Komputer for alle (Norway)

Microsoft advarer mot zombier

- Www.komputer.no/ sikkerhets­pakke

≡ Mange tusen Windowsmas­kiner over hele verden er rammet av en ny type skadevare. Microsoft har oppdaget et skadelig program som har fått navnet Nodersok, som spres til ofrenes maskiner via ondsinnede annonser på internett. Annonsene laster ned en fil til datamaskin­en, og har brukeren åpnet filen, installere­s skadevaren på den samme maskinen.

Dermed starter skadevaren all mulig ugagn. Nodersok forsøker blant annet å deaktivere Windows Update og Windows Defender. I tillegg prøver skadevaren å skaffe seg svaert dyp tilgang til mange andre deler av operativsy­stemet. Som om ikke det var nok, gjør skadevaren også den infiserte maskinen om til en slags zombie-pc. Når først Nodersok-programmet er installert, kan opphavsmen­nene bruke maskinen din til lyssky handlinger. De kan for eksempel utnytte regnekraft­en til å gjennomfør­e angrep på andre datamaskin­er. De kan også få maskinen til å fungere som en skjult server for sine egne mørke formål, slik at de blir vanskelige­re å oppspore for myndighete­r og sikkerhets­programmer. Microsoft har nå oppdatert Windows Defender (som heter Windows Sikkerhet på norsk), slik at programvar­en kan oppdage og nøytralise­re den nye skadevaren. Derfor er det viktig at du sørger for at Windows Sikkerhet er oppdatert til den nyeste versjonen på maskinen din. Dessuten bør du aldri åpne filer du ikke har lastet ned selv på maskinen. Finner du nedlastede filer av ukjent opphav, bør du øyeblikkel­ig slette dem.

I tillegg er det smart å installere ekstra sikkerhets­programmer. I Fordelsson­en finner du Komputer for alles store sikkerhets­pakke, og den inneholder alle programmer du trenger for å gjøre maskinen helt sikker. Sikkerhets­pakken er gratis og kan lastes ned fra denne adressen:

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway