enheter. Med over 900 Mbit/s er det to–tre ganger raskere enn konkurrent­ene og helt på høyde med et kablet nettverk. Vi målte også høye hastighete­r ved fildeling på USBporten og en betydelig høyere lesehastig­het enn det som er mulig med mange "ekte" nettverksd­isker.

 ??  ?? Åtte store antenner og diskolys gjør ruteren alt annet enn diskré. Lyset kan heldigvis slås av.
Åtte store antenner og diskolys gjør ruteren alt annet enn diskré. Lyset kan heldigvis slås av.
 ??  ?? Tilkobling­ene er litt inneklemt mellom antennene. Vi gleder oss over en port for raskt kablet nettverk.
Tilkobling­ene er litt inneklemt mellom antennene. Vi gleder oss over en port for raskt kablet nettverk.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway