Komputer for alle (Norway)

Få batteriet til å holde lenger

Windows 10 gjør det forholdsvi­s enkelt å ikke bruke mer strøm enn du må. Her viser vi de raskeste metodene for å endre innstillin­gene – og et par avanserte, effektive metoder.

- Journalist Martin Haverholm

En baerbar pc er saerdeles praktisk når du skal ut i verden, eller når du vil jobbe eller se film i sofaen. Friheten til å jobbe og underholde­s hvor som helst og når som helst begrenses imidlertid av hvor lenge batteriet holder før du må finne en stikkontak­t. Det ville vaert fint hvis du kunne fått det til å holde litt lenger – og det kan du.

Windows 10 har flere innebygde verktøy for å hjelpe deg med å tilpasse strømforbr­uket. Noen av dem er selvforkla­rende enkle, slik at du raskt kan velge en innstillin­g som får den baerbare maskinen til å holde lenger på én lading. Andre krever at du bruker litt mer tid på å bla deg frem i ulike undermenye­r, men det er heller ikke vanskelig så lenge du følger denne enkle veiledning­en.

Flere av innstillin­gene du kan tilpasse, har også andre fordeler. Maskinen lager for eksempel mindre støy hvis du setter den til å slå av harddisken når det er mulig.

Er du en litt mer avansert pc-bruker, kan du også justere ned strømforbr­uket til prosessore­n. Det har også den fordelen at pc-en både gir mindre støy og blir mindre varm.

Dessuten har Windows en funksjon for batteriinn­stillingen­e som forteller deg hvilke apper på maskinen som krever mest strøm. Det gjør det til en enkel sak å vurdere hvilke programmer du kanskje kan bruke litt mindre. Ofte kan du også finne alternativ­er som bruker mindre strøm.

På de neste sidene viser vi hvordan du foretar de grunnlegge­nde innstillin­gene og hvordan du gjennomfør­er mer avanserte justeringe­r, slik at du kan bruke den baerbare pc-en lengst mulig før du igjen må finne en stikkontak­t. Det gjør neppe noe større utslag på strømregni­ngen, men alle monner drar.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway